«Παρά τις καθυστερήσεις το Green HiPo είναι στην τελική ευθεία» τονίζει ο Βασίλης Γρηγορίου, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Advent

7 Min Read

Με άρθρο του στο energypress o Βασίλης Γρηγορίου Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Advent Technologies Holdings, Inc.  επιβεβαίωσε πως το Green HiPo, η επένδυση της εταιρείας στη περιοχή μας, βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία, παρά τις μεγάλες καθυστερήσεις που υπήρξαν μέσα στο 2023.

Το Green HiPo θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή της Κοζάνης και στοχεύει στην ανάπτυξη κυψελών καυσίμου μεμβράνης ανταλλαγής πρωτονίων υψηλής θερμοκρασίας και μονάδων ηλεκτρόλυσης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και πράσινου υδρογόνου, αντίστοιχα.

Αναλυτικά το άρθρο του κ. Γρηγορίου με τίτλο  «Ο ρόλος του υδρογόνου στην πορεία της Ευρώπης προς μηδενικές εκπομπές άνθρακα και ενεργειακή ανεξαρτησία»:

Εκτός από τη θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα, το 2023 αποτέλεσε χρονιά με σημαντικές εξελίξεις στον χώρο της ενέργειας και φιλόδοξες δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Μόλις πριν από λίγες μέρες, ολοκληρώθηκε η 28η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP28), όπου 117 χώρες υπέγραψαν συμφωνία με στόχο τον τριπλασιασμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030. Όπως δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η συμφωνία αυτή «σηματοδοτεί την αρχή της εποχής μετά τα ορυκτά καύσιμα».

Στην Ευρώπη, οι συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία μειώθηκαν σε περίπου 80 bcm το 2022,  και περίπου σε 40-45 bcm το 2023, σε σύγκριση με τα 155 bcm ετησίως πριν από την ενεργειακή κρίση. Επιπρόσθετα, το 39% της ηλεκτρικής ενέργειας του 2022 στην ΕΕ παρήχθη από ανανεώσιμες πηγές και, τον Μάιο του 2023, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια ξεπέρασαν για πρώτη φορά τη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα. Παράλληλα, το 2023 η ΕΕ συμφώνησε σε νέους υψηλότερους στόχους για την καθαρή ενέργεια σύμφωνα με το σχέδιο REPowerEU και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Συγκεκριμένα, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην τελική κατανάλωση ενέργειας της ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί σε 42,5% μέχρι το 2030.

Αναμφίβολα, το υδρογόνο έρχεται να πάρει τον ρόλο του πρωταγωνιστή σε αυτή την μεταβατική περίοδο για την Ευρώπη. Ο λόγος είναι απλός: το υδρογόνο προσφέρει στην ΕΕ μια σημαντική ευκαιρία να επαναπροσδιορίσει τη γεωπολιτική της ενεργειακή δυναμική, μετατοπίζοντας το ενδιαφέρον από την εξασφάλιση πρόσβασης σε ενεργειακούς πόρους στη δημιουργία αυτών. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε τα διάφορα είδη υδρογόνου. Το γκρίζο υδρογόνο, που προέρχεται από τα ορυκτά καύσιμα, είναι πιθανό να καταργηθεί σταδιακά, ενώ το μπλε υδρογόνο, που παράγεται όταν η διαδικασία αναμόρφωσης του φυσικού αερίου συνδυάζεται με τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS), θα έχει μόνο μεταβατικό ρόλο. Η πιο φιλική προς το περιβάλλον επιλογή είναι το πράσινο υδρογόνο, που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, μέσω της διαδικασίας της ηλεκτρόλυσης. Η μαζική παραγωγή πράσινου υδρογόνου είναι απαραίτητη για την απανθρακοποίηση ρυπογόνων βιομηχανιών όπως αυτές του χάλυβα, των λιπασμάτων, των διυλιστηρίων και των μεταφορών. 

Την ίδια στιγμή, οι κυψέλες καυσίμου -ηλεκτροχημικοί κινητήρες που μετατρέπουν το υδρογόνο και άλλα ανανεώσιμα καύσιμα σε καθαρή ηλεκτρική ενέργεια- έχουν ήδη αρχίσει να αντικαθιστούν τις ρυπογόνες γεννήτριες ντίζελ σε τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες και οι κρίσιμες υποδομές. Παράλληλα, οι κυψέλες καυσίμου αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ηλεκτροδότηση των εμπορικών πλοίων, των φορτηγών και των αεροσκαφών του μέλλοντος.

To 2023 αποτέλεσε μια χρονιά ορόσημο για την Advent Technologies, καθώς η εταιρεία ξεκίνησε νέες – και ενδυνάμωσε ήδη υπάρχουσες – συνεργασίες με εταιρείες που ηγούνται της παγκόσμιας μετάβασης στην καθαρή ενέργεια, όπως η Airbus, η Siemens Energy και η Hyundai Motor Company. Συγκεκριμένα, η Advent θα συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου της Airbus να διαθέσει στην αγορά το πρώτο επιβατικό αεροσκάφος που θα κινείται με υδρογόνο. Για να το καταφέρει αυτό, η ομάδα της Airbus αναμένεται να αξιοποιήσει την τεχνολογία της Advent για τη δημιουργία ενός ηλεκτρικού συστήματος πρόωσης του αεροσκάφους, το οποίο θα τροφοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από κυψέλες καυσίμου. Στην ναυτιλία, η Advent συνεργάζεται με τη Siemens Energy από τις αρχές του 2023 με σκοπό να εγκαταστήσει τις κυψέλες καυσίμου σε υβριδικά συστήματα παροχής ενέργειας (π.χ. σε συνδυασμό με μπαταρίες) πλοίων, αντικαθιστώντας τις υπάρχουσες γεννήτριες ντίζελ. Εντός του 2024, αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι κυψέλες καυσίμου της Advent θα εγκατασταθούν σε superyacht της Sanlorenzo. Επιπλέον, μέσα από μια συμφωνία τεχνολογικής ανάπτυξης η οποία ανακοινώθηκε στις αρχές του 2023, αυτή τη στιγμή η τεχνολογία της Advent αξιοποιείται από την Hyundai Motor Company, με σκοπό την ευρεία μελλοντική της χρήση σε σταθερές εφαρμογές ή/και εφαρμογές βαρέων οχημάτων.

Με τη στρατηγική της θέση και τις ιδανικές καιρικές συνθήκες, η Ελλάδα διαθέτει όλα τα εφόδια για να μετατραπεί σε στρατηγικός κόμβος για την ευρωπαϊκή βιομηχανία υδρογόνου. Ωστόσο, η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις και προβλήματα τα οποία δεν επιλύθηκαν εντός του 2023, με ένα από τα σημαντικότερα να είναι η έλλειψη ξεκάθαρης στρατηγικής για το υδρογόνο. Παράλληλα,  το 2023 υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις στην τελική χρηματοδότηση έργων IPCEIs με περιοχή υλοποίησης την  Ελλάδα. Ένα εξ’ αυτών των έργων είναι το Green HiPo της Advent Technologies.  Το Green HiPo θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή της Κοζάνης και στοχεύει στην ανάπτυξη κυψελών καυσίμου μεμβράνης ανταλλαγής πρωτονίων υψηλής θερμοκρασίας και μονάδων ηλεκτρόλυσης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και πράσινου υδρογόνου, αντίστοιχα. Παρά τις καθυστερήσεις με τις οποίες ήρθαμε αντιμέτωποι το 2023, η υλοποίησή του έργου βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία.

Σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης, το υδρογόνο έρχεται να περιορίσει τη συνεχή ανάγκη καλλιέργειας «ενεργειακών σχέσεων» με εξωτερικούς προμηθευτές και να καταστίσει μακροπρόθεσμα την ΕΕ ενεργειακά αυτόνομη και «ανθεκτική». Η έγκαιρη υλοποίηση όλων των έργων υδρογόνου στην Ευρώπη είναι υψίστης σημασίας για την επίτευξη των φιλόδοξων ενεργειακών της στόχων. Είναι καθήκον όλων μας να στηρίξουμε έμπρακτα την προσπάθεια της Ευρώπης και να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε παράδειγμα του πώς μια μικρή χώρα μπορεί να είναι παραγωγός και όχι μόνο καταναλωτής γνώσης και καινοτομίας.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε την είδηση