Παπαθανάσης προς Ακρινή: «Εσείς αποφασίζετε για την εφαρμογή της πρότασης ή όχι»

4 Min Read

Επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού στην Ακρινή το πρωί της Πέμπτης

Την άμεση απάντηση των κατοίκων για το αν συμφωνούν με το εναλλακτικό – αντί της μετεγκατάστασης – σχέδιο που κατατέθηκε από την Κυβέρνηση για την Ακρινή, ζήτησε από τους κατοίκους ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, το πρωί της Πέμπτης, κατά την πρώτη του επίσκεψη στο πολύπαθο χωριό. Τον κ. Παπαθανάση συνόδευαν ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Πελοπίδας Καλλίρης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της «ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕ» Ιωάννης Μπούκης και ο Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων Ορέστης Καβαλάκης. Μαζί τους ήταν ο Βουλευτής της ΝΔ Κοζάνης Γιώργος Αμανατίδης και αυτοδιοικητικοί.

«Προσέρχομαι με μεγάλο σεβασμό στο χωριό σας που τόσα έχει προσφέρει στην χώρα. Έχουμε δεσμεύσει συγκεκριμένα ποσά, δισεκατομμύρια, για την Κοζάνη και την Φλώρινα και από εκεί δεσμεύτηκαν ποσά για την περιοχή σας στην βελτιωτική πρόταση που έχει την υπογραφή μου και της ελληνικής κυβέρνησης. Όσο πιο γρήγορα αποφασίσετε, τόσο πιο γρήγορα θα κινηθούν οι διαδικασίες υλοποίησης της πρότασης, η οποία θα εφαρμοστεί με ακρίβεια ποσών και χρονοδιαγραμμάτων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθανάσης απευθυνόμενος στους κατοίκους.

Στον εμπαιγμό που υφίστανται οι κάτοικοι 15 χρόνια τώρα σχετικά με την μετεγκατάσταση της Ακρινής, παρά του ότι νόμος ορίζει ρητά την ολοκλήρωση της διαδικασίας έως τις 31 Μαρτίου 2021, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Χάρης Καζαντσίδης. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου του Συλλόγου Περιβάλλοντος Κώστα Πουτακίδη, ο οποίος αναρωτήθηκε κατά πόσο η δέσμευση του αναπληρωτή Υπουργού ή της Κυβέρνησης θα τηρηθεί, όταν η ίδια η πολιτεία δεν τήρησε το νόμο που ψήφισε στην Βουλή. Αρκετοί κάτοικοι εξέφρασαν φόβους πως η ΔΕΗ θα επεκτείνει το λιγνιτωρυχείο της προς την πλευρά της Ακρινής και τον ήδη δεσμευμένο – απαλλοτριωμένο κάμπο, κάτι που θα σημάνει περαιτέρω επιβάρυνση της ποιότητας της ατμόσφαιρας του χωριού και της περιοχής μιας και γειτνιάζει με το ορυχείο. Οι κάτοικοι ζητούν να γίνει δημοψήφισμα στο χωριό προκειμένου να αποφασιστεί αν η πλειοψηφία των κατοίκων προτιμά το εναλλακτικό σχέδιο ή να συνεχιστεί η διεκδίκηση της μετεγκατάστασης.

Το εναλλακτικό σχέδιο προτείνει, σε γενικές γραμμές, την παραμονή της Ακρινής στον χώρο που βρίσκεται σήμερα με βελτίωση των υποδομών, συμμετοχή όλων των κατοίκων σε ενεργειακή κοινότητα με φωτοβολταϊκό ισχύος 27 Μεγαβάτ που εγκαθιστά η ΔΕΗ Ανανεώσιμες και διευκολύνσεις για το πρόγραμμα Εξοικονομώ, καθώς και νομιμοποίηση αυθαιρέτων.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των κατοίκων, ο κ. Παπαθανάσης είπε πως «πρέπει να μιλάμε με ρεαλισμό και πρέπει τα λόγια να γίνονται πράξεις. Η αγανάκτηση των κατοίκων είναι δικαιολογημένη και υπάρχει το θέμα της έλλειψης εμπιστοσύνης, αλλά θεωρώ πως έχετε απέναντί σας κάποιον που τα λόγια τα έκανε πράξεις. Αυτή τη στιγμή δεν έχω κάποια άλλη πρόταση πέραν αυτής που έχω καταθέσει στον Δήμο Κοζάνης και στην Περιφέρεια και υπάρχει χρονοδιάγραμμα και πόροι. Κάτι άλλο δεν έχω. Σήμερα είμαστε στο παρόν και δεν μπορούσα να περιμένω το ΣτΕ να αποφασίσει και στη συνέχεια να κάνω την πρόταση. Είναι δική σας απόφαση το τι θα πράξετε. Εγώ σας λέω πως η πολιτεία δεσμεύεται για υλοποίηση βήμα προς βήμα της πρότασης. Επίσης να πω πως με την ΔΕΗ θα συμφωνηθεί πως δεν θα επεκταθούν τα ορυχεία προς την Ακρινή και θα οριστεί ρητά αυτό μέσα στην προγραμματική σύμβαση που θα υπογραφεί» κατέληξε ο κ. Παπαθανάσης.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση