Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Ώρα κρίσιμων αποφάσεων και ευθύνης για όλους.

3 Min Read

Εδώ και πάρα πολλούς μήνες την ακαδημαϊκή κοινότητα της Δυτικής Μακεδονίας απασχολεί η διαφαινόμενη πλέον συγχώνευση των δυο ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της περιοχής μας, του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Εδώ και καιρό στις περισσότερες περιοχές της χώρας αντίστοιχα εγχειρήματα έχουν ήδη προχωρήσει. Ήδη έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την συγχώνευση των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της Ηπείρου και των Ιονίων Νήσων και το αμέσως επόμενο νομοσχέδιο στον προγραμματισμό του Υπουργείου Παιδείας θα αφορά στην συνένωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας. Η παραπάνω εξέλιξη καθοδηγείται από την πολιτική του υπουργείου περί συγχωνεύσεων τριτοβάθμιων ιδρυμάτων της χώρας.
Σήμερα η τριτοβάθμια παιδεία κινείται σ’ ένα περιβάλλον δύσκολο και ανταγωνιστικό, που η βιωσιμότητα κάθε ιδρύματος ή τμήματος δεν εξασφαλίζεται από καμιά διοικητική ή πολιτική απόφαση, αλλά από την ελκυστικότητα του! Το ίδρυμα ή τα ιδρύματα που θα έχουμε στην περιοχή μας με δεδομένο ότι γύρω μας πλέον δημιουργούνται ιδιαίτερα ισχυρά πανεπιστήμια (Ηπείρου, Θεσσαλίας) θα πρέπει να μπορούν αντέξουν τον ισχυρό ανταγωνισμό των ιδρυμάτων των γύρω περιοχών, να διακρίνονται για τη βιωσιμότητα και την ελκυστικότητα τους, αλλά και να συμβάλουν με τρόπο καθοριστικό στην τοπικά ανάπτυξη.

Με αυτά τα δεδομένα και με τον κίνδυνο να μείνουμε στο περιθώριο, θεωρούμε πως η συγχώνευση των ιδρυμάτων με στόχο την δημιουργία ενός ισχυρού, βιώσιμου και ανταγωνιστικού, Τριτοβάθμιου ιδρύματος είναι πλέον μονόδρομος! Να υπενθυμίσουμε ότι, η άποψη της συγχώνευσης των δυο ιδρυμάτων με τη δημιουργίας ενός ισχυρού και βιώσιμου ιδρύματος ήταν και πάγια θέση της παράταξης μας που εκφράστηκε δημόσια και τεκμηριωμένα: Κοζάνη : Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ .. «νυν και αεί» ! · Συν «Αθηνά» και χείρα κίνει 11-2-2013(1).
Στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της περιοχής, η λειτουργία ενός ισχυρού, ανταγωνιστικού, ελκυστικού Πανεπιστημιακού Τριτοβάθμιου Ιδρύματος αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο. Η περιοχή μας κάνει μια ιστορική μετάβαση στο παραγωγικό και κοινωνικό της μοντέλο και το Πανεπιστήμιο, πέρα από τον εκπαιδευτικό και ερευνητικό του ρόλο, θα είναι ένα βασικό εργαλείο για την επόμενη μέρα.
Σεβόμενοι το αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων μας και έχοντας εμπιστοσύνη στους ανθρώπους τους, αλλά και εκφράζοντας ταυτόχρονα την αγωνία μας για τις εξελίξεις και το μέλλον των ιδρυμάτων, θεωρούμε ότι όλοι όσοι εμπλέκονται θα πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και επιβάλλεται να καθοδηγήσουν τις διαδικασίες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είναι μια ιστορική στιγμή και όλοι θα κριθούμε γι’ αυτές τις αποφάσεις!

- Advertisement -

O Δήμαρχος Κοζάνης
Λευτέρης Ιωαννίδης

Μοιραστείτε την είδηση