ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας: Όχι στη χρήση του ονόματος Μακεδονία από το γειτονικό κράτος

3 Min Read

Να μην υπάρξει υποχώρηση από την παλιά εθνική θέση του 1992 που καθιστά απαγορευτική τη χρήση του ονόματος ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και κάθε παράγωγό του από τη γειτονική χώρα, ζητά με ψήφισμα της η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, που συνεδρίασε εκτάκτως την Πέμπτη για το θέμα.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Φλώρινας σε δηλώσεις του τόνισε πως “διαφωνεί με τη χρήση του όρου Μακεδονία ή παράγωγο του για τη γειτονική χώρα. Ελπίζω να το καταλάβουν και οι γείτονες μας γιατί εμείς θέλουμε να ενταχθεί στην Ευρωπαική Ένωση και στο ΝΑΤΟ, όμως διαφωνώ με το όνομα. Η Μακεδονία είναι μια και ελληνική και αυτό το γνωρίζουν όλοι… “.

- Advertisement -

“Δεν πρέπει να μπει σύνθετο όνομα με τον όρο Μακεδονία στη γειτονική χώρα” ανέφερε ο Δήμαρχος Βοίου Δημήτρης Λαμπρόπουλος.

Τη στήριξη στην καμπάνια που κάνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων με τον τίτλο “Μακεδονία σημαίνει Ελλάδα” εξέφρασε ο Δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης, προσθέτοντας πως είναι απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η μη χρήση του όρου Μακεδονία από το γειτονικό κράτος.

“Είναι ευκαιρία να λυθεί το θέμα του ονόματος και αν δεν γίνει κάτι τέτοιο θα υπάρξει πρόβλημα” ανέφερε ο Δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης.

“Μια πονεμένη ιστορία στην οποία έχουν γίνει πολλά λάθη αλλά τώρα πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Δεν πρέπει να χαθεί και αυτή η μάχη. Δεν μπορούμε να δώσουμε το όνομα της Μακεδονίας σε ένα κράτος που επίσημα είναι σλαβομακεδονικό”.

Να σημειώσουμε εδώ πως ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης βρίσκεται στην Αθήνα, για συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη

Ψήφισμα της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας για την ονομασία του κράτους των Σκοπίων

Κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε  , αποφάσισε την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος:

 ΨΗΦΙΣΜΑ

Επιθυμούμε να επιλυθεί το θέμα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων, όμως θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι δεν πρέπει να υπάρξει υποχώρηση από την παλιά εθνική θέση του 1992 που καθιστά απαγορευτική τη χρήση του ονόματος ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και κάθε παράγωγό του από τα Σκόπια καθώς επίσης να απαλειφθούν από το σύνταγμα της χώρας αυτής όλες οι αλυτρωτικές αναφορές.

 Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ

Δήμαρχος Φλώρινας

Μοιραστείτε την είδηση