Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος – Άλλο Κοζάνη κι άλλο Λωζάννη, του Στέφανου Πράσσου

9 Min Read

Η παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ που γιορτάζεται στις 5  Ιούνη είναι μια «καλή ευκαιρία» για να δείξουμε όλοι, ξεκούραστα, ανώδυνα χωρίς κόντρες και συγκρούσεις τις «Περιβαλλοντολογικές μας ευαισθησίες».

Έτσι και στην περιοχή μας τα συνδικάτα και άλλοι μαζικοί φορείς έβγαλαν τις ανακοινώσεις τους για την επέτειο, με νουθεσίες (σε ποιους άραγε απευθύνονται;) για την προστασία της φύσης δείχνοντας να αγνοούν σε ποια περιοχή δραστηριοποιούνται γι αυτό και δεν θεωρούν απαραίτητο να αναφερθούν καν στα περιβαλλοντολογικά προβλήματα της περιοχής μας.

- Advertisement -

Σε ανακοινώσεις τους για την παγκόσμια ημέρα προστασίας του Περιβάλλοντος τα σωματεία της ΔΕΗ,  ” Η Ένωση” και Σπάρτακος  ενώ είναι λαλίστατοι γενικότερα για το περιβάλλον δεν αναφέρουν ούτε μία λέξη για τα περιβαλλοντολογικά προβλήματα της περιοχής ούτε φυσικά για την αναγκαιότητα λήψης μέτρων προστασίας της υγείας των κατοίκων της περιοχής αλλά και των εργαζομένων στους ΑΗΣ και στα Ορυχεία.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Δήμος Κοζάνης με επικεφαλής τον «Πράσινο» μας Δήμαρχο, ετοιμάζει χαρές και πανηγύρια για τη σωτηρία του Πλανήτη (Οι εκδηλώσεις του Δήμου Κοζόνης για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, 4 & 5 Ιουνίου)  αλλά χωρίς καμία δράση, ούτε καν με μια απλή  αναφορά στα τεράστια προβλήματα ρύπανσης που αντιμετωπίζει η Περιοχή. Μάλλον τα μπέρδεψε ο Δήμαρχος μας και δρα σαν να είναι Δήμαρχος του Νταβός ή της Λωζάνης και όχι της Κοζάνης η οποία βρίσκεται περικυκλωμένη από Ορυχεία και Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς (ΑΗΣ). Βέβαια αυτό εξηγεί και την εμμονή του ενάντια στην κατασκευή της 5ης Μονάδας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας. Στα ίδια βήματα και οι «Οικολογικές» οργανώσεις WWF  και της greenspaces . Αν δεν υποκρύπτονται άλλα συμφέροντα τότε σίγουρα πρόκειται για  αθεράπευτο δογματισμό  που θέλει να σώσει τον Πλανήτη, μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από μια χώρα που πλήττεται από την κρίση και την ύφεση και από μια περιοχή που στηρίζεται στις λιγνιτικές δραστηριότητες αδιαφορώντας για τις περιβαλλοντολογικές και οικονομικές επιπτώσεις. «Σχίζονται» λοιπόν για τη ματαίωση της κατασκευής της λιγνιτικής μονάδας, αδιαφορώντας για τις πραγματικές περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις που θα έχει αυτό στην Περιοχή από τις μόνιμες «πληγές» που θα μείνουν από τα ανοιχτά Ορυχεία, τεράστιες τρύπες χιλιάδων στρεμμάτων και εκατοντάδων μέτρων βάθους αλλά και την αιθαλομίχλη από το μονοξείδιο που θα παράγουν οι σόμπες και οι λέβητες λόγω παύσης της τηλεθέρμανσης.

Σήμερα Παγκόσμια ημέρα του Περιβάλλοντος οι μαζικοί φορείς του τόπου μας, είπαν πολλά για το Περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή αλλά δεν έκαναν καμία αναφορά στη ρύπανση της Περιοχής.

Σαν να μη ζούμε σε μια περιοχή όπου:

 1. Ένα στα δυο παιδιά (50%) έχει κάποιο αναπνευστικό πρόβλημα. (Παιδικό άσθμα, αποφρακτικές ρινίτιδες, πνευμονοπάθειες).
 2. Στους οικισμούς κοντά στα Ορυχεία και στα εργοστάσια, σε κάθε σπίτι υπάρχει και μια αναπνευστική συσκευή για αντιμετώπιση των αναπνευστικών προβλημάτων των κατοίκων
 3. Θερίζουν τα καρδιαγγειακά, τα εγκεφαλικά και οι καρκίνοι
 4. Η ιπτάμενη τέφρα, η σκόνη, το μονοξείδιο του άνθρακα, τα οξείδια του αζώτου, τα λάδια στον υδροφόρο ορίζοντα και πολλά άλλα δημιουργούν αποπνικτική και άκρως ανθυγιεινή ατμόσφαιρα
 5. Οι εργαζόμενοι στην εξόρυξη και επεξεργασία του λιγνίτη έχουν 10 χρόνια λιγότερα από τον μέσο όρο προσδόκιμο ζωής (ανεπίσημα στοιχεία αφού δεν έγινε καμιά επιδημιολογική μελέτη γι αυτό)
 6. Η χώρα μας έχει καταδικαστεί καταδικαστεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης γιατί, στην Περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, δεν πήρε μέτρα για την προστασία των κατοίκων και των εργαζομένων, από την εξόρυξη και επεξεργασία του λιγνίτη και επιπλέον γιατί δεν έκανε επιδημιολογικές μελέτες σε βάθος χρόνου για τις επιπτώσεις αυτών των δραστηριοτήτων.
 7. Με την ίδια Απόφαση χαρακτηρίστηκε η ανυπαρξία μέτρων προστασίας της υγείας κατοίκων και εργαζομένων, ως έγκλημα κατά της ζωής!!!

Σε ότι αφορά τη συγκεκριμένη απόφαση που σίγουρα δεν είναι το παν, η υλοποίηση της όμως θα μπορούσε να βοηθήσει στη λύση αρκετών περιβαλλοντολογικών και εργασιακών προβλημάτων, όχι μόνο δεν  χρησιμοποιήθηκε από τους φορείς και τους παράγοντες της Περιοχής αλλά έγινε, με ελάχιστες εξαιρέσεις, πλήρη αποσιώπησή της! Και πώς να μη γένει βέβαια όταν  πρώην Δήμαρχος της Πτολεμαΐδας, μιας πόλης με τη μεγαλύτερη ρύπανση στην Ελλάδα, το 2007 στην Παρουσίαση της απόφασης του ΣτΕ από το ΙΜΔΑ, δήλωσε στους Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους πως «η Πτολεμαΐδα δεν έχει ρύπανση γιατί φυσάνε βορειοδυτικοί άνεμοι στην Περιοχή» και διώχνουν το νέφος στην Κοζάνη! Γελούσαν και τα κεραμίδια! Και για να το εμπεδώσουμε πλήρως  έδωσε στη δημοσιότητα ένα ανεμολόγιο που δείχνει τη φορά των ανέμων….. Αργότερα είπε ότι το έκανε για να μη δυσφημιστεί η Πόλη!

Μήπως υπάρχει αντίφαση στο να θέλουμε και λιγνιτική παραγωγή για ηλεκτρική ενέργεια και καθαρό Περιβάλλον;

Αν καταργούσαμε κάθε βιομηχανική δραστηριότητα, κάθε παρέμβαση στη φύση, σίγουρα θα είχαμε καθαρότερο Περιβάλλον αλλά θα ήμασταν ακόμα στην εποχή των σπηλαίων.

Ο Μαρξισμός έχει απαντήσει πριν πολλά χρόνια σ αυτό το ερώτημα. Ο άνθρωπος παρεμβαίνει στη φύση αλλά παίρνει μέτρα για την αειφορία και φροντίζει να  μην την καταστρέφει. Βεβαίως έρχεται ο Καπιταλισμός που το μόνο κίνητρό του είναι το κέρδος, υπερεκμεταλλεύεται  ανθρώπους, ζώα και φυσικό περιβάλλον, με αναρχία στην παραγωγή, καταστρέφει, δεν αφήνει τίποτα όρθιο, δεν νοιάζεται για το αύριο αρκεί να γεμίσουν οι τσέπες των καπιταλιστών.

Υπάρχουν λύσεις για το πρόβλημα της ρύπανσης στην Περιοχή;

Υπάρχουν και είναι κατατεθειμένες (τουλάχιστον από το Σ.Ε.ΕΝ. “ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ”) στα υπουργεία, στα κόμματα, στην Τοπική αυτοδιοίκηση, στα Συνδικάτα.

Μπορούμε να μειώσουμε ως και 95% τις εκπομπές τέφρας στη διακίνησή τους από τους ΑΗΣ στα Ορυχεία με:

 • Κατασκευή σωληνωτών ταινιοδρόμων μεταφοράς τέφρας
 • Διαβροχή σε όλα τα σημεία μεταφόρτωσης
 • Κυβοποίηση της τέφρας
 • Απαγόρευση διάστρωσης δρόμων, πρανών και άλλων χώρων με τέφρα (στο επίπεδο των εντολών αυτό έχει επιτευχθεί στην πράξη όμως παραβιάζεται καθημερινά)
 • Απαγόρευση μεταφοράς της τέφρας με φορτηγά καθώς και απόθεση σε χώρους δίπλα στους ΑΗΣ κοντά, σε οικισμούς κλπ

Υπάρχουν τρόποι να προστατευτούμε από του χημικούς ρύπους, διοξείδιο του θείου, οξείδια του αζώτου κλπ;

Ναι υπάρχουν αρκεί να εφαρμόσουμε τις βέλτιστες τεχνικές που διαθέτει σήμερα η επιστήμη και η τεχνολογία, επενδύοντας στην προστασία της υγείας: Φίλτρα, μονάδες αποθείωσης και άλλα πολλά!

Σαφώς αυτά δεν είναι τα μοναδικά και τα καλύτερα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε. Αν επικεντρωθούμε στη λύση αυτών των προβλημάτων έχουν προτάσεις και οι επιστήμονες, οι ειδικοί, τα στελέχη και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, στελέχη της Τοπικής αυτοδιοίκηση, οι κάτοικοι των οικισμών και πολλοί νέοι επιστήμονες της περιοχής μας. Τεχνογνωσία από το εξωτερικό κλπ. Εκεί θα πρέπει να στοχεύουμε και όχι να επαναπαυόμαστε στη μεταλιγνιτική εποχή, την οποία κάποιοι την επικαλούνται εδώ και 25 χρόνια, γιατί απ’ ότι φαίνεται, θα ζήσουμε με το λιγνίτη άλλα 50 χρόνια τουλάχιστον.

Φυσικά όλα αυτά για να γίνουν χρειάζεται μόνιμη και διαρκής πάλη ενάντια στο αδηφάγο σύστημα, τον καπιταλισμό και άμεσα για μια ενιαία και πραγματικά δημόσια ηλεκτρική εταιρεία, υπό τον έλεγχο της κοινωνίας και των εργαζομένων, χωρίς ιδιώτες, ανταγωνισμούς και κίνητρο την κερδοφορία αλλά την εξυπηρέτηση των εργαζομένων, των ανέργων και των λαϊκών στρωμάτων.  Αυτά πρέπει να είναι μόνιμα στο στόχαστρο των εργαζομένων, των κατοίκων και του Κινήματος της Περιοχής μας και όχι μόνο…

Κοζάνη 5/6/2016

Πράσσος Στέφανος

Μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Πρώην Πρόεδρος του ΣΕΕΝ «Εργατική Αλληλεγγύη»

 

 

Μοιραστείτε την είδηση