Ου Σουσλώφ κι η Σκ’ρκα, του Γιώργου Θ. Τζέλλου

2 Min Read

Η Σκ’ρκα είναι μια συνοικία της Κοζάνης. Στα όρια της Σκ’ρκας έμενε ο Σάκης, ο μπακαλόγατος στο μαγαζί του παππού μου. Η συνοικία εκτείνεται στα δυτικά από την πλατεία της Κοζάνης. Από τα δημοτικά Λουτρά τότε, σήμερα Λαογραφικό Μουσείο, μέχρι τον Άγιο Νικάνορα. Άμα γκουγκλάρετε wikimapia.org/9906354/el/Σκ-ρκα θα δείτε τα όρια της συνοικίας ακριβώς στο χάρτη.
Το 1972 φοιτητές κατά την περίοδο των διακοπών συχνάζαμε στο EL GRECO. Σχηματιζόταν μια μεγάλη παρέα από θαμώνες στο δεύτερο επίπεδο του καταστήματος δεξιά μπαίνοντας στο βάθος.
Ένα βράδυ, μετά τις 11.00, είχε ανάψει η κουβέντα. Διηγήσεις για την παλιά Κοζάνη, για Κοζανίτες, ιστορίες, κασμέρια κλπ.
Ανάμεσα στους θαμώνες στην παρέα και ο Μάκης, στο επάγγελμα λογιστής. Είχε την ικανότητα να διηγείται ιστορίες με ιδιαίτερο και γουστόζικο τρόπο. Η κουβέντα εκείνη την ώρα περιστρεφόταν για Κοζανίτες τς Σκ’ρκας.
«Το τάδε καφενείο-παντοπωλείο την ημέρα μετά το δειλινό μετατρεπόταν σε καπηλειό. Συζητούσαν και κοπανούσαν κι καμιάν κούπα. Ικί μαζώνουνταν όλ’  οι αριστεροί τς Σκ’ρκας κι έκαμαν πουλιτική ανάλυσ’ τα επικαιρότητας».
Ο πιο βαθιά ενημερωμένος της παρέας λέει με στόμφο. Τό κι τό.
Αμέσως εισπράττει την απάντηση από τον αμφισβητία της παρέας.
-Κι πού του ξέρς  ισύ αυτό;
-Ακσι να σι πώ, σύντρουφι ,τούπιν ου Σουσλόφς. Καταλαβαίντς τι σι λέου αρά;».
Ο Σουσλώφ ήταν ο θεωρητικός του κόμματος, στη Μόσχα, δεύτερος τη τάξει μετά τον Γραμματέα.

Μοιραστείτε την είδηση