Παπαδημούλης: Η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στη συζήτηση για τη μετάβαση ήταν μηδενική

6 Min Read

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου στα podcasts του “Χ” με το Σωκράτη Μουτίδη

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, παλιός γνώριμος των podcasts του «Χρόνου», επιστρέφει με βασικά θέματα συζήτησης τη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας, την ενεργειακή κρίση, την αποτυχία της Ευρώπης να δώσει λύσεις, αλλά και το γεγονός ότι η Αριστερά αποτυγχάνει να κερδίσει, ενώ κερδισμένη βγαίνει η Ακροδεξιά που «φορά τη λεοντή του αντισυστημισμού».

Πριν λίγο καιρό, ο Δημήτρης Παπαδημούλης επανεκλέχτηκε στη θέση του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου για τέταρτη φορά, ενώ όπως είπε μετά και αυτή τη θητεία του, σκοπεύει να απομακρυνθεί από τα κοινοβουλευτικά έδρανα, κάνοντας, όπως μας είπε πράξη το «τόπο στα νιάτα».

Κεφάλαιο απολιγνιτοποίηση

Πριν τρία χρόνια σας είχα πει ότι κάνει λάθος η κυβέρνηση, πριμοδοτώντας το πανάκριβο λόμπι ιδιωτών του φυσικού αερίου στην Ελλάδα και επιτείνοντας την ενεργειακή ακρίβεια. Τώρα κάνει σπασμωδικές κινήσεις επαναφοράς. Σας είχα πει ότι η απολιγνιτοποίηση πρέπει να γίνει, αλλά με αργότερους ρυθμούς και με σχέδιο για να μην πέσει η Δυτική Μακεδονία σε μια μαύρη τρύπα φτώχειας και ανέχειας. Αυτό θα σήμαινε μεγαλύτερη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Δυστυχώς, δεν ακολουθείται αυτός ο δρόμος. Τη μερίδα του λέοντος την παίρνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις και το σχέδιο έχει αποφασιστεί στο Μαξίμου ερήμην των υπουργών αλλά και των Περιφερειαρχών.

«Η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας ήταν μηδενική»

Έχω καλέσει τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας να μας πει πόσο συμμετείχε η Περιφέρεια σ’ αυτό το κυβερνητικό σχέδιο για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που η συμμετοχή των κοινωνιών ήταν περίπου μηδενική. Σας το λέω αυτό και ως μέλος της αρμόδιας επιτροπής που αξιολογεί το πως διατίθενται τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση έχει αρνηθεί να γίνει μια τέτοια επιτροπή του Κοινοβουλίου. Η κυβέρνηση πάει με το business as usual. Χρειάζεται μια γενναία τροποποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης προς όφελος της Δυτικής Μακεδονίας. Δεν μπορούμε να ζήσουμε στον αιώνα τον άπαντα με το λιγνίτη, αλλά και η επιλογή να γίνει με τέτοιους ρυθμούς δεν ήταν στη σωστή κατεύθυνση.

Αποτυχία της ευρωπαϊκής ηγεσίας να δώσει λύσεις στην ενεργειακή κρίση

Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι χειρότερα από ότι ήταν πριν από έξι χρόνια που ξεκινήσαμε τις συζητήσεις μας. Γιατί έχουμε έναν πόλεμο στην γειτονιά μας και μια ολοφάνερη αποτυχία της ευρωπαϊκής ηγεσίας να δώσει λύσεις στην ενεργειακή κρίση. Η Ευρώπη έπρεπε να δώσει μια ανάλογη -με την πανδημία- απάντηση και στην ενεργειακή κρίση, πιθανόν με ένα ευρωπαϊκό ομόλογο που θα στήριζε ευάλωτα νοικοκυριά και ενεργοβόρες επιχειρήσεις.

Αντί γι’ αυτό βλέπουμε μια ευρωπαϊκή ηγεσία να αναβάλει, να καθυστερεί, να προτείνει ημίμετρα που εν συνεχεία απορρίπτονται, την Φον Ντερ Λάϊεν και τον Σαρλ Μισέλ να αλληλοκατηγορούνται και τελικά τη μπάλα στην εξέδρα. Που οφείλεται αυτό; Οφείλεται στο γεγονός ότι οι πιο πλούσιοι και ισχυροί της ΕΕ με πρώτη τη Γερμανία αρνούνται τις λύσεις για όλους και προωθούν το δόγμα «πρώτα η Γερμανία» ή «πρώτα η Ολλανδία». Έτσι την πληρώνουν οι πιο αδύναμοι. Τα πιο φτωχά κράτη μέλη.

Επιδοτείται η αισχροκέρδεια με λεφτά των φορολογουμένων

Δίπλα στην αποτυχία της Ε.Ε. έχουμε και μια ιδιαίτερη αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης. Η ΝΔ κρύβεται πίσω από την αποτυχία της Ε.Ε. Στην Ελλάδα εκτός από την εισαγόμενη ακρίβεια, έχουμε και αισχροκέρδεια και κερδοσκοπία και αυτό με σφραγίδα του Μητσοτάκη. Δεν έχει γίνει τίποτα, έχουν αφεθεί ασύδοτοι οι επιχειρηματίες της ενέργειας και οι όποιες επιδοτήσεις γίνονται στους λογαριασμούς, γίνονται με λεφτά των φορολογουμένων. Δηλαδή επιδοτείται η αισχροκέρδεια με λεφτά των φορολογουμένων.

Πολιτικός νάνος η ΕΕ

Η ΕΕ είναι ένας οικονομικός γίγαντας που αποδεικνύεται πολιτικός νάνος. Το επόμενο θύμα θα είναι η ευρωπαϊκή οικονομία, οι ευρωπαϊκοί λαοί και από αυτούς οι πιο αδύναμοι. Έχουμε μια ηγεσία, αδύναμη, διαιρεμένη και αναβλητική. Είναι αδύνατον η ΕΕ να προκόψει αν λειτουργεί απλά ως κοινή αγορά και στα δύσκολα το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό. Αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να έχουμε πιο πολλά κοινά εργαλεία και προσπάθειες ενίσχυσης κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.

Το γεγονός ότι η Ακροδεξιά με τη λεοντή του αντισυστημισμού κερδίζει αναδεικνύει ελλείμματα της Αριστεράς

Ο ακροδεξιός Όρμπαν δεν απομονώνεται, αλλά ενισχύεται. Στην Ουγγαρία και στην Πολωνία έρχεται και η συμμαχία της δεξιά και της ακροδεξιάς στη Σουηδία και στην Ιταλία. Η αποτυχία της Ε.Ε. να δώσει λύσεις και στην ακρίβεια και στην ενέργεια και στις ανισότητες, διευκολύνει μια ατζέντα της ακροδεξιάς, λαϊκίστικη δημαγωγική με έντονο τον ευρωσκεπτικισμό. Αν δεν αντιδράσει η ΕΕ, θα κινδυνέψει με μια διαλυτική κρίση. Αυτό χτυπάει και μια πολύ μεγάλη καμπάνα και στις δυνάμεις της Αριστεράς και στις ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις. Το γεγονός ότι η ακροδεξιά με τη λεοντή του αντισυστημισμού κερδίζει πρέπει να μας προβληματίζει και αναδεικνύει ελλείμματα της Αριστεράς. Πρέπει να κοιταχτούμε στον καθρέφτη της πραγματικότητας πριν να είναι πολύ αργά… Στην Ελλάδα η δήθεν ανησυχία της ΝΔ για τη Μελόνι είναι υποκριτική. Τους Έλληνες Σαλβίνι και Μελόνι τους έβαλε ο Σαμαράς, αλλά ο Μητσοτάκης τους έδωσε προαγωγή.

Ακούστε το Podcast εδώ:

 

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση