Ώρα για αποφάσεις στην ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας

7 Min Read

Αναστοχασμός και σχεδιασμός για τα επόμενα βήματα μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό

Αύριο, στην έκτακτη συνεδρίαση της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, οι δήμαρχοι θα συζητήσουν τα συμπεράσματα από τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με στόχο να αναστοχαστούν και να καθορίσουν τα επόμενα βήματα για τα κρίσιμα ζητήματα της περιοχής. 

Η Δυτική Μακεδονία βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, με την απολιγνιτοποίηση να προχωρά ταχέως και την περιοχή να πρέπει να αλλάξει τη βασική της παραγωγική ταυτότητα. Η ανεργία καλπάζει, ενώ τα φαινόμενα «brain drain» και η εσωτερική μετανάστευση αποδυναμώνουν ακόμη περισσότερο την κοινωνία. 

Η γήρανση του πληθυσμού και η φτωχοποίηση του καθιστούν την ανάγκη για άμεσες λύσεις επιτακτική. Χωρίς συγκεκριμένες και άμεσες δράσεις, η Δυτική Μακεδονία κινδυνεύει να μαραζώσει, αφήνοντας πίσω της μια ολόκληρη περιφέρεια με αβέβαιο μέλλον.

Στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας, οι δήμαρχοι της περιοχής θα αναλύσουν τα αποτελέσματα της συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Παρά τις «νότες» αισιοδοξίας που υπήρχαν από μια μερίδα των δημάρχων, για τη λήψη ουσιαστικών δεσμεύσεων και λύσεων για τα επείγοντα προβλήματα της περιοχής, επέστρεψαν από την Αθήνα με έντονη απογοήτευση, καθώς δεν υπήρξε καμία συγκεκριμένη δέσμευση για τα ζητήματα που τους αφορούν.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου, στο χθεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας, η μοναδική αναφορά από τον Πρωθυπουργό για επιτάχυνση αφορούσε το έργο του φράγματος Νεστορίου, χωρίς όμως να δοθεί σαφές χρονοδιάγραμμα λόγω της απουσίας του αρμόδιου υπουργού. Για τα υπόλοιπα κρίσιμα ζητήματα, όπως τα ενεργειακά, οι αγροτικές αποζημιώσεις, και η στήριξη της τοπικής οικονομίας, δεν υπήρξε καμία ουσιαστική δέσμευση, παρά μόνο γενικές αναφορές στο πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης, το οποίο δεν καλύπτει τις άμεσες ανάγκες της περιοχής.

Η Δυτική Μακεδονία συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις λόγω της απολιγνιτοποίησης και της ταχείας αποδιάρθρωσης του παραγωγικού της μοντέλου. Η ανεργία, οι αυξανόμενοι δείκτες φτώχειας και η εκροή νέων ανθρώπων από την περιοχή αποτελούν καθημερινές πραγματικότητες, ενώ η γήρανση του πληθυσμού και η απουσία ουσιαστικών επενδύσεων καθιστούν την κατάσταση ακόμη πιο αβέβαιη. Η ανάγκη για άμεσες και ριζικές λύσεις είναι επιτακτική, καθώς χωρίς την κατάλληλη στήριξη, η περιοχή κινδυνεύει να περιέλθει σε κατάσταση μαρασμού.

Οι δήμαρχοι αναμένονται να επανεκτιμήσουν τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και να καθορίσουν τα επόμενα βήματα. Όπως είχε τονίσει ο κ. Κεπαπτσόγλου, η απογοήτευση είναι κοινή για όλους, και η ανάγκη για δράση είναι πλέον επιτακτική, ώστε η Δυτική Μακεδονία να μπορέσει να εξασφαλίσει ένα βιώσιμο και ευοίωνο μέλλον.

«Απαιτείται άμεση δράση» τονίζει το ΚΚΕ για τη Δυτική Μακεδονία

Η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με αφορμή τη συνάντηση των δημάρχων με τον Πρωθυπουργό, εξέδωσε σχόλιο στο οποίο καταγγέλλει την πολιτική της κυβέρνησης και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την περιοχή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η πολιτική της «πράσινης μετάβασης» και της «απολιγνιτοποίησης» δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στον τομέα της ενέργειας και των κατασκευών. Η Επιτροπή κατηγορεί την κυβέρνηση ότι το μόνο που προσφέρει είναι ψίχουλα για τους πολίτες, ενώ τα δις που αναφέρονται προορίζονται για τους επιχειρηματικούς ομίλους και όχι για την κάλυψη των αναγκών του λαού της περιοχής.

Η ανακοίνωση καταδικάζει την αδιαφορία της κυβέρνησης για την ανεργία, τη φτώχεια, και τη μετανάστευση που πλήττουν την περιοχή, τονίζοντας ότι η καταστροφή που φέρνει η πολιτική της απολιγνιτοποίησης δεν μπορεί να ανατραπεί με τα ελάχιστα μέτρα που προτείνονται. Ο λαός της Δυτικής Μακεδονίας καλείται, σύμφωνα με το ΚΚΕ, να πάρει την υπόθεση στα χέρια του και να αγωνιστεί για ένα δρόμο ανάπτυξης που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών.

Γεωργία Ζεμπιλιάδου: «Ο Περιφερειάρχης χειροκροτούσε το σχέδιο που υποβαθμίζει τη Δυτική Μακεδονία»

Η επικεφαλής της παράταξης «Ελπίδα», Γεωργία Ζεμπιλιάδου, εξέφρασε την απογοήτευσή της για τη συνάντηση, σχολιάζοντας ότι ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Αμανατίδης, δήλωσε πως «δεν περιμένει κάτι από τέτοιες συναντήσεις», κάτι που της προκάλεσε την απορία γιατί συμμετείχε στην συνάντηση αν δεν υπήρχε καμία προσδοκία για θετικά αποτελέσματα. Η κ. Ζεμπιλιάδου χαρακτήρισε την στάση του Περιφερειάρχη ως υποκριτική, σημειώνοντας ότι η τοπική κοινωνία δεν περιμένει τίποτα από τη σημερινή πολιτική ηγεσία.

Η ίδια ανέφερε ότι η κυβέρνηση και η πολιτική της «πράσινης μετάβασης» εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, παραμελώντας τις ανάγκες των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας. Η κ. Ζεμπιλιάδου κατήγγειλε επίσης την υποβάθμιση της περιοχής με την εφαρμογή του Χωροταξικού Σχεδίου και την καταστροφή των φυσικών πόρων από την ενεργειακή πολιτική, αναφέροντας ότι η περιοχή θα συνεχίσει να βιώνει την ανεργία, τη φτώχεια και τη μετανάστευση χωρίς ουσιαστικές πολιτικές από την κυβέρνηση.

Κατέληξε λέγοντας ότι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, που κατανοούν την κατάσταση, είναι έτοιμοι να αντιδράσουν και να στείλουν την υπόθεση στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, προκειμένου να υπερασπιστούν τα συμφέροντα του λαού της Δυτικής Μακεδονίας.

Χάρης Γκοβεδάρος: «Ώρα να αποδεχτούμε το λάθος και να δράσουμε άμεσα»

Ο περιφερειακός σύμβουλος Χάρης Γκοβεδάρος, αναφερόμενος στη συνάντηση των δημάρχων στην Αθήνα, σημείωσε ότι τον Σεπτέμβριο συμπληρώνονται έξι χρόνια από την απόφαση για πλήρη απολιγνιτοποίηση χωρίς σχέδιο και τρία χρόνια από τα εγκαίνια της ΒΙ.ΠΕ. Κοζάνης, η οποία παραμένει κενή από επιχειρήσεις και μεγάλες επενδύσεις.

Ο κ. Γκοβεδάρος επισήμανε τα εξής: «Τα σχολεία κλείνουν στα χωριά, οι εγγραφές μαθητών στην Α Δημοτικού μειώνονται, τα καταστήματα κλείνουν, και η συρρίκνωση του πληθυσμού συνεχίζεται αμείωτα. Ο τοπικός πληθυσμός, κυρίως οι νέοι, φεύγουν για αναζήτηση εργασίας, και το εισόδημα μειώνεται, αδυνατώντας να απορροφήσει τις πληθωριστικές πιέσεις των τελευταίων ετών. Είναι προφανές ότι κάτι δεν έχει γίνει σωστά στη Δυτική Μακεδονία».

Ο κ. Γκοβεδάρος προτείνει συγκεκριμένα βήματα: την αποδοχή του λάθους για την απολιγνιτοποίηση, τη συνέχιση της λειτουργίας των ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, Μελίτης και Πτολεμαΐδας V έως να υπάρξει ισοζύγιο θέσεων εργασίας, και την άμεση προσέλκυση μιας μεγάλης ιδιωτικής επένδυσης (πλην της ΔΕΗ), με τουλάχιστον 3.000 νέες θέσεις εργασίας και σοβαρά κίνητρα για τη βιωσιμότητα της επένδυσης. «Βιαστείτε, γιατί ήδη είμαστε εκτός χρόνου», κατέληξε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για άμεση δράση.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση