Παρουσίαση του βιβλίου του Μάκη Καραγιάννη στην Κοβεντάρειο Βιβλιοθήκη την Παρασκευή 17 Μαΐου

2 Min Read

Το περιοδικό Παρέμβαση, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης, η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης και οι εκδόσεις Επίκεντρο παρουσιάζουν το βιβλίο του Μάκη Καραγιάννη

- Advertisement -

«Μικρό και αλαζονικό έθνος»

Δοκιμές ελληνικής αυτογνωσίας

την Παρασκευή Παρασκευή 17 Μαΐου 2019, 7.00μ.μ στο αμφιθέατρο του νέου κτιρίου της Βιβλιοθήκης.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Πέτρος Πασαραντόπουλος, εκδότης, συγγραφέας

Ελένη Γερούση, εκπαιδευτικός, διδάκτορας φιλοσοφίας του ΑΠΘ

Τάσος Χαρέλας, φιλόλογος

Μάκης Καραγιάννης, πεζογράφος, κριτικός

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Βασίλης Καραγιάννης, συγγραφέας, εκδότης του περιοδικού Παρέμβαση.

 

Τι κάνει αυτό το «μικρό και αλαζονικό έθνος», όπως το ονόμαζε ο Νίτσε, να ξεχωρίζει θετικά ή αρνητικά; Γιατί άραγε η Ελλάδα, ενώ ήταν από τα πρώτα έθνη που κατά τον 19ο αιώνα υιοθέτησε τους πιο προχωρημένους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ανακυκλώνει την ατελέσφορη πάλη της νεωτερικότητας με την παράδοση; Το δοκίμιο του Μάκη Καραγιάννη επιχειρεί να ανιχνεύσει διαχρονικά την ελληνική ιδιαιτερότητα με άξονες τις έννοιες της ατομικής ευθύνης, της συγκρότησης του υποκειμένου, του εμφυλίου πάθους, της ελληνικότητας, του έθνους, του λαού, του λαϊκισμού, αλλά και να την κατανοήσει θέτοντας την ελληνική σκέψη στον καθρέφτη της ευρωπαϊκής: Αθήνα ή Ιερουσαλήμ; Ευκλείδης ή Νεύτων; Αντιγόνη ή Αντιγόνες; Φάουστ ή Ζορμπάς;

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο Μάκης Καραγιάννης γεννήθηκε στις Γούλες Κοζάνης το 1958. Σπούδασε Mαθηματικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.  Ήταν συνεκδότης του περιοδικού Παρέμβαση  και συμμετείχε στη διεύθυνσή του (1988-1993). Έχει δημοσιεύσει πεζογραφία, λογοτεχνική κριτική, δοκίμια και μελέτες.

Ασκεί συστηματικά κριτική βιβλίου από τις στήλες της εφημερίδας Η Αυγή, το περιοδικό Παρέμβαση και από το ιστολόγιο Τοις Εντευξομένοις.

Έχει επιμεληθεί εκτενή αφιερώματα με συνεντεύξεις και κριτικές όπως του Ντίνου Χριστιανόπουλου ( H Αυγή), Έκτορα Κακναβάτου (Παρέμβαση),  Αndrew Crumey (The Books’ Journal).

Έχει εκδώσει τα βιβλία:

Μοιραστείτε την είδηση