Παρατηρητήριο απασχόλησης, μια παλιά ιστορία …

3 Min Read

Η συζήτηση γύρω από την ανεργία που μαστίζει διαχρονικά την περιοχή μας έχει αρκετές διαστάσεις. Δεν είναι βέβαια όλα τα μέλη της μεγάλης οικογένειας των ανέργων στη Δυτική Μακεδονία τα παιδιά ενός κατώτερου θεού. Πολλά από αυτά που κόπιασαν ιδιαίτερα για να αποκτήσουν επαγγελματικά εφόδια, δυστυχώς φαίνεται πως εκτός από τις κλειστές πόρτες του ιδιωτικού τομέα και φυσικά του δημοσίου, βρίσκουν και κλειστό τον εθνικό και περιφερειακό μηχανισμό υποστήριξης και ένταξης στη αγορά εργασίας.

Ελάχιστες διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη για την αξιοποίηση των όποιων οικονομικών πόρων (κυρίως ευρωπαϊκών) και φυσικά είναι περισσότερο από ορατή η θεσμική ανυπαρξία και έλλειψη κινητικότητας προώθησης ζητημάτων απασχόλησης με τη χρήση άλλου είδους εργαλείων, πλην βεβαίως της ίδιας της πραγματικής οικονομίας, που βρίσκεται όμως σε σταθερή οπισθοχώρηση.

- Advertisement -

Τα θέματα ουσιαστικής προώθησης της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης στην αιώνια εθνική πρωταθλήτρια της ανεργίας Δυτική Μακεδονία βρίσκονται χαμένα μεταξύ της θεσμικής διασποράς αρμοδιοτήτων και των ρόλων που ασκούν τόσο οι τοπικοί παράγοντες, όσο και αυτών που κινούνται από την θεσμική τους θέση στο εθνικό επίπεδο.

Τι βλέπει το φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια; Αραιές συσκέψεις και ψηφίσματα, συστάσεις ομάδων έργου και βαρύγδουπες έως μελοδραματικές επαναλαμβανόμενες δηλώσεις.           __________________________________________________________________________________

Η Άλλη Όψη: 

        Το θέμα της προώθησης της απασχόλησης όσο σοβαρό διαρθρωτικά αλλά και κοινωνικά είναι, τόσο ορφανό από οργανωμένη υποστήριξη και διεκδίκηση παραμένει. 

Τα κορμιά πολιτικών στελεχών και στελεχών του δημοσίου τομέα δεν θα κλείσουν πύλες εργοστασίων της ΔΕΗ, διόδια, εισόδους δημαρχείων και πόλεων βλέποντας την ανεργία στη Δυτική Μακεδονία στο 31,2 % και τη νεανική ανεργία σταθερά πάνω από το 70%.

Δεν χρειάζεται καμία ιδιαίτερη γνώση για να αντιληφθεί ο καθένας μας πως η στρατηγική και η ανάπτυξη ενός τόπου απαιτούν εκτός από ποιοτικό χρόνο ενασχόλησης, ένα πλήθος εξειδικευμένων και προσηλωμένων στο στόχο τους στελεχών, είτε πολιτικών, είτε ειδικών σε κάθε επί μέρους αντικείμενο.

Παλιότερα και όχι στο μακρινό παρελθόν συζητιόταν το Παρατηρητήριο Απασχόλησης και η ύπαρξη ενός κεντρικού σημείου και μόνο σε περιφερειακό επίπεδο, για την συγκέντρωση των διαθέσιμων εργαλείων υποστήριξης ανέργων και υποαπασχολούμενων σε σύνδεση με την πραγματική αγορά εργασίας.

Τώρα σιωπή …

__________________________________________________________________________________

 

Στους δύο συνδέσμους βρίσκουμε τις τελευταίες καταγεγραμμένες δημοσίως (4/10/2016 & 14/12/2016), εναρκτήριες διαδικασίες – πρωτοβουλίες σχεδιασμού και συντονισμού σε θέματα ανάπτυξης, απασχόλησης, κοινωνικής συνοχής και θεσμικής υποστήριξης από την Περιφέρεια και την ΠΕΔ:

        http://www.pdm.gov.gr/me-stocho-ton-kino-schediasmo-ton-draseon-synedriase-gia-proti-fora-i-omada-syntonismou-gia-themata-anaptyxis-apascholisis-kinonikis-synochis-ke-thesmikis-ypostirixis-tis-periferias-dytikis-makedoni/

 

        http://www.peddm.gov.gr/index.php/siskepsi-gia-to-flegon-zitima-tis-anergias-sti-ditiki-makedonia/

Μοιραστείτε την είδηση