ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ και ΚΑΛΛΙΣΤΩ ενώνουν τις δυνάμεις τους ενάντια στα δηλητηριασμένα δολώματα

4 Min Read


Στελέχη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και της Καλλιστώς πραγματοποίησαν τη Δευτέρα, 14 Μάϊου, έρευνα στην περιοχή του Σκλήθρου Φλώρινας για τον εντοπισμό δηλητηριασμένων δολωμάτων (φόλες). Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε μετά από επαφή των δύο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων με κτηνοτρόφους της περιοχής οι οποίοι το τελευταίο διάστημα έχουν χάσει πολλούς σκύλους φύλαξης κοπαδιών εξαιτίας δηλητηριάσεων. Ο ειδικά εκπαιδευμένος για την ανεύρεση δηλητηριασμένων δολωμάτων σκύλος της Ορνιθολογικής με τη συνοδό του, διενέργησαν έρευνα στην περιοχή όπου στο πρόσφατο παρελθόν είχαν σημειωθεί κρούσματα δηλητηριάσεων, χωρίς να εντοπιστεί ωστόσο κάποιο νέο δόλωμα. Οι δύο οργανώσεις αποφάσισαν από κοινού να επαναλάβουν την δράση στο άμεσο μέλλον, περιλαμβάνοντας και νέες περιοχές, προκειμένου να προλάβουν νέα περιστατικά δηλητηριάσεων. Η συνεργασία της Ορνιθολογικής και της Καλλιστώς πέρα από σημαντικό στήριγμα για τους κτηνοτρόφους της περιοχής αποτελεί και μια συνέργεια του Προγράμματος LIFE «ΖΩΗ για τον Ασπροπάρη» και του Προγράμματος «ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΜΕ» στα οποία συμμετέχουν αντίστοιχα οι δύο οργανώσεις. Η συνεργασία θα συνεχιστεί έχοντας ως στόχο την εξάλειψη του φαινομένου της παράνομης χρήσης και διασποράς στη φύση δηλητηριασμένων δολωμάτων, που ευθύνεται για ένα μεγάλο ποσοστό θανατώσεων ειδών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, όπως ο Ασπροπάρης και η Αρκούδα, αλλά και οικόσιτων ζώων (τσοπανόσκυλα, κυνηγόσκυλα, ζώα συντροφιάς).
Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων αποτελεί μια βάρβαρη πρακτική με στόχο την θανάτωση των άγριων ζώων που προκαλούν ζημιές στην κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία και την αγροτική παραγωγή. Αποτελεί ταυτόχρονα και αδίκημα που επισύρει ποινή πολύμηνης φυλάκισης για κάθε θανατωμένο ζώο και βαριά πρόστιμα, καθώς απαγορεύεται αυστηρά σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία. Επίσης, αποτελεί μια εξαιρετικά επιβλαβή πρακτική για το περιβάλλον και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, ενώ συνιστά σοβαρή απειλή και για τη δημόσια υγεία, αφού μπορεί να θέσει σε κίνδυνο όχι μόνο τη ζωή των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών της περιοχής. Ειδικά, όσον αφορά στα μεγάλα σαρκοφάγα και τα αρπακτικά πουλιά, η παράνομη χρήση και διασπορά δηλητηριασμένων δολωμάτων στη φύση αποτελεί μια από τις κυριότερες απειλές για την επιβίωσή τους στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού αποτελεί η κατάρρευση του πληθυσμού του Ασπροπάρη, ενός μέχρι πρόσφατα κοινού είδους γύπα στην ελληνική ύπαιθρο.
Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE «ΖΩΗ για τον Ασπροπάρη», μεταξύ των άλλων δράσεων, δίνει μεγάλη βαρύτητα στο πρόβλημα των δηλητηριασμένων δολωμάτων, τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, με τη δημιουργία δικτύου φορέων και ανθρώπων της υπαίθρου ενάντια στην παράνομη αυτή πρακτική. Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς, πιέζει για τον σχεδιασμό και συντονισμό θεσμικών αλλαγών και προτάσεων για την αντιμετώπιση των θανατώσεων της άγριας πανίδας από δηλητηριασμένα δολώματα, καθώς και την ανάδειξη του προβλήματος σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.
Παράλληλα, η Καλλιστώ καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξάλειψη του φαινομένου, το οποίο έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Για τον σκοπό αυτό, μέσα από το Πρόγραμμα «ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΜΕ: Βελτίωση όρων συνύπαρξης του ανθρώπου με τα μεγάλα σαρκοφάγα και ενθάρρυνση ενεργούς συμμετοχής πολιτών στις προσπάθειες διατήρησής τους», υλοποιεί δράσεις ενημέρωσης του τοπικού πληθυσμού με τη δημιουργία και διανομή έντυπου υλικού και άτυπων συναντήσεων για τις καταστροφικές επιπτώσεις της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στο φυσικό περιβάλλον. Το Πρόγραμμα «ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΜΕ» λειτουργεί υποστηρικτικά και προς τον στόχο του έργου LIFE AMYBEAR ο οποίος είναι η βελτίωση των συνθηκών συνύπαρξης του ανθρώπου και της αρκούδας στο Δήμο Αμυνταίου και στον Δήμο Φλώρινας.

Μοιραστείτε την είδηση