Π. Κουκουλόπουλος: «Να επισπευσθεί η μακροχρόνια εκκρεμότητα της ΔΕΗ για ανάπλαση στο φράγμα Ιλαρίωνα»

2 Min Read

Απαντήσεις στη Βουλή αναφορικά με την υλοποίηση του ανταποδοτικού έργου της ΔΕΗ για την ανάπλαση της περιοχής στο φράγμα Ιλαρίωνα, ζητά ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, με Ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στο Κοινοβούλιο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της κοινοβουλευτικής παρέμβασής του προς τον  Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας και την Υπουργό Εσωτερικών, γι’ αυτό το σημαντικό τοπικό ζήτημα που χρονίζει και απασχολεί τους κατοίκους της Δημοτικής Κοινότητας Αιανής και ευρύτερα του Δήμου Κοζάνης: 

«Άγνωστη παραμένει μέχρι στιγμής για τους κατοίκους της Δημοτικής Κοινότητας Αιανής του Δήμου Κοζάνης η εξέλιξη των ανταποδοτικών έργων που οφείλει να υλοποιήσει η ΔΕΗ για την ανάπλαση του χώρου στην περιοχή του φράγματος Ιλαρίωνα στον ποταμό Αλιάκμονα.

Πρόκειται για υπόθεση που απασχολεί την τοπική κοινωνία δεκαετίες, από την απόφαση κατασκευής του φράγματος και του Υδροηλεκτρικού Εργοστασίου. Με το θεσμικό πλαίσιο υλοποίησής τους, η ΔΕΗ ανέλαβε σειρά ανταποδοτικών υποχρεώσεων. Παρά ταύτα, χρόνια μετά, οι εργασίες ανάπλασης της περιοχής δεν έχουν πραγματοποιηθεί. 

Το θέμα παραμένει ζήτημα προτεραιότητας για την Αιανή, με τους κατοίκους να διατυπώνουν σε κάθε ευκαιρία ερωτήματα για την εξέλιξη του έργου. Στο τελευταίο τρίμηνο του 2022, όπως προκύπτει και από δημοσιεύματα, υπήρξαν σχετικές συναντήσεις ανάμεσα στο Δήμο Κοζάνης και τη ΔΕΗ, αλλά ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η δημοπράτηση του έργου από τη ΔΕΗ

Δεδομένου ότι η περιοχή στο φράγμα Ιλαρίωνα διαθέτει τις φυσικές προϋποθέσεις, εφόσον αναπλασθεί κατάλληλα με πλήρη σεβασμό στο περιβάλλον, να συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, να αποτελέσει σημείο έλξης επισκεπτών και να δώσει σημαντική ώθηση στην αναπτυξιακή ανάταξη της Δημοτικής Κοινότητας Αιανής.

Δεδομένου ότι η ΔΕΗ ανέλαβε την ανταποδοτική αυτή υποχρέωση προ ετών και η εκκρεμότητα χρονίζει.

Δεδομένου ότι και η Δημοτική Κοινότητα Αιανής πλήττεται από τις συνέπειες της βίαιης απολιγνιτοποίησης που η Κυβέρνηση με εσφαλμένο τρόπο επέλεξε να εφαρμόσει στη Δυτική Μακεδονία.

Μοιραστείτε την είδηση