Παρουσιάστηκε ο νέος καλλιτεχνικός σύμβουλος του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης Λευτέρης Γιοβανίδης- Οι στόχοι του που φτάνουν μέχρι την…Επίδαυρο

4 Min Read

O νέος καλλιτεχνικός σύμβουλος του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης Λευτέρης Γιοβανίδης παρουσιάστηκε την Τετάρτη το μεσημέρι , από τον Δήμαρχο Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη και τον Πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ Ευθύμιο Λιάκο παρουσία του Αντιδημάρχου Πολιτισμού Παναγιώτη Δημόπουλου.

Ο κ. Γιοβανίδης, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους σκηνοθέτες της γενιάς τους , διαθέτοντας  ένα πραγματικά εντυπωσιακό βιογραφικό , που περιλαμβάνει τη σκηνοθεσία 41 έργων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τη μετάφραση  14 θεατρικών έργων και τη  θεατρική διασκευή έξι βιβλίων. Επίσης έχει σκηνοθετήσει τις τελετές απονομής μεταλλίων για τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, την τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ρυθμικής Γυμναστικής του 2007 στην Πάτρα. Έχει διδάξει το μάθημα υποκριτικής και αυτοσχεδιασμού στη σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος ενώ  έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, τοΚΘΒΕ, το Φεστιβάλ Αθηνών, το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, τον Ελληνικό Κόσμο, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, το Κρατικό Θέατρο Κροατίας (Kazaliste Marina Drzica).

Αυτό το βιογραφικό ήταν που οδήγησε και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΗΠΕΘΕ, ομόφωνα να του δώσει τη θέση του Καλλιτεχνικού Συμβούλου. Μια θέση που κρίθηκε απαραίτητη μετά την αδυναμία προκήρυξης θέσης Καλλιτεχνικού Δ/ντη και την αποχώρηση της ιδιαίτερα πετυχημένης Ελένης Δημοπούλου, που σήμερα είναι επικεφαλής του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η θέση του Καλλιτεχνικού Συμβούλου είναι για ένα χρόνο, μέχρι ουσιαστικά να επαναπροκηρυχθεί η θέση Καλλιτεχνικού Δ/ντη, μια θέση την οποία αν εξελιχθεί ομαλά η σχέση ΔΗΠΕΘΕ και Λευτέρη Γιοβανίδη, δύσκολα δεν θα τη πάρει  ο πειραιώτης σκηνοθέτης, με βάση το βιογραφικό του.

«Ο κ. Γιοβανίδης από σήμερα είναι μέρος της πόλης μας, της πολιτιστικής και καλλιτεχνικής μας καθημερινότητας και θα συνεχίσει δίνοντας τη δική του ταυτότητα  στα θεατρικά πράγματα του τόπου.  Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για την πορεία του ΔΗΠΕΘΕ όλα τα προηγούμενα χρόνια, όλους τους ανθρώπους που πέρασαν και την πρόσφατη παρουσία της Ελένης Δημοπούλου. Ένα ΔΗΠΕΘΕ με ισχυρή ταυτότητα, εξωστρέφεια και  αναγνωρισιμότητα. Στρατηγική της δημοτικής αρχής είναι η ενίσχυση της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, του πολιτισμού ως σημείου ταυτότητας της πόλης» δήλωσε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Ευθύμιος Λιάκος ευχαρίστησε την προηγούμενη Καλλιτεχνική Δ/ντρια κα Δημοπούλου για το έργο της και το Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ για την άψογη διαδικασία επιλογής Καλλιτεχνικού Συμβούλου, που ολοκληρώθηκε με ομοφωνία. «Ο κ. Γιοβανίδης πληρούσε όλα τα κριτήρια επιλογής του ΔΗΠΕΘΕ και ελπίζουμε πως θα πετύχει στο απόλυτο τον σκοπό για τον όποιο βρίσκεται εδώ».

Ο κ. Δημόπουλος αναφέρθηκε στο 2018 ως μια χρονιά με πολύ πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα και επεσήμανε πως «το ΔΗΠΕΘΕ θα είναι αρωγός σε όλη αυτή την προσπάθεια και επιζητούμε μια άριστη συνεργασία».

Στις πρώτες του δηλώσεις ο Λευτέρης Γιοβανίδης δήλωσε εξαιρετικά χαρούμενος που θα βρίσκεται στην Κοζάνη και σημείωσε πως «έχω έρθει στην Κοζάνη με πολύ όρεξη και κέφι για δουλειά. Είναι ευτυχής συγκυρία να βρίσκομαι αυτή τη στιγμή εδώ και  η ενέργεια που ήδη παίρνω από τους ανθρώπους και την πόλη είναι πολύ ζεστή και αυτό μου δίνει δύναμη.Έχουμε σχεδιασμό και σύντομα θα ανακοινώσουμε το πρόγραμμα μας».

Ο κ. Γιοβανίδης προανήγγειλε τη συνέχιση των θεατρικών εργαστηρίων και του θερινού καλλιτεχνικού σχολείου.

«Στόχος μας είναι να φέρουμε τον κόσμο στο θέατρο, να προκαλέσουμε συνεργασίες με άλλα θέατρα, ΔΗΠΕΘΕ, κρατικές σκηνές και κρατικά θέατρα του εξωτερικού.Ο σχεδιασμός είναι μεγαλόπνοος και είμαι σίγουρος πως όλα θα πάνε καλά».

Απαντώντας σε ερωτήσεις επεσήμανε πως υπάρχει σχεδιασμός για μια μεγάλη παραγωγή το καλοκαίρι του 2019, που να καταφέρει να φτάσει έως την Επίδαυρο αλλά και συνεργασίες με τα τοπικά ερασιτεχνικά σχήματα.

Μοιραστείτε την είδηση