Π. Κουκουλόπουλος:Η εξέλιξη των κρουσμάτων στην ΠΕ Κοζανης είναι άκρως ανησυχητική

2 Min Read
Η εξέλιξη των κρουσμάτων στην ΠΕ Κοζανης είναι άκρως ανησυχητική. Οπως φαίνεται στο διάγραμμα μετά από 8 εβδομάδες lock down τα κρούσματα ανεβαίνουν αντί να πέφτουν και μάλιστα η όγδοη εβδομάδα είναι η χειρότερη όλων και ακολουθεί η έβδομη. Η ώσμωση και ο συγχρωτισμός μεταξύ γειτονικών περιοχών είναι η πιο οφθαλμοφανής αιτία καθώς η ΠΕ Κοζανης είναι περικυκλωμένη από 6 ΠΕ ιδιαίτερα επιβαρυμένες. Το ειδικό βάρος αυτού του παράγοντα το γνωρίζει μόνο ο ΕΟΔΥ που πραγματοποιεί ιχνηλατήσεις και έχει πληρέστερη εικόνα όλων για τις πραγματικές αιτίες. Δεν ακούμε ωστόσο ούτε βλέπουμε κάποια πρόσθετα μέτρα, πιο συγκεκριμένες οδηγίες ή έστω τη διενέργεια στοχευμένων ελέγχων και αυτό αν μη τι άλλο προβληματίζει. Οι αρμόδιοι πρέπει να κινητοποιηθούν άμεσα πριν είναι αργά γιατί το κόστος είναι τεράστιο.
Η περίπτωση της Κοζανης δεν αποτελεί ιδιαιτερότητα, αντίθετα αποδεικνύει την ορθότητα της πρότασης που κατέθεσε στις 30/11/2020 το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγης. Συγκεκριμένα προτείνουμε :
«….το σχέδιο άμεσης εφαρμογής, για το ‘ανοιγμα με ασφάλεια’, που ήδη εφαρμόζεται σε Σλοβακία και Αυστρία και σταδιακά εισάγεται στην συζήτηση και στη χώρα μας από ειδικούς, όπως ο κ. Μόσιαλος.
Το σχέδιο αυτό λέει το εξής: ότι με μαζικά τεστ σε έναν νομό και επανάληψή τους μετά από 20 μέρες, το Κράτος αποκτά πλήρη υγειονομική εικόνα και μπορεί να “στεγανοποιήσει” την περιοχή, επιτρέποντας το εσωτερικό της άνοιγμα. Εφόσον και όμοροι νομοί βελτιώνονται, τότε το άνοιγμα μπορεί να επεκταθεί, πχ, σε όλη την Περιφέρεια ή σε συγκεκριμένες ζώνες. Διατηρώντας τα γενικά μέτρα (μάσκα, περιορισμό κινήσεων, τηλεργασία), μπορούμε σταδιακά να “απελευθερώσουμε” περιοχές ή περιφέρειες που δεν είναι φορτωμένες με κρούσματα…»
Η πρόταση είναι ολοκληρωμένη και κοστολογημένη και χθες μάθαμε ότι μια τέτοια πρόταση κατέθεσαν στον ΕΟΔΥ και δυο νεαροί Έλληνες ερευνητές.
Η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί τις τεράστιες ευθύνες της στη δεύτερη φάση της πανδημίας και να βάλει τέλος στο βλέποντας και κάνοντας αρχίζοντας από την Κοζανη.
Μοιραστείτε την είδηση