Περιφερειακό χωροταξικό του 2024.. με στατιστικά στοιχεία του 2011

7 Min Read

Για πραξικοπηματική ενέργεια έκανε λόγο η Γ. Ζεμπιλιάδου

Στη λογοδοσία του περιφερειακού συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας, η επικεφαλής της παράταξης «Ελπίδα» Γεωργία Ζεμπιλιάδου, μίλησε εν μέσω άλλων, για το πολυαναμενόμενο περιφερειακό χωροταξικό πλαίσιο της Δυτικής Μακεδονίας το οποίο έχει πλέον κατατεθεί, με το ΦΕΚ να είναι δημοσιευμένο τη 19η Ιουνίου.

- Advertisement -

Η κ. Ζεμπιλιάδου έκανε λόγο για πραξικοπηματική ενέργεια, παράκαμψη του περιφερειακού και εθνικού δικαίου και για ένα απαράδεκτο και με ψευδή στοιχεία περιφερειακό χωροταξικό, καθώς βασίζεται σε μελέτη του 2012 που χρησιμοποιούσε στοιχεία του 2011 για την περιοχή. Μια εποχή που η περιοχή φαινόταν να ανθεί και δεν έχει καμία σχέση με τη θλιβερή πραγματικότητα του σήμερα.

«Πριν λίγες μέρες, το ζήσαμε και αυτό, κατατέθηκε το περιφερειακό χωροταξικό πλαίσιο και θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία αυτής της περιφέρειας και κάθε άλλης περιφέρειας στην Ευρώπη, που ένα περιφερειακό – κορυφαία αναπτυξιακό – σχέδιο, εγκρίνεται και δημοσιεύεται χωρίς διαβούλευση στο περιφερειακό συμβούλιο» τόνισε η κ. Ζεμπιλιάδου.

Συνέχισε λέγοντας πως ως διαβούλευση στο κείμενο που δημοσιεύθηκε, «ψευδεπίγραφα» όπως τόνισε, αναφέρουν ότι αυτή έγινε στην ανατεθείσα μελέτη του 2012 η οποία χρησιμοποιεί στατιστικά στοιχεία του 2011. «Εκεί φαίνεται ότι η περιφέρεια σφύζει από ζωή, ότι δεν έχει φύγει κανείς, ότι δεν υπάρχει αυτή η τεράστια δημογραφική πτώση. Γράφουν ότι η γούνα ανθεί και αναφέρει ως διαβούλευση, τη διαβούλευση που έγινε στο περιφερειακό συμβούλιο του 2013 και του 2015. Εκείνη τη διαβούλευση του 2015 που έγινε επί μιας άλλης μελέτης, που δεν είχε καμία αναφορά στα όσα δραματικά εξελίσσονται σήμερα με την αλόγιστη ανάπτυξη των ΑΠΕ στην περιφέρεια μας, την πάντρεψαν με το ΣΔΑΜ και την αντικατέστησαν με το περιφερειακό χωροταξικό πλαίσιο του 2003 και το δημοσίευσαν, παρακάμπτοντας το εθνικό και περιφερειακό δίκαιο» υπογράμμισε η κ. Ζεμπιλιάδου.

Η κ. Ζεμπιλιάδου σημείωσε πως στα σημαντικά περιφερειακά κέντρα αναφέρονται η Κοζάνη, η Καστοριά και η Φλώρινα με τα Γρεβενά να είναι εκτός, τονίζοντας πως «τα Γρεβενά με τον Ε65 αποκτούν έναν εντελώς διαφορετικό ρόλο και θα έπρεπε να αναφέρονται».

«Έχουν αποχαρακτηριστεί περιοχές φυσικής και πολιτιστικής ανάπτυξης, διότι εκεί έχουν τοποθετηθεί φωτοβολταϊκά και ΑΠΕ. Ποιος το αποφάσισε αυτό ενώ το 2015 δεν είχε υπάρξει καν τέτοια συζήτηση» τόνισε η ίδια και αναφέρθηκε σε κάποια σημεία τα οποία αναφέρονται μέσα στο κείμενο αλλά δεν υπήρχαν στη μελέτη του 2015. Αυτά είναι τα 14 γίγα των ΑΠΕ που έχουν αδειοδοτηθεί, τα 2 γίγα στα ορυχεία, οι ανεμογεννήτριες στο Μπούρινο, τα φωτοβολταϊκά στην Καλαμιά και τα 3 γίγα στο Βέρμιο ενώ γενικά δεν υπήρχαν ΑΠΕ σε δάση, βοσκοτόπια και αρδευτικά, όπως αποτυπώνονται τώρα.

«Το τέχνασμα της παράκαμψης της διαβούλευσης που ακολούθησαν στο περιφερειακό χωροταξικό, το ίδιο τέχνασμα ακολούθησε η ΔΕΗ και το Υπουργείο και για το ορυχείο Αμυνταίου μέσω της τροποποίησης της παλιάς Μ.Π.Ε. έτσι ώστε να μη χρειάζεται καινούρια. Γιατί με αυτό τον τρόπο η ΔΕΗ απέφυγε τη διαβούλευση στο περιφερειακό συμβούλιο και οι περιβαλλοντικοί όροι εγκρίθηκαν εν κρυπτώ, για τον απλούστατο λόγο ότι μετέτρεπαν αγροτική γη και δάση σε φωτοβολταϊκά» ανέφερε η κ. Ζεμπιλιάδου και ρώτησε τον περιφερειάρχη ποια ήταν η στρατηγική του για το περιφερειακό χωροταξικό και αν είχε ενημέρωση για αυτό, σημειώνοντας πως μπορεί στο πρώτο εξάμηνο της θητείας του να μην ήρθαν κάποιες επενδύσεις, θέσεις εργασίας ή να ξεκίνησε κάποιο νέο έργο αλλά «ξεμπλόκαραν με ταχύτητα αστραπής» το περιφερειακό χωροταξικό και οι ΑΕΠΟ των ορυχείων.

«Το περιφερειακό χωροταξικό πλαίσιο εγκρίθηκε. Πείτε μου εσείς που κάνατε ότι γνωρίζετε, τι θα άλλαζε; Ένα στρατηγικό σχέδιο αγκαλιάζει τρεις – τέσσερις αυτοδιοικητικές θητείες και με την έννοια αυτή και το σκεπτικό, θα πρέπει κάθε φορά που αλλάζει η περιφερειακή αρχή να συζητάμε το χωροταξικό πλαίσιο της περιφέρειας μας; Θα λέγατε ότι εγκρίθηκε ερήμην μας αν περιλάμβανε όσα θέλετε;» σημείωσε, εν μέσω άλλων, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης από την πλευρά του απαντώντας στην κ. Ζεμπιλιάδου. Συνέχισε λέγοντας πως δεν ανέφερε τυχαία ότι ετοιμάζεται το πολεοδομικό χωροταξικό πλαίσιο της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και πως λύνει προβλήματα και προβλέπει τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν.

Ο κ. Αμανατίδης σημείωσε πως είχε καταθέσει ερώτηση και ζήτησε να γίνει νέα διαβούλευση και του απάντησαν πως έχει γίνει η μεγαλύτερη διαβούλευση που έχει γίνει ποτέ σε περιφερειακό χωροταξικό πλαίσιο, ήταν αναλυτική και γνωρίζουν τις νέες αλλαγές. «Αν για αυτό, μπούμε σε νέες διαβουλεύσεις, θα πάμε 6-7 μήνες πίσω. Ο τρόπος με τον οποίο εκδόθηκε, εκτιμώ πως ήταν ένας τρόπος που βελτίωσε τουλάχιστον την ταχύτητα σε κάτι που δε θα άλλαζε στο περιεχόμενο του» τόνισε ο ίδιος.

Στη δευτερολογία της η κ. Ζεμπιλιάδου τόνισε πως ο περιφερειάρχης έπρεπε να είναι αυτός που θα προστατεύσει τη διαδικασία της διαβούλευσης και πως αν στη διαβούλευση που είχε γίνει το 2015 δεν υπήρχαν αλλαγές στη μελέτη, τότε θα ίσχυε αυτό που έλεγε ο περιφερειάρχης. Ωστόσο, οι περιφερειακοί σύμβουλοι θα έπρεπε να λάβουν γνώση, με την κατάθεση της μελέτης, γιατί είναι ένα νέο περιφερειακό συμβούλιο. «Δεν ισχύει αυτό που λέτε, ότι ισχύουν τα παλιά. Η ευθύνη της τροποποίησης του περιφερειακού χωροταξικού πλέον, είναι στους ίδιους, είναι στο δικό μας περιφερειακό συμβούλιο. Χρησιμοποίησαν τη γνώμη του περιφερειακού συμβουλίου σε μια μελέτη η οποία δεν έχει καμία σχέση με αυτό που εξελίσσεται τώρα και αυτό είναι πραγματικά εξαπάτηση. Ο περιφερειάρχης ήξερε και έπρεπε να προστατεύσει τη διαδικασία και δεν το έκανε» σημείωσε η κ. Ζεμπιλιάδου και κατέληξε λέγοντας πως παραβιάζεται η αρχή της επικουρικότητας αλλά και αυτή της δίκαιης νομοθέτησης.

Για υπερβολές της κ. Ζεμπιλιάδου έκανε λόγο κλείνοντας ο κ. Αμανατίδης και ανέφερε πως όλοι γνώριζαν ότι θα κατατεθεί το χωροταξικό καθώς όταν είχε επισκεφθεί την περιοχή ο κ. Μπακογιάννης, είχε αναφέρει πως βρίσκεται πως υπογραφή. «Υπάρχουν δράσεις και ρυθμίσεις οι οποίες προβλέπονται, που βοηθούν να επιλύσουμε σημαντικά ζητήματα της περιοχής μας και οι σχεδιασμοί δεν αλλάζουν ανάλογα με το πως μας αρέσει εμάς κάθε φορά» κατέληξε ο περιφερειάρχης.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση