Παρατείνεται κατά έξι μήνες η επιβολή πλαφόν στις τιμές αντλίας των πρατηρίων καυσίμων. Έντονη η αντίδραση του κλάδου

2 Min Read

Για απαξίωση του κλάδου της λιανικής εμπορίας καυσίμων και για αδιαφορία στο πρόβλημα της «οικονομικής ασφυξίας και αδιεξόδου» που έχουν περιέλθει οι πρατηριούχοι καυσίμων, κατηγορεί τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων. Με επιστολή της ζητά από τον Υπουργό την άμεση διακοπή της επιβολής πλαφόν, η οποία παρατάθηκε για έξι μήνες.

«Επιλέξατε για άλλη μια φορά, με την απόφαση παράτασης της επιβολής πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, να γυρίσετε την πλάτη στον κλάδο των πρατηριούχων, απαξιώνοντας τον και αδιαφορώντας πλήρως για την οικονομική ασφυξία και το αδιέξοδο που έχει περιέλθει» αναφέρουν οι πρατηριούχοι και κάνουν λόγο για τεχνητή ενεργειακή κρίση εις βάρος της κοινωνίας, η οποία κάθε άλλο παρά «ελαφρύνεται από την λαίλαπα αυξήσεων» όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Οι πρατηριούχοι εκτιμούν πως η επιβολή πλαφόν στα καύσιμα και η παράτασή της κατά έξι μήνες, δεν θα ελαφρύνει την τσέπη των οδηγών και θα μειώσει ακόμη περισσότερο το περιθώριο κέρδους των πρατηρίων τους. «Ζητήσαμε, χωρίς ανταπόκριση, το αυτονόητο, δηλαδή το περιθώριο κέρδους να είναι ποσοστιαίο και όχι με τιμή μονάδας νομίσματος («δραχμικό»), προκειμένου να παραμένει αμετάβλητο λόγω των συνεχόμενων σημαντικών ανατιμήσεων των καυσίμων, αλλά και των σημαντικών αυξήσεων των λειτουργικών εξόδων που μας επιβαρύνουν, όπως η προμήθεια των τραπεζών ακόμη και μέσω της άυλης κάρτας fuel pass, η οποία υπολογίζεται να κοστίζει 2 λεπτά ανά λίτρο» αναφέρουν στην επιστολή τους.

Τέλος, επισημαίνουν την κατακόρυφη μείωση της αγοραστικής κίνησης στα πρατήρια και υπενθυμίζουν στο Υπουργείο Ανάπτυξης πως αναίτια αποκλείονται από Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα ανάπτυξης «ενώ εντάσσονται σε συνεχώς αυξανόμενες νομοθετικές υποχρεώσεις με υψηλά κόστη. Η κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει την εξυγίανση και ανάπτυξη της αγοράς με ουσιαστικά οφέλη προς το κράτος, τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις» χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Όλγα Τουφεγγοπούλουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση