Θα δώσω και σήμερα συνέχεια στο χθεσινό σημείωμα της στήλης. Ξεκινώντας ακριβώς από την τελευταία παράγραφο. Όπου υποστήριζα ότι την ενεργειακή αυτονομία των νοικοκυριών, με την χρήση φωτοβολταϊκών, «δεν την θέλουν οι ισχυροί του χρήματος που επενδύουν –αποκομίζοντας και τις ανάλογες επιδοτήσεις- στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και είναι τόσο ισχυρή η διαπλοκή τους ώστε, ούτε καν επιδότηση για την εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων δεν τολμά καμία κυβέρνηση».
Η κυβέρνηση προχώρησε και εφέτος στην επιδότηση αντικατάστασης ενεργότερων οικιακών συσκευών, όπως κλιματιστικών, ψυγείων, εστιών κλπ, με περισσότερο σύγχρονες, «φιλικότερης» ενεργειακής κλάσης. Είναι ένα σωστό μέτρο. Που βοηθάει τα νοικοκυριά. Αλλά πρωτίστως ευνοεί τις μεγάλες αλυσίδες οικιακών συσκευών που διαθέτουν στην ελληνική αγορά, αποκλειστικώς, εισαγόμενα προϊόντα. Διότι δεν έχουμε πια ούτε ΙΖΟΛΑ, ούτε ΠΙΤΣΟ, ούτε ΒΑΓΙΩΝΗ, ώστε αυτές οι επιδοτήσεις να δίνουν δουλειά σε ελληνικά χέρια και πρόσθετα έσοδα από εξαγωγές.
Στην παραγωγή ηλιακών θερμοσιφώνων όμως, δραστηριοποιούνται ουκ ολίγες ελληνικές βιομηχανίες και βιοτεχνίες. Επομένως οι επιδοτήσεις για εγκατάσταση τέτοιων συσκευών, εκτός από την εξοικονόμηση ενέργειας και τον ανάλογο περιορισμό των ρύπων, θα λειτουργούσε και αναπτυξιακώς. Αυξάνοντας το εθνικό προϊόν και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.
Αλλά ας σταθούμε πρωτίστως στην εξοικονόμηση ενέργειας, την οποία γνωρίζω από πρώτο χέρι καθώς χρησιμοποιούμε στο σπίτι ηλιακό θερμοσίφωνα από το 1993. Μια τέτοια μονάδα προσφέρει σε κάθε οικογένεια την δυνατότητα για περίπου 2000 λουτρά ετησίως, χωρίς να ξοδεύει ηλεκτρική ενέργεια. Καλύπτει δηλαδή το 90% των αναγκών μιας τετραμελούς οικογενείας. Εκεί ακριβώς που «πονάει». Στο ζεστό νερό. Διότι ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας είναι η πλέον ενεργοβόρα συσκευή του σπιτιού. Με συνήθη κατανάλωση από 3500 έως 5000 watt. Όταν ο φούρνος «τρώει» 2000-4000, το κλιματιστικό 900-5000 και το πλυντήριο ρούχων 350-500, συμφώνως προς τους πίνακες που έχει, κατά καιρούς, αναρτήσει η ΔΕΗ.
Αναρωτιέμαι σε ποιον θα έπρεπε να απευθυνθώ, ελπίζοντας να βρω «ευήκοον ους» και, πρωτίστως, ανοικτό μυαλό και κοινή λογική. Στον υπουργό Ενέργειας Κ. Σκρέκα, τον υπουργό Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδη, ή στον ίδιο τον πρωθυπουργό;
Έχουμε το θειο δώρο της εξαιρετικώς μεγάλης ηλιοφάνειας. Το χρυσάφι του ελληνικού ήλιου. Αλλά το αφήνουμε να πάει χαμένο. Το έβλεπε ακόμη και ο Σόιμπλε, αλλά δεν το βλέπουν οι δικοί μας πολιτικοί φωστήρες.
Εδω και τώρα, γενναίο πρόγραμμα κινήτρων για εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων.