Όταν ο Ολυμπιακός και ο Μακεδονικός Κοζάνης συγχωνεύτηκαν σε «Κοζάνη» και «Λασσάνης» ! Ο κόσμος των σπορ, με τον φακό, στην Κοζάνη του «χθες» . Toυ Δημ. Κλείδη

5 Min Read

Διαβάστε εδώ όλα τα θέματα της ενότητας για το Κοζανίτικο Ποδόσφαιρό

Η ιστορία του ποδοσφαίρου της Κοζάνης συνεχίζεται… Με ωρισμένα χρονικά σημεία, που αποτελούν σταθμούς, καθώς τα σημεία αυτά ανοίγουν και κλείνουν χωριστά κεφάλαια στην ιστορία του ποδοσφαίρου της Κοζάνης, στην οποία ιστορία αλλάζουν απλώς τα ονόματα!…
Το 1964 ήταν η χρονιά, που σημάδεψε την ιστορική μεταβολή στην ονομασία των μέχρι τότε ιστορικών Συλλόγων, του Ολυμπιακού και του Μακεδονικού, οι οποίοι συγχωνεύθηκαν και… «γεννήθηκαν» δύο νέοι Σύλλογοι: Η «Κοζάνη» και ο «Λασσάνης»!…
Οι αρχικές σκέψεις των ιθυνόντων του ποδοσφαίρου της Κοζάνης, την περίοδο εκείνη, ήσαν: Η δημιουργία μίας ομάδας – πρωταγωνίστριας («Κοζάνη») και παράλληλα η δημιουργία μίας άλλης ομάδος – φυτώριο («Λασσάνης»), με ενιαία διοίκηση.
Η υλοποίηση αυτών των σκέψεων δεν κράτησε πολύ, καθώς από το 1968 και μετέπειτα, ο «Λασσάνης», ανεξαρτητοποιήθηκε και ακολούθησε άλλη γραμμή, με χωριστή διοίκηση και πορεία, ενώ η «Κοζάνη» προσπαθούσε για το καλλίτερο δυνατόν αγωνιστικά, χωρίς όμως να φθάσει στο επίπεδο των προηγουμένων επιτυχιών του Ολυμπιακού και του Μακεδονικού.
Η προσπάθεια αυτή της «Κοζάνης» συνεχίζεται μέχρι σήμερα… Είθε να ευοδωθεί το ταχύτερο δυνατόν!…
Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι από τα πρώτα χρόνια (1964,1965,1966) της «γέννησης» των νέων ομάδων: Της «Κοζάνης» και του «Λασσάνη».

Ο «Λασσάνης» ήταν η ομάδα – «φυτώριο», η οποία προήλθε από τη συγχώνευση των δύο ιστορικών συλλόγων, του Ολυμπιακού και του Μακεδονικού Κοζάνης, το καλοκαίρι του 1964, με την προοπτική ότι οι διακρινόμενοι και ανερχόμενοι νεαροί ποδοσφαιριστές του «Λασσάνη», θα στελέχωναν και θα ενίσχυαν την ομάδα της «Κοζάνης», όπως και έγινε.
Στη φωτογραφία διακρίνονται όρθιοι από αριστερά οι: Άγγελος Βλάχος, Νίκος Κωσταρέλλας, Σάκης Καραμούζας, Γιώργος Δράμαλης, Γιάννης Πεσλής, Βαγγέλης Ματάνας και καθήμενοι από αριστερά οι: Λώλος Αλεξιάδης, Θεόδωρος Τσαμπούρης, Αλέκος Νιάκας, Θεόδωρος Βαρδάκας και Γιάννης Πραχάλης.
Ας σημειωθεί ότι η ομάδα του «Λασσάνη», με την καθοδήγηση του Τέλη Διάφα, είχε σημαντικές επιτυχίες στο πρωτάθλημα ΒΔ. Μακεδονίας, από την πρώτη κιόλας περίοδο, που συμμετέσχε σ’ αυτό, φέρνοντας σε δύσκολη θέση ομάδες με έμπειρους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι θεωρούνταν και τα φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου.

Στην παράπλευρη φωτογραφία εμφανίζεται μία από τις συνθέσεις που παρουσιάστηκαν την πρώτη περίοδο της «γέννησης» του νέου συλλόγου, με την επωνυμία «Κοζάνη» (1964-65).
Διακρίνονται όρθιοι από αριστερά οι: Άγγελος Δήμου, Ρούλης Καλλιανιώτης, Γιάννης Κωφίδης, Καραολάνης (στρατευμένος που υπηρετούσε στο Β’ Σώμα Στρατού), Ζαχαρίας Ρατσίσκας, Μωϋσής Γεροντίδης, Τάκης Μάστορας και καθήμενοι από αριστερά οι: Ζήσης Βαρδάκας, Παύλος Τσακιρίδης, Τηλέμαχος Σπανίδης, Γιώργος Τιάλιος, Κρίμτσαλης, Γιάννης Ζυμάρας, Γιώργος Κουντουράς και Βαγγέλης Σανόπουλος.
Η ομάδα της «Κοζάνης», η οποία αγωνίσθηκε την περίοδο 1964-65 στο πρωτάθλημα της ΒΔ. Μακεδονίας, τερμάτισε πρώτη στο βαθμολογικό πίνακα, συγκεντρώνοντας 39 βαθμούς επί 14 αγώνων και ανεδείχθη πρωταθλήτρια, ανερχόμενη και αγωνιζόμενη την επόμενη περίοδο στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής, έναντι 34 βαθμών του δευτέρου Πυρσού Γρεβενών.

Η «Κοζάνη» την περίοδο 1965-66, όταν για πρώτη φορά έλαβε μέρος στον Γ’ Όμιλο του πρωταθλήματος Β’ Εθνικής, σε μία από τις συνήθεις συνθέσεις της.
Διακρίνονται από αριστερά οι: Βαγγέλης Σανόπουλος, Γιάννης Κωφίδης, Ζαχαρίας Ρατσίσκας, Γιάννης Παπακρασσάς, Παναγιώτης Σπανίδης, Λάκης Χωλόπουλος, Ρούλης Καλλιανιώτης, Παύλος Τσακιρίδης, Γιώργος Τιάλιος, Άγγελος Δήμου και Τηλέμαχος Σπανίδης.
Την περίοδο εκείνη, η «Κοζάνη» τερμάτισε στην 7η θέση, μαζί με την «Καβάλα», συγκεντρώνοντας από 63 βαθμούς η κάθε μία, μετά την πρωταθλήτρια «Βέροια», που συγκέντρωσε 73 βαθμούς, τον Απόλλωνα Καλαμαριάς (69 β.), «Καστοριά» (67 β.), Δόξα Δράμας (65 β.), Εδεσσαϊκό (64 β.), Ολυμπιακό Βόλου (64 β.) και προηγούμενη της Ασπίδας Ξάνθης (61 β.), Αρεως Πτολεμαΐδος (59 β.), Αναγέννησης Γιαννιτσών (59 β.), Νικηφόρου Φλωρίνης (54 β.), Κιλκισιακού (53 β.), Μακεδονικού Θεσ/νίκης (50 β.), ΜΕΝΤ (49 β.) και Αναγέννηση Καρδίτσης (46 β.).

Την περίοδο 1965-66, η «Κοζάνη» είχε προσλάβει για προπονητή της, τον πρώην διεθνή ποδοσφαιριστή του Ηρακλέους Θεσ/νίκης και μετέπειτα του Ολυμπιακού Πειραιώς, Κώστα Καραπατή, ο οποίος άφησε το «στίγμα» του, κατά την διέλευσή του από την ομάδα της «Κοζάνης».
Στη φωτογραφία, διακρίνονται οι ποδοσφαιριστές της «Κοζάνης», πριν από τον αγώνα πρωταθλήματος στην Καβάλα, εναντίον της ομώνυμης ομάδος, ο οποίος έληξε ισόπαλος 1-1, με τον προπονητή Κώστα Καραπατή στην πρώτη σειρά, πρώτον από αριστερά. Επίσης στην τελευταία σειρά διακρίνεται ο έφορος υλικού της Κοζάνης, Τσαμπούρης, ο οποίος, παρά την ηλικία του, δεν έλεγε ν’ αφήσει το «πόστο» του, ακολουθώντας την Κοζάνη και παρέχοντας τις υπηρεσίες του σε όλους τους αγώνες και προπονήσεις της, εντός και εκτός έδρας.

Μοιραστείτε την είδηση