Περίπου 150.000 ευρώ απέσπασαν από ηλικιωμένους σε Κοζάνη και Έδεσσα απατεώνες

4 Min Read

Η αστυνομία συνέλαβε έναν 47χρονο και αναζητείται ο συνεργός του

Τον «εισπράκτορα» που θα απέδιδε την λεία τριών τηλεφωνικών απατών, συνέλαβαν το απόγευμα της Τρίτης αστυνομικοί του τμήματος Βοίου μετά από καταγγελία των θυμάτων που εξαπατήθηκαν. Πρόκειται για ακόμη τρεις περιπτώσεις τηλεφωνικής απάτης από τις πολλές που καταγράφονται στην Δυτική Μακεδονία με θύματα κυρίως ηλικιωμένους, οι οποίοι εξαπατώνται από επιτήδειους που παριστάνουν τους «σωτήρες» συγγενικών τους προσώπων.

- Advertisement -

Οι αστυνομικοί κατάφεραν να εξιχνιάσουν άλλες τρεις περιπτώσεις τηλεφωνικής απάτης που διαπράχθηκαν από τις 26 Μαρτίου έως τις 16 Απριλίου σε περιοχές της Κοζάνης και της Έδεσσας. Αφορμή στάθηκε η καταγγελία δυο ηλικιωμένων στην αστυνομία ότι εξαπατήθηκαν από άγνωστο άνδρα που τηλεφώνησε παριστάνοντας τον αστυνομικό για να «σώσει» συγγενείς τους που υποτίθεται ότι είχαν εμπλακεί σε τροχαίο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, οι δράστες ζήτησαν από τα θύματα χρήματα και κοσμήματα προκειμένου οι συγγενείς τους να αποφύγουν τις ποινικές κυρώσεις που υποτίθεται πως θα είχαν από το τροχαίο με τραυματισμούς άλλων ανθρώπων. Η αστυνομία κατάφερε και εντόπισε έναν 47χρονο, ο οποίος είχε τον ρόλο του εισπράκτορα στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διάφορα χρυσαφικά αξίας περίπου 6.600 ευρώ, τα οποία είχε παραλάβει νωρίτερα από 73χρονη, τέσσερα κινητά τηλέφωνα και ένα τάμπλετ, διαρρηκτικά εργαλεία και δύο συσκευές αναπαραγωγής ήχου αυτοκινήτου.

Από την προανάκριση προέκυψε ότι ο 47χρονος μαζί με τον συνεργό του είχαν αποσπάσει και από μια 88χρονη ακόμη 7.000 ευρώ περίπου και προχθές από μια 82χρονη στην Έδεσσα άλλες 132.500.

Οι κατηγορίες που αποδόθηκαν στον 47χρονο είναι για τα αδικήματα της απάτης και της εγκληματικής οργάνωσης ενώ αναζητείται ο συνεργός του.

Με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας υπενθυμίζει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά εξαπάτησης:  

• Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι σας ζητούν χρήματα, για δήθεν επείγουσα ανάγκη συγγενικού/φιλικού σας προσώπου, όπως νοσηλεία σε νοσοκομείο ή για δήθεν τροχαίο ατύχημα που προκάλεσε το συγγενικό σας πρόσωπο, που είχε ως συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό ανήλικου, συνήθως παιδιού. Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. 

• Επισημαίνεται ότι στα τροχαία ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους Εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίστανται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών. 

• Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό – συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. 

• Η επικοινωνία να γίνεται άμεσα, με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι ή σας έδωσαν οι δράστες να μιλήσετε. 

• Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού. 

• Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.). 

• Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε την είδηση