Πάνω από 400 φάρμακα σε έλλειψη στα φαρμακεία της Κοζάνης- Τι λέει η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαρία Θηρεσία-Χαραμή

3 Min Read

Μεγάλες είναι οι ελλείψεις που παρουσιάζονται σε φάρμακα στο νομό Κοζάνης, όπως και σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα καθημερινά ασθενείς να ταλαιπωρούνται. Τις καθημερινές ελλείψεις καταγγέλλει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κοζάνης, τα μέλη του οποίου επιδίδονται σε καθημερινό αγώνα για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πελατών τους.

Αυτή τη στιγμή καταγράφονται ελλείψεις σε πάνω από 400 σκευάσματα και αφορούν πολλές και βασικές κατηγορίες φαρμάκων, όπως φάρμακα για τον σακχαρώδη διαβήτη, την υπέρταση, το αναπνευστικό σύστημα, καρδιαγγειακές παθήσεις και αντιβιώσεις για παιδιά και ενήλικες.

«Τα φάρμακα αυτά είναι άκρως απαραίτητα για την υγεία των ασθενών και θέλουμε να αναδείξουμε ξανά αυτό το πρόβλημα και όχι να το βάλουμε κάτω από το χαλί και να το υποβαθμίσουμε», τονίζει η Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κοζάνης, Μαρία-Θηρεσία Χαραμή.

«Είναι ένα θέμα το οποίο αφορά στην προάσπιση της δημόσιας υγείας» σημειώνει η κ. Χαραμή, αναφέροντας πως το πρόβλημα είναι χρόνιο, αλλά αυτήν την περίοδο παρουσιάζει έντονη έξαρση. Η χαμηλή τιμή των φαρμάκων στην ελληνική αγορά και η εξαγωγή τους σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση και την κρίση στην παραγωγή, έχει «γιγαντώσει» το πρόβλημα στη χώρα μας, αλλά παρατηρούνται ελλείψεις και πανευρωπαϊκά.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, μαζί με κλιμάκιο, βρίσκονται στις Βρυξέλλες αυτές τις μέρες, ώστε να αναδείξουν τις πανευρωπαϊκές διαστάσεις του προβλήματος και να ζητήσουν λύσεις. Ωστόσο υπάρχει και ιδιαίτερα ελλιπής τροφοδότηση της ελληνικής αγοράς με φάρμακα, κυρίως από τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες και λιγότερο συχνά από τις εγχώριες.

Η κ. Χαραμή επισημαίνει πως δεν έχουν γίνει οι κατάλληλες κινήσεις από την πολιτεία σε ό,τι έχει να κάνει με τη πρόβλεψη κατάλληλων ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε να διατηρούνται τα αποθέματα στις αποθήκες και τις φαρμακοβιομηχανίες για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κοζάνης κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες για το ζήτημα και να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος. «Οι φαρμακοποιοί καταβάλλουμε καθημερινά υπεράνθρωπες προσπάθειες για την ομαλή εξυπηρέτηση των ασθενών, και ζητούμε την κατανόηση και υπομονή του κοινού» λέει η κ. Χαραμή.

«Εμείς επιλέγουμε τον ασθενή και όχι την κερδοφορία. Η πρώτη μας επιλογή είναι η κάλυψη των αναγκών των ασθενών και η προάσπιση της δημόσιας υγείας» καταλήγει.

Θένια Βασιλειάδου 

Μοιραστείτε την είδηση