Ολοκληρώθηκε το 49ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή στην Κοζάνη

6 Min Read

Στο πάρκινγκ του ΟΣΕ πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου το 49ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή. Στις δύο μέρες του φεστιβάλ «ξεδιπλώθηκε» ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα, καθώς και η κεντρική πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα της Παρασκευής άνοιξε με συναυλία από νεανικό μαθητικό συγκρότημα. Οι μαθήτριες ξεσήκωσαν το κοινό με τις ροκ νότες τους, ενώ στη συνέχεια ανέβηκε στη σκηνή το συγκρότημα Urban Pulse. Ο Χακ, κεντρικός τραγουδιστής του συγκροτήματος, με καταγωγή από το Βελβεντό, μαζί με τους υπόλοιπους έφεραν τη χιπ-χοπ νότα της ημέρας. Παράλληλα, με τους κοινωνικούς και πολιτικούς στίχους τους προσπάθησαν να περάσουν τα μηνύματά τους στο κοινό.

Τη σκυτάλη πήρε ο Tiny Jackal μαζί με τους Yellow Mary, οι οποίοι, με τη μουσική τους και κυρίως τον συνδυασμό της χιπ-χοπ με άλλα είδη μουσικής, κατάφεραν να δημιουργήσουν μια υπέροχη ατμόσφαιρα για μικρούς και μεγάλους. Η πρώτη μέρα του φεστιβάλ έκλεισε με το λαϊκό σχήμα των Κώστα Αντάρα, Θανάση Δήμου, Παναγιώτη Κυριαζίδη και Στάθη Μουφτόγλου.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε η βιβλιοπαρουσίαση του νέου βιβλίου του ΚΚΕ με τίτλο «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τις σιδηροδρομικές μεταφορές απέναντι στην εγκληματική πολιτική “απελευθέρωσης” της ΕΕ. Σιδηρόδρομος σύγχρονος – ασφαλής – φθηνός, απαλλαγμένος από τις ματωμένες “ράγες” του κέρδους». Την παρουσίαση πραγματοποίησε ο Νίκος Τσακλίδης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και εργαζόμενος στον ΟΣΕ.

Στο επίκεντρο της δεύτερης μέρας του φεστιβάλ βρέθηκε η πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ με την Ελένη Μπέλλου, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ. Ξεκινώντας την ομιλία της η κ. Μπέλλου αναφέρθηκε στις ευθύνες της κυβέρνησης για τις τεράστιες καταστροφές που έχει υποστεί τους τελευταίους μήνες η χώρα μας, τόσο με τις φωτιές, όσο και τις πλημμύρες, «δυστυχώς αυτό το περίφημο σύγχρονο επιτελικό, ψηφιακό κράτος, δε μας αφήνει να πάρουμε ανάσα. Μας εγκαταλείπει απροστάτευτους από ασθένειες τύπου Covid19 και όχι μόνο, από σεισμούς, από τραγικά σιδηροδρομικά δυστυχήματα, από πυρκαγιές και πλημμύρες, από τις καταστροφές στην κτηνοτροφία που προκαλεί και η δήθεν «πράσινη» ενέργεια των φωτοβολταϊκών και των ανεμογεννητριών. Και όλα αυτά όχι γιατί οι συνέπειες ήταν μοιραίες, δε γινόταν αλλιώς, αλλά γιατί ζούμε σ’ έναν άδικο, βαθιά εκμεταλλευτικό, απάνθρωπο κοινωνικό – οικονομικό – πολιτικό σύστημα που θυσιάζει τις ανθρώπινες ζωές στο βωμό των καπιταλιστικών κερδών» τόνισε η κα. Μπέλλου.

Στη συνέχεια κάλεσε το λαό της πόλης να συμπορευθεί με τα μέλη του ΚΚΕ στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές, στηρίζοντας το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης. «Το ΚΚΕ σας καλεί να μη συμβιβαστείτε. Όλοι μαζί να παλέψουμε να μην εγκλωβιστεί ο εργατοϋπάλληλος, ο αγρότης, ο επαγγελματίας, ο συνταξιούχος στην αποπροσανατολιστική λογική “ψηφίζω φίλο, συγγενή, γείτονα, κάτι θα κάνει”. Κανένας να μην παρασυρθεί σε δήθεν “ανεξάρτητους” υποψηφίους που είναι ένα καμουφλάζ για τα αντιλαϊκά έργα και ημέρες είτε κομμάτων είτε δημάρχων και περιφερειαρχών που υπηρετούν την αντιλαϊκή πολιτική, το άδικο εκμεταλλευτικό σύστημα», ανέφερε η κα. Μπέλλου.

Στην ομιλία της στάθηκε και στα ζητήματα της πράσινης μετάβασης, όπου μίλησε για την προσπάθεια τόσο της «δαιμονοποίησης», όπως είπε, του λιγνίτη, όσο και της «μυθοποίησης» των ΑΠΕ, η οποία, σύμφωνα με την ίδια, γίνεται με στόχο την προώθηση οικονομικών συμφερόντων και όχι με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος.

Κλείνοντας στάθηκε και στις αγωνιστικές παραδόσεις που έχει η περιοχή της Κοζάνης και συνολικά η Δυτική Μακεδονία και κάλεσε τον κόσμο να αναλογιστούν την ιστορία και τα διδάγματά της. «Και η ιστορική ματιά επιβεβαιώνει ότι η συμμετοχή στα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης, η ψήφος σε αυτά, η εκλογή δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων, ακόμα και η εκλογή κομμουνιστών δημάρχων όπως στην Πάτρα, είναι ένα παράθυρο προς το σοσιαλιστικό μέλλον που μας αξίζει», ανέφερε, για να συμπληρώσει «όχι γιατί τρέφουμε αυταπάτες για σοσιαλιστικές νησίδες μέσα στον καπιταλισμό, όχι γιατί ο κομμουνιστής δήμαρχος θ’ αλλάξει το χαρακτήρα της Τοπικής Διοίκησης κι από τμήμα του καπιταλιστικού κρατικού μηχανισμού θα τον μετατρέψει σε όργανο εργατικής – λαϊκής διοίκησης. Είναι όμως ένα όργανο που αντικειμενικά μπορεί να δεχτεί πιο άμεσα την εργατική – λαϊκή διεκδίκηση και πίεση, οι δημοτικοί – περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης να την πολλαπλασιάσουν, πολύ περισσότερο οι δήμαρχοι να γίνουν αποδέκτες της, να συγκρουστούν με την κεντρική – περιφερειακή καπιταλιστική εξουσία, να δώσουν ανάσες στο λαό τους και όχι νέα τροφή στο αδηφάγο καπιταλιστικό κέρδος».

Της πολιτικής ομιλίας είχε προηγηθεί μουσικό αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα, με το συγκρότημα του Δημήτρη Τριανταφυλλίδη. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με λαϊκό γλέντι υπό τους ήχους της «Κοζανίτικης Φανφάρας».

Όλες τις μέρες του φεστιβάλ λειτούργησε παιδότοπος για τα μικρά παιδιά με πολύπλευρη απασχόληση, ενώ υπήρχαν και δύο εκθέσεις, η μία με τίτλο «Τα κέρδη τους – η ζωές μας» και η δεύτερη αφιερωμένη στα 10 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα με επίκεντρο τη πάλη ενάντια στο φασισμό.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση