Κατάμεστο το Κοβεντάρειο στην παρουσίαση του Κοζανιτολογίου του Χρ. Χριστοδούλου

3 Min Read

Η αγάπη για την Κοζάνη, την ιστορία της και το κοζανίτικο ιδίωμα κυριάρχησαν το απόγευμα του Σαββάτου, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, στο Κοβεντάρειο.

Και μόνο η εικόνα της κατάμεστης αίθουσας ήταν μια μεγάλη απόδειξη για το ενδιαφέρον που υπάρχει για το κοζανίτικο ιδίωμα και τον τοπικό πολιτισμό κατ’ επέκταση.

- Advertisement -

Το «Κοζανιτολόγιο» είναι ένα λεξικό του κοζανίτικου ιδιώματος, σε μια προσπάθεια που  ξεκίνησε ήδη από το 2003 (πρώτη έκδοση τα Κουζανιώτκα) και ολοκλήρωσε με την έκδοση του α’ τόμου το καλοκαίρι που πέρασε, ο γλωσσολόγος Χριστόδουλος Αστ. Χριστοδούλου. Η έκδοση αποτελείται από τρεις τόμους, ενώ ο πρώτος τόμος τυπώθηκε και διατίθεται από το Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών, στο πλαίσιο των 50 χρόνων λειτουργίας του.  Ο δεύτερος και ο τρίτος τόμος θα κυκλοφορήσουν δωρεάν και σε ηλεκτρονική μορφή (pdf) μέσω του μπλόγκ «Κοζανιτολόγιο».

Η παρουσίαση του λεξικού έγινε από έναν νέο, επίσης, γλωσσολόγο το Ζήση Πιτένη, ο οποίος πρόσφατα ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη φιλολογία με ειδίκευση στη γλωσσολογία, ενώ τη δική του προσέγγιση έκανε ο συγγραφέας Μιχάλης Πιτένης, αναφερόμενος στην προσωπική του σχέση με το ιδίωμα, μέσα κυρίως από τη συγγραφή θεατρικών κειμένων στα κοζανίτικα.

Στο Κοζανιτολόγιο περιλαμβάνονται πάνω από 6.400 λήμματα, μέσω των οποίων παρουσιάζονται στοιχεία της πολιτιστικής παράδοσης του τόπου. Στο δεύτερο τόμο δίνεται το ελληνο-κοζανίτικο γλωσσάρι, που έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς συμπληρώνει το παρόν κοζανιτο-ελληνικό λεξικό· το γλωσσάρι αυτό αποτελεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο ευρετήριο, μέσω του οποίου ο αναγνώστης μπορεί να χρησιμοποιήσει την Κοινή Νέα Ελληνική (ΚΝΕ) για να αναζητήσει τις κοζανίτικες σημασίες και λέξεις στο παρόν λημματολόγιο.

Στον τρίτο τόμο δίνονται το σύνολο της βιβλιογραφίας, οι συντομογραφίες, η περιγραφή του ιδιώματος και τα εισαγωγικά, όπου περιγράφεται, μεταξύ των άλλων, η μέχρι σήμερα πορεία της κοζανίτικης λεξικογραφίας και αναλύονται οι επιστημονικές, τεχνικές και ορθογραφικές επιλογές που χαρακτηρίζουν το Κοζανιτολόγιο.

Την ιστορία με τίτλο «Ου Βαγγέλτς ου σαλπιγκτής» αφηγήθηκε στο ιδίωμα ο Λάζος Κουζιάκης, κλείνοντας την εκδήλωση.

Δυο λόγια για την προσπάθεια του Χριστόδουλου Χριστοδούλου είπαν ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού  Παναγιώτης Δημόπουλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Πολυνείκης Αγγέλης, η πρόεδρος των Κοζανιτών Θεσσαλονίκης Μιμή Παπαδέλη-Παπαναστασίου, ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ο Θέμης Μουμουλίδης, ενώ παρών ήταν και ο γιος του αείμνηστου Φόρη Τιτέλη, Κώστας.

 

Μοιραστείτε την είδηση