Παρουσιάστηκε στην Κοζάνη το βιβλίο του Κώστα Γκιουλέκα “Ο Μακεδονικός Αγώνας 1903-1908. Από τις εφημερίδες της εποχής”

4 Min Read

Το βιβλίο του Κώστα Γκιουλέκα “Ο Μακεδονικός Αγώνας 1903-1908. Από τις εφημερίδες της εποχής” παρουσιάστηκε την Δευτέρα το απόγευμα στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης από το Δήμο Κοζάνης και τις εκδόσεις Μένανδρος. Στην γεμάτη αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου μεταξύ άλλων βρέθηκαν ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Παύλος, ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Παναγιώτης Δημόπουλος, ο Πρόεδρος του ΟΑΠΝ Γιάννης Ιωαννίδης, ο Δήμαρχος Βοίου Δημήτρης Λαμπρόπουλος, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Γιώργος Δακής, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αντώνης Τουρλιδάκης  οι πολιτευτές της Νέας Δημοκρατίας Μιχάλης Παπαδόπουλος,  Στάθης Κωνσταντινίδης, Γιώργος Τοπαλίδης, Φώτης Ζυγούρης και πλήθος κόσμου.

Για το βιβλίο μίλησαν οι: Ελένη Τσακιρίδου, Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Απόστολος Παπαδημητρίου, Ιστορικός Ερευνητής και Μιχάλης Πιτένης, Συγγραφέας.

- Advertisement -

Πρόκειται για έναν αφιερωματικό τόμο 600 σελίδων, βασισμένο στα δημοσιεύματα των εφημερίδων εκείνης της εποχής που αναφέρονται στα τραγικά γεγονότα στην Μακεδονία.

Το βιβλίο στηρίζεται στο προσωπικό αρχείο του Κ.Γκιουλέκα, που αποτελείται από 450 πρωτότυπες  εφημερίδες εκείνης της εποχής. Η έκδοση εμπλουτίζεται με ντοκουμέντα του Μακεδονικού Αγώνα, δηλαδή ανέκδοτες φωτογραφίες και έντυπα, αποσπάσματα από αναμνήσεις και απομνημονεύματα Μακεδονομάχων και κάποια «αδημοσίευτα» ρεπορτάζ του συγγραφέα από συναντήσεις του με πρόσωπα που σχετίζονται με τον Αγώνα για την Μακεδονία.

Το βιβλίο διατρέχει, κυρίως, την ένοπλη φάση του Μακεδονικού Αγώνα, από το 1903/1904 έως το 1908. Περιλαμβάνει, όμως, όλα τα προηγούμενα γεγονότα που οδήγησαν σε αυτό τον Αγώνα από το 1870 και φθάνει έως και τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1913, προοίμιο των οποίων αποτέλεσε ο Αγώνας για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.

Για την πληρέστερη απόδοση των γεγονότων παρουσιάζονται για πρώτη φορά τουρκικές και βουλγαρικές πηγές (εφημερίδες και ντοκουμέντα), με προπαγανδιστικό υλικό και την «οπτική» των δύο άλλων δυνάμεων που ενεπλάκησαν πιο έντονα στον Aγώνα για την διεκδίκηση της Μακεδονίας. Οι πηγές αυτές προέρχονται από επιτόπια έρευνα στη Σόφια, τη Φιλιππούπολη και την Κωνσταντινούπολη, σε ιστορικά αρχεία και βιβλιοθήκες.

Το νέο βιβλίο του Κ.Γκιουλέκα μεταφέρει για πρώτη φορά τον Μακεδονικό Αγώνα, «ζωντανό», όπως ακριβώς αποτυπώθηκε στις εφημερίδες της περιόδου εκείνης. Μεταφέρει τον Μακεδονικό Αγώνα, όπως ακριβώς τον παρακολουθούσαν με εθνική αγωνία στην ελεύθερη Ελλάδα, στο νέο ελληνικό κράτος οι Έλληνες. Όπως ακριβώς διάβαζαν και πληροφορούνταν στην Αθήνα και στις ελεύθερες ελληνικές πόλεις και την περιφέρεια τα δραματικά γεγονότα που συνέβαιναν στην Μακεδονία. Ένα ταξίδι στην Ιστορία μέσα από τις δημοσιογραφικές στήλες και τις ειδήσεις για την Μακεδονία. Ο Μακεδονικός Αγώνας όπως καταγράφηκε στις εφημερίδες της εποχής.

Ξεφυλλίζοντας κανείς τις σελίδες αυτού του βιβλίου, διαβάζοντας απλώς τους τίτλους των ειδήσεων, και πολύ περισσότερο διαβάζοντας ολόκληρο το περιεχόμενό τους, νιώθει πραγματικά τον παλμό που επικρατούσε στην Ελλάδα στις απαρχές του προηγούμενου αιώνα. Είναι μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση του Μακεδονικού Αγώνα, ταξιδεύοντας, ουσιαστικά, μέσα στις ιστορικές πηγές.

Όπως σημειώνει ο ίδιος ο συγγραφέας: «Το βιβλίο εκπληρώνει ένα ελάχιστο μέρος του τεράστιου χρέους  σε εκείνους τους ωραίους Έλληνες από την Μακεδονία αλλά και σε εκείνους που συνέρρευσαν από την υπόλοιπη χώρα κι έδωσαν τον μεγάλο Αγώνα για να παραμείνει η Μακεδονία στον εθνικό κορμό».

Μοιραστείτε την είδηση