Ολοκληρώθηκε το Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα: « Η Βιομηχανική Κληρονομιά ως μοχλός Βιώσιμης Ανάπτυξης : Η περίπτωση της ΛΙΠΤΟΛ»

2 Min Read

Με  επισκέψεις εισηγητών και εκπροσώπων φορέων  στα βιομηχανικά συγκροτήματα της Πτολεμαϊδας ολοκληρώθηκε σήμερα το Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα: « Η Βιομηχανική Κληρονομιά ως μοχλός Βιώσιμης Ανάπτυξης : Η περίπτωση της ΛΙΠΤΟΛ» , που συνδιοργάνωσαν  ο Δήμος Εορδαίας και το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων   το διήμερο  11 και 12 Μαρτίου 2017 στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαϊδας.

Οι διακεκριμένοι Έλληνες και Γερμανοί ειδικοί επιστήμονες , εισηγητές του Συμποσίου , συνοδευόμενοι από τον Δήμαρχο Εορδαίας Σάββα Ζαμανίδη , διαπίστωσαν ιδίοις όμασι  το σημαντικό βιομηχανικό πλούτο  που διαθέτει η περιοχή, τονίζοντας για μία ακόμα φορά την ανάγκη ανάδειξης και αξιοποίησης των βιομηχανικών μνημείων  .

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Στον πρώτο σταθμό που ήταν η ΑΕΒΑΛ οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της άλλοτε ανθούσας λιπασματοβιομηχανίας, της μεγαλύτερης των Βαλκανίων , από το τότε βασικό στέλεχός της τον Χρήστο Μαλλιόπουλο, ο οποίος εμφανώς συγκινημένος και γεμάτος αναμνήσεις εξέφρασε την επιθυμία  διάσωσης των σημαντικών χώρων του συγκροτήματος.

Ακολούθησε η επίσκεψη σε έναν από τους πιο εμβληματικούς πυρήνες της βιομηχανικής ανάπτυξης της περιοχής , στη ΛΙΠΤΟΛ,  η οποία ήταν πρωτοπόρα ως προς την εξόρυξη και εκμετάλλευση  των  λιγνιτικών κοιτασμάτων του τόπου, όπου την ξενάγηση έκαναν η Διευθύντρια Μελίνα Ανδρεάδου και   ο π. Τομεάρχης του βιομηχανικού συγκροτήματος Αντώνιος Λογοθέτης , ενώ υπήρξε και μία στάση στο εργοστάσιο των λιγνιτοπλήνθων   .

Ο τελευταίος σταθμός ήταν ο  ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ και συγκεκριμένα το κτήριο των στροβίλων και των γεννητριών , όπου η υποδοχή των επισκεπτών έγινε από το Διευθυντή Αναστάσιο Λοβάτση  ο οποίος παρουσίασε το ιστορικό του ΑΗΣ, απαντώντας και σε κάποιες ερωτήσεις που τέθηκαν από τους Πανεπιστημιακούς.

Οι προσκεκλημένοι εισηγητές του Συμποσίου , που περιεργάστηκαν με μεγάλη προσοχή  τα συγκροτήματα ΑΕΒΑΛ, ΛΙΠΤΟΛ και ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ  έμειναν έκπληκτοι με την πλούσια βιομηχανική κληρονομιά που διαθέτει ο τόπος , επισημαίνοντας τη σημασία διατήρησης όλων  των μνημείων  .

Από την πλευρά του και ο Δήμαρχος Εορδαίας  τους ευχαρίστησε όλους για τη συμβολή  τους  στην επίτευξη του στόχου  του  Συμποσίου.

 

Μοιραστείτε την είδηση