Παρουσίαση της μουσικής «Συζεξίας»

3 Min Read

Σήμερα στις 22:30 το βράδυ θα γίνει η παρουσίαση του μουσικού άλμπουμ «Συζεξία» των Παναγιώτη Θεοδωρίδη και Μιχάλη Καλιοντζίδη, στο κέντρο «Ακρίτας» στα Αλωνάκια Κοζάνης, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει μεγάλο ποντιακό γλέντι.

Η «Συζεξία» περιλαμβάνει cd με δέκα νέα τραγούδια σε στίχους και μουσική των Μιχάλη Καλιοντζίδη και Παναγιώτη Θεοδωρίδη, ένα dvd με ένα μουσικό ντοκιμαντέρ με ενδιαφέρουσες ιστορίες, τραγούδια και άλλα από τη ζωή των δύο πρωταγωνιστών και ένα πολυσέλιδο «χορταστικό» ένθετο, που περιέχει μεταξύ άλλων, τα τραγούδια και τη μετάφραση τους, φωτογραφίες, κείμενα κ.α.

Μιλώντας στο «Χ», ο Παναγιώτης Θεοδωρίδης εξήγησε τι σημαίνει «Συζεξία». «Οι δικοί μας, οι παλαιοί έλεγαν «συζεξίαν» για να περιγράψουν τη συνεργασία δύο γεωργών που είχαν από ένα ζώο ο καθένας και ένωναν τις δυνάμεις τους, ώστε να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους. Στην περίπτωση μας χρησιμοποιείται μεταφορικά και παραπέμπει στην μουσική συζεξία, συμβολίζοντας την συνεργασία μου με το Μιχάλη, που ενώνουμε φωνή και λύρα αντίστοιχα, προετοιμάζοντας το έδαφος ώστε με πολύ μεράκι και αγάπη να καλλιεργήσουμε στο χωράφι της ποντιακής μουσικής, με στόχο να καρποφορήσει και να επιστραφεί η σοδειά του ως μουσικό αντίδωρο στα αυτιά και τις ψυχές όλων των ακροατών. Συζεξία επί της ουσίας, της ψυχής της φωνής, με την καρδιά της λύρας» μας είπε ο κ. Θεοδωρίδης.

«Για τον Μιχάλη Καλιοντζίδη δε χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι ο καλλιτέχνης που ξέρει όσο κανείς άλλος να κάνει τη διαφορά στη δισκογραφία και αυτό σε συμπαρασύρει. Το ένιωσα μέσα στο studio, κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης. Στα ηχοχρώματα του διακρίνει κανείς έντονα, την αδρότητα της παράδοσης με την ανανεωτική πνοή της. Όπως και να το κάνουμε είναι τιμή να σου εμπιστεύεται, ένας τόσο σπουδαίος καλλιτέχνης όπως ο Μιχάλης, τις μουσικές του δημιουργίες και να συμπράττεις μαζί του δισκογραφικά» ανέφερε ο Παναγιώτης Θεοδωρίδης.

Για τη μουσική ολοκλήρωση της «Συζεξίας» συνέβαλαν καθοριστικά δύο σπουδαίοι μουσικοί κορυφαίοι στο είδος τους: «Αυτό το μουσικό άλμπουμ δεν θα ήταν το ίδιο, εάν δεν υπήρχε ο Χρήστος. Όλα κύλησαν ευλογημένα, στο studio» λέει ο Θεοδωρίδης αναφερόμενος στον Χρήστο Καλιοντζίδη. Ο δεύτερος είναι ο Γιώργος Κορτσινίδης, τον οποίο χαρακτήρισε σπουδαίο μουσικό με υπέρμετρη αγάπη γι’ αυτό που κάνει.

Στην παρουσίαση του άλμπουμ θα βρίσκονται, επίσης,  ο Λάκης Παναγιωτίδης στα πλήκτρα και τον προγραμματισμό, ο Γιάννης Πούλιος στο λαούτο και ο Πόλης Σταματίδης στα κρουστά.

 Στο μεγάλο ποντιακό γλέντι που θα ακολουθήσει αμέσως μετά, θα συμμετέχουν κορυφαίοι Πόντιοι καλλιτέχνες.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Θένια Βασιλειάδου www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση