Παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Αγγελίδη “Όλες οι ΑΕΚ του κόσμου” το Σάββατο 19 Μαΐου στην Καλαμιά

4 Min Read


Ανήμερα της θλιβερής επετείου της γενοκτονίας των Ποντίων – παρουσιάζεται στην Καλαμιά Κοζάνης το βιβλίο ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΕΚ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, του Νίκου Αγγελίδη.

Σε ένδειξη σεβασμού στις ιστορικές μνήμες, το Σάββατο 19 Μαΐου, στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Κοινοτικού Κέντρου της Καλαμιάς, ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ και συγγραφέας του πολυσυζητημένου βιβλίου θα παρουσιάσει τις 361 (!) ΑΕΚ όλου του κόσμου.
Η 2η έκδοση του πολυσυζητημένου βιβλίου, εμπλουτισμένη με περισσότερο υλικό, κυκλοφορεί εδώ και λίγες μέρες, από τις εκδόσεις “Νότιος Άνεμος”. Είναι ένα ξεχωριστό ταξίδι στα αχαρτογράφητα νερά της ιστορίας της ΑΕΚ και του δικέφαλου αετού.
Ένα ταξίδι αγωνιώδες, έτσι ακριβώς περιγράφεται, για να διασωθεί η ρίζα, ο πολιτισμός, η γλώσσα, η θρησκεία, τα ήθη και έθιμα που κρατούσαν σαν φυλακτό στις αλλοτινές τους πατρίδες οι Μικρασιάτες, οι Ρωμηοί της Πόλης και της Σμύρνης, οι Πόντιοι…
Η ίδρυση της ΑΕΚ στην Αθήνα το 1924, από αθλητές που μεσουρανούσαν στα ελληνικά αθλητικά σωματεία της Κωνσταντινούπολης, είναι απλά η αφύπνιση για το τι θα επακολουθήσει.
Η πολυετής έρευνα του Νίκου Αγγελίδη, φέρνει στο φως, άγνωστες πτυχές της ιστορίας του δικέφαλου αετού και κατ’ επέκταση του Μικρασιατικού και Ποντιακού ελληνισμού.
Σε κάθε κομμάτι ελληνικής γης, ξεχύνονται ψυχές που διψούν για ζωή. Ονειρεύονται να φτιάξουν το μέλλον… όπως το παρελθόν τους. Το πρόσφατο παρελθόν. Αγωνίζονται και δεν ξεχνούν… Κουβαλούν στις πλάτες λίγα υπάρχοντα, όσα ξέμειναν από τους βίαιους διωγμούς, αλλά έχουν μαζί τους την ελπίδα. Στήνουν πρόχειρα τα πρώτα σπίτια τους, αλλά το μυαλό τους είναι στη δημιουργία. Θέλουν να δείξουν τις δυνατότητες και τη δυναμική τους. Ο αθλητισμός, κάτι που γνωρίζουν καλά, είναι το μεγαλύτερο στοίχημα τους.
Μπαίνουν με τα μούτρα λοιπόν στην αναζήτηση όλων των συστατικών εκείνων που τους έκαναν να ξεχωρίζουν. Φτιάχνουν ομάδες όπου κι αν βρίσκονται. Αθλητικά σωματεία. Παίζουν ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, πινγκ πονγκ, διαγωνίζονται στην κολύμβηση, την πάλη, τον στίβο. Είναι πρώτοι και καλύτεροι. Είναι Μικρασιάτες, Πολίτες, Σμυρνιοί και Πόντιοι που το λέει η ψυχή τους.
Το βιβλίο του Νίκου Αγγελίδη, αναδεικνύει κάθε μια από τις προσπάθειες αυτές μέσα από 320 πολύχρωμες σελίδες με περισσότερες από 1500 φωτογραφίες και αποκόμματα εφημερίδων.
Οι φίλοι της ΑΕΚ, του αθλητισμού, του πολιτισμού και της ιστορίας από την Κοζάνη και την ευρύτερη περιοχή, αναμένεται να δώσουν δυναμικό παρών, το Σάββατο 19 Μαΐου, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Κοινοτικού Κέντρου της Καλαμιάς.
Την τιμητική της θα έχει φυσικά… η ΑΕΚ Καλαμιάς, η πορεία της οποίας μέσα από το πέρασμα των χρόνων θα αποτελέσει το βασικό αντικείμενο της παρουσίασης. Παράλληλα θα υπάρχουν εκτενείς αναφορές στην πορεία της ΑΕ Κρανιδίων και της ιστορικής ΑΕ Κομάνου.
Θα προβληθούν σε γιγαντοοθόνη, ειδικά αφιερώματα και σπάνιο υλικό που δεν έχει δημοσιευτεί ποτέ μέχρι σήμερα ενώ παλιοί παράγοντες και δόξες του τοπικού αθλητισμού θα μιλήσουν για τη σημασία της παρουσίας του δικέφαλου αετού, στα αθλητικά δρώμενα της περιοχής και όχι μόνο…
Τον συντονισμό της παρουσίασης και τον πρόλογο για το έργο του Νίκου Αγγελίδη, θα κάνει ο δημοσιογράφος Γιώργος Κατσίκας.

Μοιραστείτε την είδηση