Περιφερειάκη Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην Κοζάνη: Η χώρα και η Δυτική Μακεδονία χρειάζονται μια αναπτυξιακή στροφή, ένα αναπτυξιακό σοκ

27 Min Read

Την Περιφερειακή της Συνδιάσκεψη για τη Δυτική Μακεδονία πραγματοποίησε το πρωί της Κυριακής στην Κοζάνη   η  Δημοκρατική Συμπαράταξη, με την παρουσία του Θανάση Θεοχαρόπουλου, Προέδρου της ΔΗΜΑΡ, ενόψει του συνεδρίου της 30ης Ιουνίου.

«Η χώρα και η Δυτική Μακεδονία χρειάζονται μια  αναπτυξιακή στροφή, ένα αναπτυξιακό σοκ, αλλιώς δεν θα βγούμε ποτέ από την κρίση. Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής με έμφαση στα αγροτικά προϊόντα και σε καινοτόμα  προϊόντα προστιθέμενης αξίας. Η Δυτική Μακεδονία  έχει πολλές τέτοιες δυνατότητες με αξιοποίηση των ενεργειακών δυνατοτήτων και όχι αυτό που γίνεται σήμερα. Να βάλουμε κάτω μια συνολική πρόταση που θα φέρει στο προσκήνιο τις παραγωγικές δυνάμεις, ώστε να μειωθεί η ανεργία και να γίνει ελκυστική στον τουρισμό και στην γεωργία. Αρκεί κάποιοι να καταλάβουν ότι τα προβλήματα δεν λύνονται εκ των άνω αλλά με αποκέντρωση, περιφερειακή ανάπτυξη και έμφαση στην αυτοδιοίκηση» ανέφερε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

- Advertisement -

Από την πλευρά του ο Πάρις Κουκουλόπουλος  γραμματέας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως «πάμε σε  ένα διαφορετικό συνέδριο από αυτά που έχουμε δει μέχρι σήμερα. Πάμε να βρούμε οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς ένα κοινό βηματισμό. Δεν πάμε να διαπιστώσουμε τις πραγματικά οδυνηρές συνέπειες της κρίσης αλλά να βρούμε τις λύσεις για να την ξεπεράσουμε. Το συνέδριο μας έχει και δύο σημαντικές καινοτομίες. Οι σύνεδροι μόνο κατά το ήμισυ θα είναι κομματικά στελέχη και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι της κοινωνίας. Δεύτερη καινοτομία το γεγονός πως φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε 13 προτάσεις, μια για κάθε περιφέρεια».

Ολόκληρη η ομιλία

Σήμερα από την Κοζάνη δίνουμε ένα σήμα στους πολίτες. Να εκπροσωπήσουμε την λογική, την υπευθυνότητα, την προοδευτική προοπτική. Να αντιπαλέψουμε τον λαϊκισμό, τον συντηρητισμό. Να προτάξουμε την περιφερειακή ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση ως τον τρόπο υπέρβασης της κρίσης.

Ο πολιτικός χρόνος πλέον έχει άλλη βαρύτητα και δυναμική. Η επανάληψη ενός αντιπολιτευτικού λαϊκίστικου λόγου με επικοινωνιακά κόλπα, όπως του ΣΥΡΙΖΑ, μας είναι παντελώς αδιάφορος. Τώρα πρέπει να ξεδιπλώσουμε το όραμά μας, τις σκέψεις και τις προτεινόμενες πολιτικές που θα βγάλουν την χώρα από το αδιέξοδο. Χρέος μας είναι να κοιτάξουμε μπροστά. Η προσδοκία για το μέλλον είναι αυτή που κινητοποιεί τους πολίτες.

Μία σύγχρονη κεντροαριστερά με ανανέωση του πολιτικού λόγου, των δομών και των πολιτικών πρακτικών με ιδεολογική και πολιτική οριοθέτηση τόσο από τον δεξιό συντηρητισμό και νεοφιλελευθερισμό όσο και από τον αριστερό λαϊκισμό μπορεί να αποτελέσει την σύγχρονη προοδευτική πρόταση για να ηττηθεί η ακροδεξιά και ο εθνολαϊκισμός.

Επιδιώκουμε να εκφράσουμε την μεγάλη πολιτική συμμαχία των σοσιαλδημοκρατών, της ανανεωτικής αριστεράς, του προοδευτικού μεταρρυθμιστικού κέντρου.

Το πολιτικό και ιδεολογικό μας στίγμα συγκροτείται μέσα από την αντιμετώπιση τεσσάρων επάλληλων αντιθέσεων: προόδου-συντήρησης, εκσυγχρονισμού-λαϊκισμού, αριστεράς-δεξιάς, ευρωπαϊσμού- αντιευρωπαϊσμού.

Γι’ αυτό και τα πολιτικά μας μέτωπα είναι σαφή και ανοιχτά τόσο απέναντι στον εθνολαϊκισμό όσο και απέναντι στον συντηρητισμό.

Δεν αποδεχόμαστε την απλουστευτική αντίληψη περί ύπαρξης μιας μόνο «απόλυτης» αντίθεσης μεταξύ «λαϊκισμού και δημοκρατίας». Τέτοιες αντιλήψεις συσκοτίζουν την πραγματικότητα, οδηγούν σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Δεν πιστεύουμε στην προοπτική συγκρότησης ενός ιδεολογικά άμορφου μεσαίου χώρου, στο οποίο θα βρει «στέγη» μια αποδυναμωμένη κεντροαριστερά. Αντίθετα η σύγχρονη, ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία με τις δυνάμεις της ανανεωτικής αριστεράς του προοδευτικού μεταρρυθμιστικού κέντρου και της πολιτικής οικολογίας, μπορούν να διαμορφώσουν ένα ισχυρό πόλο της κεντροαριστεράς, ως πλειοψηφικό πολιτικό και κοινωνικό ρεύμα και καταλύτη των πολιτικών εξελίξεων στην πατρίδα μας.

Για αυτό σήμερα είναι η ώρα των νέων πρωτοβουλιών. Η σοσιαλδημοκρατία χρειάζεται επειγόντως ένα νέο ρεαλιστικό αφήγημα που θα στηρίζεται στην συμμαχία των υγιών παραγωγικών δυνάμεων που μπορούν να δημιουργήσουν νέο πλούτο με τις κοινωνικές ομάδες που βίαια περιθωριοποιούνται.

Η στροφή στις λογικές του κρατισμού, στην υιοθέτηση των δήθεν εύκολων συνταγών του λαϊκισμού, με ένα λόγο που απευθύνεται σε εσωκομματικά ακροατήρια αλλά δεν ακουμπά δυναμικές κοινωνικές ομάδες, είναι και αδιέξοδη και αντιπαραγωγική. Το ίδιο και μια διολίσθηση προς ένα άμορφο μεσαίο χώρο που αδιαφορεί για μεγάλες κοινωνικές κατηγορίες.

Η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία οφείλει να διεκδικήσει μια Ευρωπαϊκή Ένωση οικονομικά και πολιτικά ενωμένη, με τις δικές της απαντήσεις στα προβλήματα που δημιουργεί η παγκοσμιοποίηση. Με ολοκλήρωση της ΟΝΕ, ξεχωριστό προϋπολογισμό, πλήρη τραπεζική ένωση, αποτελεσματικό και δημοκρατικά νομιμοποιημένο σύστημα διακυβέρνησης. Με ενεργές πολιτικές για την οικονομική ανάπτυξη, ένα μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων, που θα δημιουργούν απασχόληση, θα καταπολεμούν την ανεργία και την φτωχοποίηση. Με κοινές πολιτικές ασφάλειας και άμυνας, με θεσμικές αλλαγές, που θα ενισχύσουν την διαφάνεια, την λογοδοσία, την αξιοκρατία. Με σεβασμό της διαφορετικότητας, με πλήρη κατοχύρωσή των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών. Στρατηγικός μας στόχος είναι η εμβάθυνση και ενοποίηση που οδηγεί στην οικονομική και πολιτική ενοποίηση.

 

Για να υπερβεί η χώρα την κρίση όμως απαιτούνται τολμηρές αλλαγές και ανατροπές με μεταρρυθμίσεις που είναι υπέρ της πλειοψηφίας, που αφαιρούν προνόμια από μικρές αλλά ισχυρές ομάδες που αξιοποίησαν την πρόσβαση τους στο πελατειακό σύστημα, που προωθούν την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, την ενίσχυση της αποκέντρωσης και της αυτοδιοίκησης.

Προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που δεν είναι αυτοσκοπός ή «μόδα», αλλά έχουν πολιτικό και ιδεολογικό περιεχόμενο και την αποδοχή της κοινωνίας γιατί τα οφέλη από αυτές βελτιώνουν τη θέση της πλειοψηφίας των πολιτών. Προοδευτικές ανατροπές που αναιρούν τις παθογένειες που γέννησαν την κρίση. Με τις πολιτικές μας πρωτοβουλίες στοχεύουμε στο να «συναντηθούμε» με.

  • Τα μεσαία στρώματα που υπέστησαν τις συνέπειες της κρίσης και σήμερα φτωχοποιούνται.
  • Τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους επιστήμονες, τους αγρότες, τους συνταξιούχους, τους νέους, τα ελληνικά νοικοκυριά.
  • Ανθρώπους που νιώθουν απογοήτευση, οργή, φόβο και γύρισαν την πλάτη στην πολιτική τα τελευταία χρόνια επιλέγοντας την αδράνεια και την αποχή.
  • Τους δημιουργικούς ανθρώπους, που δίνουν σκληρό αγώνα επιβίωσης.
  • Τα κοινωνικά στρώματα που καινοτομούν.
  • Τους νέους ανθρώπους που θέλουν να δουλέψουν και να εξελιχθούν, να επιχειρήσουν στην πατρίδα τους, με αξιοκρατία και μακριά από κρατικοδίαιτες λογικές. Που πιστεύουν σε μια χώρα παραγωγική, ανοιχτών οριζόντων.
  • Τους οικονομικά ασθενέστερους, που χρειάζονται την έμπρακτη κοινωνική αλληλεγγύη. Να δώσουμε ίσες ευκαιρίες σε όλους, και να πάρουμε μέτρα αντιμετώπισης της φτώχειας, που οδηγεί σε απόγνωση μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Μέτρα που θα αποτελούν το «μέρισμα της ανάπτυξης» για τους κοινωνικά αδύναμους και όχι το αποτέλεσμα της εξοντωτικής υπερφορολόγησης που υπονομεύει τη μετάβαση σε μια σταθερή αναπτυξιακή πορεία.

 

Οι πολιτικές μας πρωτοβουλίες στοχεύουν στην ανάδειξη και προώθηση προοδευτικών λύσεων για την χώρα. Όχι όμως με συνταγές του παρελθόντος. Αλλά με πραγματικές, σύγχρονες, πειστικές απαντήσεις για τα πρωτόγνωρα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. Οφείλουμε σήμερα να προβάλλουμε τις δικές μας λύσεις για τις διευρυμένες ανισότητες και τα προβλήματα της περιθωριοποίησης ομάδων του πληθυσμού.

Να υπερασπίσουμε την ιδεολογική μας θέση για ανοιχτές κοινωνίες με σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών, με ανοιχτά τα μέτωπα απέναντι στον ρατσισμό, τις διακρίσεις, την ξενοφοβία. Να αναλάβουμε τολμηρές πρωτοβουλίες για τομές που θα αποκαταστήσουν την πίστη των πολιτών στους θεσμούς και στο πολιτικό σύστημα, κατοχυρώνοντας την διαφάνεια και την αξιοκρατία παντού.

Πρώτο ζήτημα είναι η παραγωγή νέου πλούτου, αλλά άρρηκτα συνδεδεμένη με την δίκαιη κατανομή του και τη στήριξη όσων χτυπήθηκαν από την κρίση.

Σήμερα σε συνθήκες κρίσης πρέπει να προχωρήσουμε σε επιλογές με κύριο στόχο ένα ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΟΚ, με προσέλκυση επενδύσεων που θα αλλάξουν τα δεδομένα στην χώρα.

Ανάπτυξη όμως Αειφορική. Ανάπτυξη που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Με τολμηρές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στην δικαιοσύνη, στο φορολογικό, στην λειτουργία της αγοράς, που ευνοούν κάθε υγιή επενδυτική πρωτοβουλία.  Με ουσιαστική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, ώστε να ανταπεξέλθουν θετικά στις νέες ανταγωνιστικές συνθήκες.

Με μια νέα σχέση κράτους – κοινωνίας – αγοράς, δημιουργική, που στηρίζεται στην προσπάθεια, με τομές, με διαφανείς κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που σέβονται τα δικαιώματα των μελλοντικών γενεών, με ΟΡΑΜΑ και ΣΧΕΔΙΟ για το μέλλον. Όπου ο Ιδιωτικός Τομέας θα επιχειρεί ελεύθερα και δημιουργικά σε ένα σταθερό περιβάλλον, με σχέσεις εμπιστοσύνης με την εκτελεστική εξουσία, αλλά και με αποδοχή των κανόνων και αποτελεσματικούς μηχανισμούς ελέγχου της εφαρμογής τους.

Και να τα ξεκαθαρίσουμε απόλυτα. Χωρίς τις κρατικοδίαιτες λογικές και τις προνομιακές προσβάσεις του παρελθόντος. Χωρίς λογικές ασυδοσίας εις βάρος της κοινωνίας.

 

Ποιο είναι όμως συντρόφισσες και σύντροφοι το πολιτικό και κομματικό περιβάλλον μέσα στο οποίο θα αγωνιστούμε να πετύχουμε τους στόχους μας.

Στο εσωτερικό της χώρας η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς και τις ανεξάρτητες αρχές, στηρίζεται στις πελατειακές σχέσεις, διχάζει συνειδητά τους Έλληνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς. Εκμεταλλεύθηκε με λαϊκισμό την κρίση, εξαπάτησε τους πολίτες και πλέον υφίσταται τις συνέπειες των επιλογών του.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup  εγκλώβισε την χώρα σε δυσβάστακτα πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια.

Ταυτοχρόνως βέβαια σημαντικές ευθύνες έχουν και οι εταίροι-δανειστές, ευθύνες μάλιστα που είναι και διαχρονικές σε όλη την περίοδο των μνημονίων. Δεν παραγνωρίζουμε τα προβλήματα που δημιουργούν οι απαιτήσεις των ακραίων συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης και του ΔΝΤ. Γι’ αυτό και αναλάβαμε πρωτοβουλίες προς τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές ηγέτες για να βοηθήσουμε την χώρα μας στις κρίσιμες ώρες. Δυστυχώς η Κυβέρνηση δεν στάθηκε ικανή να δημιουργήσει ένα ευρύ «μέτωπο» συμμαχιών , για την απόκρουση της εξοντωτικής πολιτικής της «διαρκούς λιτότητας» του Σόιμπλε και των εταίρων του. Αντίθετα ακολούθησε μία αλλοπρόσαλλη και αδιέξοδη διαπραγματευτική τακτική.

Οι αυταπάτες και η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποδεικνύεται ότι έχουν επώδυνες συνέπειες για την κοινωνία Τα μέτρα που έχουν ψηφισθεί δεσμεύουν την χώρα για πολλά χρόνια υπονομεύοντας την πιθανότητα εξόδου από την κρίση. Για άλλη μία φορά πλήττονται οι ίδιοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, συνταξιούχοι, τα χαμηλά και μεσαία στρώματα.

Με την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup η χώρα οδηγείται σε ένα διαρκές μνημόνιο, σε αέναη λιτότητα.  Προ-νομοθέτησαν απαράδεκτα μέτρα λιτότητας, συμφώνησαν σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά έτη χωρίς καν να πετύχουν την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση και κυρίως την αναδιάρθρωση του χρέους. Όλα αυτά απλώς για να πάρουν τη δόση. Χάσανε και στα τρία μέτωπα: χρέος, πρωτογενή πλεονάσματα και ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση

Μετά το αποτέλεσμα του Eurogroup είναι να απορεί κανείς, γιατί καθυστερούσαν τόσους μήνες και εντεινόταν η αβεβαιότητα. Πέρασε η γραμμή του Σόιμπλε και έχουν το θράσος να πανηγυρίζουν! Έφτασαν στο σημείο να υπογράψουν στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2055 και το 2060! Αν είναι δυνατόν! Αυτά δεν έχουν συμβεί σε κανένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής στον κόσμο. Το ΔΝΤ αντιμετωπίζει πλέον την χώρα μας όπως τις τριτοκοσμικές χώρες χωρίς να βάζει χρήματα καθώς ουσιαστικά δεν θεωρεί πλέον το χρέος βιώσιμο. Μένει μόνο για να ελέγχει την εφαρμογή μέτρων λιτότητας! Η κυβέρνηση πέτυχε το χειρότερο μίγμα στην διαπραγμάτευση. ΔΝΤ και Σόιμπλε κέρδισαν και δηλώνουν ικανοποιημένοι, ο κ. Τσίπρας όμως σε ποια επιτυχία άραγε αναφέρεται: στην αυτονόητη λήψη της δόσης μετά από ψήφιση επιπρόσθετων μέτρων και με καθυστέρηση ενός και πλέον έτους; Τι να πω; Τέτοια “επιτυχία” δεν θα την αντέξει ο ελληνικός λαός!

Να σημειώσω βέβαια ότι δεν αρκεί μόνο η καταδίκη των μέτρων όπως έκαναν οι Σαμαράς και Τσίπρας πριν έρθουν στην εξουσία, η χώρα έχει ανάγκη από μια άλλη πολιτική που θα λαμβάνει υπόψη τις ισορροπίες και τους συσχετισμούς που απαιτεί η παραμονή της χώρας στο ευρώ, αλλά και ταυτοχρόνως θα πείθει ότι έχει σχέδιο, προτάσεις και εναλλακτική στρατηγική για την έξοδο από την κρίση.

Δεν χρειάζονται συνεπώς μεγαλοστομίες. Απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το τι κάνουμε όσο είμαστε σε Μνημόνια και τι όταν φύγουμε από αυτά. Το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τον Ιούνιο σε αυτό ακριβώς στοχεύει.

Η σοσιαλδημοκρατική απάντηση στη φτώχεια, είναι ένα κράτος, το οποίο επενδύει στις υπηρεσίες και όχι στα επιδόματα, στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στην καινοτομία στην επιχειρηματικότητα. Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί την πλήρη διαστροφή της πρότασης της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας για το πώς αντιμετωπίζεται η φτώχεια. Η πολιτική της κυβέρνησης αναθεματίζει τη φτώχεια και πολλαπλασιάζει τους φτωχούς. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η κεντροαριστερά δεν πρόκειται να απλώσει χέρι βοηθείας σε μια τέτοια πολιτική.

Και από την άλλη έχουμε τη ΝΔ που παραμένει μια βαθύτατα συντηρητική δύναμη χωρίς καμία ανανέωση ιδεών, πολιτικών πρακτικών και προσώπων, που δεν μπορεί με την πολιτική της να προσφέρει τις μεταρρυθμιστικές λύσεις που έχει ανάγκη η χώρα και να ανταποκριθεί στα αιτήματα για κοινωνική δικαιοσύνη, συνοχή και αλληλεγγύη της κοινωνίας, για έξοδο από την κρίση. Είναι προσκολλημένη στις παραδοσιακές λογικές των πελατειακών σχέσεων όπως και σε ακραία συντηρητικές αντιλήψεις για τα θεμελιώδη δικαιώματα.  Η ΝΔ δεν αποτελεί την λύση στην πολυεπίπεδη κρίση που βιώνει η χώρα. Η ΝΔ παραμένει προσκολλημένη στην καταστροφική πολιτική της περιόδου Καραμανλή 2004-2009 που έφερε την κρίση στη χώρα και διόγκωσε τα ελλείμματα.  Η ηγεμονία της ΝΔ με ή χωρίς «συμπλήρωμα» δεν θα δώσει λύσεις στα σημεριονά αδιέξοδα. Για αυτό οι προσκλήσεις για «μέτωπα» με την ΝΔ δεν μας αφορούν. Η ΝΔ  διακηρύσσει την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων, αλλά καμία συγκεκριμένη πρόταση για το περιεχόμενό τους δεν έχει καταθέσει. Αναφέρεται μόνο σε θέματα της φορολογίας και της επιχειρηματικότητας, ενώ αποφεύγει επιμελώς την οποιαδήποτε αναφορά ή δέσμευση για τα ελληνικά νοικοκυριά, τους μικρομεσαίους, τους αγρότες, τους άνεργους, τους συνταξιούχους. Αποφεύγει την αντιπαράθεση με τους ακραία συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης, κύκλους που ανήκουν όμως στην δική της πολιτική οικογένεια. Η ΝΔ είναι το κόμμα της συντήρησης, της Ελληνικής δεξιάς, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση προνομιακό συνομιλητή μας.

 

Το δικό μας μοντέλο είναι σαφώς οριοθετημένο τόσο από το μοντέλο της ΝΔ που επιδιώκει μία άναρχη ανάπτυξη με ασύδοτη λειτουργία της αγοράς, χωρίς κανόνες και εργασιακά δικαιώματα όσο και από το μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ που αρχικά υποστηρίζει ένα παρωχημένο μοντέλο σφιχταγκαλισμού κράτους και οικονομίας και τελικά δέχεται όλα τα νεοφιλελεύθερα μέτρα ορισμένων εταίρων-δανειστών. Σε αυτό το πλαίσιο εμείς παρουσιάζουμε την δική μας πρόταση υπέρβασης της κρίσης.

Εμείς ένα σύμμαχο έχουμε. Αυτός είναι εκείνες οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν τόσο το κράτος όσο και την κοινωνία, τόσο τους κάτω όσο και τους πάνω, τόσο το κράτος πρόνοιας όσο και τη λειτουργία των αγορών. Αυτή η προοδευτική πολιτική είναι ο σύμμαχός μας.

Για αυτό επιδιώκουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη με δουλειές και προστασία των εργασιακών σχέσεων, με ποιοτικές υπηρεσίες στους βασικούς τομείς κοινωνικής πολιτικής. Για να προωθήσουμε ένα υγιές προοδευτικό μοντέλο ανάπτυξης το οποίο θα παρέχει σύγχρονες υπηρεσίες στους βασικούς τομείς κοινωνικής πολιτικής και δεν θα ενδιαφέρεται για μία πολιτική αναπαραγωγής της φτώχειας. Με προοδευτικές μεταρρυθμίσεις παντού σε όλους τομείς πολιτικής. Με αλήθειες χωρίς να μετράμε το πολιτικό κόστος.

Με εξυγίανση και ριζικές αλλαγές, του πολιτικού συστήματος, όπως η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η αλλαγή στο τρόπο παροχής της βουλευτικής ασυλίας, η ίση φορολογική αντιμετώπιση των βουλευτών με όλους τους πολίτες, η ύπαρξη ανώτατου ορίου θητειών για συνεχόμενη βουλευτική θητεία.

Οι πολίτες κουράστηκαν από τον λαϊκισμό και τις υποσχέσεις. Επιθυμούν λύσεις.

Αντίθετα σήμερα στην χώρα μας ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στήνουν μία καρικατούρα ενός δήθεν δικομματισμού με μία στείρα αντιπαράθεση, ενώ απαιτείται εθνική συνεννόηση με στόχο να βγάλουμε την χώρα από την πολυδιάστατη κρίση.

Εθνική Συνεννόηση σε ένα πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης με χρονικό ορίζοντα την έξοδο από την κρίση και τα Μνημόνια. Μια Κυβέρνηση οριακής πλειοψηφίας, έχει αποδειχθεί πως δεν έχει την ισχύ να φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα και κινδυνεύει να καταστεί «αναλώσιμη» και να παρασυρθεί στις γνωστές καταδικασμένες λογικές του πελατειακού κράτους.

Για αυτό διεκδικούμε αλλαγή των συσχετισμών, που θα ακυρώνει το δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και θα δυναμώσει το αίτημα για την Εθνική Συνεννόηση, ως εθνική ανάγκη και κοινωνική απαίτηση. Με την Δημοκρατική Συμπαράταξη στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων.

Προϋπόθεση για την επιτυχία αυτού του στόχου είναι ο διακριτός ρόλος, η δική μας πολιτική «ταυτότητα», ο αυτόνομος λόγος μας για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας και των πολιτών. Χωρίς να ετεροκαθοριζόμαστε. Ο διακριτός ρόλος, αυτόνομος λόγος, συνδέεται με την δική μας καθαρή πρόταση, την τοποθέτηση σε κάθε θέμα με βάση τα δικά μας «πιστεύω», και χωρίς να συσχετίζεται με σκοπιμότητες και τακτικές των άλλων κομμάτων.

 

Φίλες και φίλοι

Το 2017 μπορεί και πρέπει να είναι η χρονιά μεγάλης ανακατάταξης του πολιτικού συστήματος στην χώρα μας. Για να μην στραφεί η κοινωνία σε ακραίες λαϊκίστικες λύσεις πρέπει να ισχυροποιηθεί ο σοσιαλδημοκρατικός προοδευτικός πόλος. Για να γίνει αυτό είναι απαραίτητη η ανανέωση προσώπων, ιδεών και πολιτικών πρακτικών και όχι η συντήρηση των ίδιων πρακτικών που μας έφεραν στην κρίση. Η προοδευτική παράταξη πρέπει να έχει στόχο να αποτελέσει τον έναν από τους δύο κύριους πόλους της πολιτικής ζωής του τόπου. Είναι κοινή πεποίθηση σήμερα πως η κοινωνία είναι έτοιμη. Το στοίχημα είναι να πεισθούν οι νέες και οι νέοι, αυτοί που έχουν υποστεί κυρίως τις συνέπειες της κρίσης, τα λαϊκά στρώματα, ο κόσμος που απέχει. Αυτό το στοίχημα δεν πρέπει να χαθεί.

Για αυτό συγκροτήσαμε ως πρώτο βήμα τον Σεπτέμβριο του 2015,  την Δημοκρατική Συμπαράταξη. Το πρώτο βήμα έγινε και το αποτέλεσμα ήταν θετικό. Το εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης όμως οφείλει να οδηγηθεί σε μια δημιουργική μετεξέλιξη, σε ένα ανοικτό φορέα, ικανό να εκφράσει νέες ιδέες, νέες προτεραιότητες, νέους ανθρώπους. Οφείλουμε να παρουσιάσουμε μία ξεκάθαρη πολιτική και προγραμματική πρόταση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας. Για αυτό είναι σημαντικό το βήμα του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τον Ιούνιο, ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς η φάση της προγραμματικής ενότητας των κομμάτων και κινήσεων που απαρτίζουν την Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Για να γίνει ταυτοχρόνως η υπέρβαση στον χώρο μας χρειάζεται να σηματοδοτηθεί στο Συνέδριο αυτό ένα ξεκίνημα στραμμένο στο παρόν και στο μέλλον. Με ένα ξεκάθαρο οδικό άξονα που θα οδηγεί στον ενιαίο προοδευτικό φορέα που θα ενώσει τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, του μεταρρυθμιστικού κέντρου και της ανανεωτικής αριστεράς, μέσα από ένα ιδρυτικό συνέδριο και εκλογή επικεφαλής από την βάση. Στοχεύουμε σε έναν ισχυρό ενιαίο φορέα για να εξελιχθεί σε ένα μεγάλο προοδευτικό ρεύμα πλειοψηφίας μακριά από μικροκομματικές αντιπαραθέσεις που δεν αφορούν το παρόν και το μέλλον.

Να ενωθούμε για να πετύχουμε. Να ανταποκριθούμε στο αίτημα της κοινωνίας και του ευρύτερου προοδευτικού κόσμου. Χρειάζονται μεγάλες υπερβάσεις από όλους μας αν θέλουμε να πετύχουμε την μεγάλη τομή στον προοδευτικό χώρο. Αν μείνουμε περιχαρακωμένοι στις κομματικές μας ιστορίες, στην αγωνία για δικαίωση, στα ιδεολογικά στερεότυπα τότε θα λέμε πολλά αλλά τελικά θα κάνουμε λίγα. Οφείλουμε να κατανοήσουμε πλήρως την αγωνία όλων όσοι υποστηρίζουν πως ο υπό διαμόρφωση προοδευτικός πόλος δεν θα γίνει ισχυρός αν δεν εκφράσει και εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας που σήμερα βρίσκεται εκτός των υπαρχόντων κομματικών μας σχηματισμών.

Είμαστε υποχρεωμένοι να συνειδητοποιήσουμε πως τώρα είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία για να πραγματοποιηθεί η ενότητα και η ανανέωση του χώρου. Για να ξαναγίνει η προοδευτική παράταξη ένα ισχυρό πλειοψηφικό ρεύμα. Τώρα είναι η ώρα για να προχωρήσουν όλα τα επόμενα βήματα. Με ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα.

Για να γίνουμε ένα μαζικό, κοινωνικό ρεύμα που θα πετύχει την αλλαγή των συσχετισμών.

Να δημιουργήσουμε το νέο σε πρόσωπα, ιδέες, προγράμματα και σύμβολα. Μόνο με μία τέτοια λογική μακριά από τα στερεότυπα του παρελθόντος και έναν σύγχρονο πολιτικό λόγο μπορούμε να σπάσουμε τους φραγμούς για να εκφράσουμε ευρύτερα πλειοψηφικά ρεύματα. Όσοι κινούνται στον ευρύτερο χώρο πρέπει να συμβάλλουν θετικά σε μια τέτοια κοινή προσπάθεια χωρίς περιχαρακώσεις και ανασφάλειες. Κανένας δεν περισσεύει αλλά και κανένας δεν πρέπει να εμποδίσει την δρομολόγηση ανοιχτών δημοκρατικών διαδικασιών για έναν ισχυρό ενιαίο φορέα της κεντροαριστεράς.

Απαιτείται φυγή προς τα εμπρός μακριά από αντιπαλότητες του παρελθόντος που δεν αφορούν την κοινωνία, δεν αφορούν το παρόν και το μέλλον. Τώρα είναι η ώρα για να πετύχουμε την υπέρβαση, για να υπάρχει ενιαία έκφραση της κεντροαριστεράς σε όλα τα επίπεδα και να προχωρήσουν όλα τα επόμενα βήματα. Με ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα.  Με ενότητα και ανανέωση.

Η πρόκληση είναι να γίνει η προοδευτική παράταξη ένα κόμμα της βάσης και όχι ένα κόμμα παραγόντων. Να ενώσουμε και να ανανεώσουμε την κεντροαριστερά.

Στόχος μας είναι η κεντροαριστερά να αναδειχθεί πολιτικά κυρίαρχη και ιδεολογικά ηγεμονική δύναμη του ενός από τους δύο κύριους πόλους του πολιτικού συστήματος, του προοδευτικού πόλου.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αλλαγή των συσχετισμών καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ συγκυριακά εξέφρασε ένα τμήμα των προοδευτικών πολιτών και το εγκλώβισε στις αδιέξοδες πολιτικές του. Ταυτοχρόνως όμως η αντίθεσή μας με τη ΝΔ παραμένει κυρίαρχη και έχει στρατηγικό χαρακτήρα. Η ενίσχυση του χώρου μας δεν μπορεί να γίνει σε συνθήκες πολιτικής σύγκλισης με τον ιδεολογικό μας αντίπαλο, την δεξιά.

Έχουμε ανοιχτό μέτωπο με τον λαϊκισμό, τις ιδεοληψίες και δογματικές εμμονές, τις καθεστωτικές λογικές και πρακτικές, καθώς και κάθε συντηρητική πολιτική που κρατά την χώρα καθηλωμένη.

Στο Συνέδριο μας τον Ιούνιο θα συζητήσουμε και θα πάρουμε συγκεκριμένες αποφάσεις για τις διαδικασίες και τα βήματα για την ολοκλήρωση του στόχου, για τον νέο, ενιαίο φορέα της Παράταξης.

Όσον αφορά την μορφή του νέου φορέα, τα πολιτικά κόμματα και οι κινήσεις αποφασίζουν για το ποια είναι η θέση τους μεταξύ της δημιουργίας ενός νέου, ενιαίου φορέα με υπέρβαση των κομμάτων χωρίς συνιστώσες ή της δημιουργίας ενός πολυκομματικού ομοσπονδιακού φορέα. Θέση μου είναι ότι άμεσα εντός του 2017 πρέπει να δημιουργηθεί ο νέος ενιαίος φορέας χωρίς συνιστώσες και με εκλογή επικεφαλής από την βάση.

Καθώς καλούμε όλες τις δυνάμεις, φορείς, προσωπικότητες του ευρύτερου χώρου να συμμετέχουν στις διαδικασίες προς το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα, οι οριστικές ρυθμίσεις του οδικού χάρτη και η ακριβής χρονική σειρά των βημάτων θα καθορισθούν με την συνεργασία όλων που θα αποφασίσουν να συμμετάσχουν.

Είναι σαφές πως η πρόταση αυτή δεν απευθύνεται μόνο στα κόμματα και τους φορείς που μετέχουν στην Δημοκρατική Συμπαράταξη. Απευθύνεται στο σύνολο του χώρου, προς όλα τα πολιτικά κόμματα, τους φορείς και τα στελέχη που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστεροί, σοσιαλιστές, σοσιαλδημοκράτες, κεντρώοι προοδευτικοί μεταρρυθμιστές, οικολόγοι. Απευθυνόμαστε σε όλους και όλες που ενδιαφέρονται για μια ισχυρή προοδευτική παράταξη, ενωμένη και ανανεωμένη.

ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Καλούμε όλα τα μέλη και τους φίλους μας, αλλά και όλους τους προοδευτικούς πολίτες να συμμετέχουν στις συλλογικές διαδικασίες που δρομολογούνται.

Από εδώ, σήμερα, δίνουμε λοιπόν το σήμα. Να ξανακάνουμε το δημοκρατικό, προοδευτικό, σοσιαλιστικό ρεύμα μια πλειοψηφική πρόταση. Ένα ρεύμα κοινωνικής ευθύνης και ρεαλιστικής προοπτικής. ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ!”

 

18/6/2017

 

 

Μοιραστείτε την είδηση