Πετρέλαιο θέρμανσης: αυξήσεις προβλέπουν οι πρατηριούχοι

3 Min Read

Στο 1,398 το λίτρο η τιμή του χθες Δευτέρα

θέρμανσης λίγα μόλις 24ωρα μετά την έναρξη της διάθεσής του. Την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου η τιμή του ήταν 1.398 το λίτρο, περίπου δέκα λεπτά χαμηλότερη από πέρυσι όμως η περυσινή τιμή ήταν διαμορφωμένη σε αυτό το επίπεδο με την κρατική επιδότηση στην αντλία.

Για την θερμική περίοδο 2023 – 2024 απ’ ότι φαίνεται δεν θα υπάρξει κρατική επιδότηση στην αντλία εκτός και αν η τιμή του καυσίμου έχει κατακόρυφη αύξηση. Σύμφωνα με τους πρατηριούχους, από την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου αναμένονται αυξήσεις στα πετρέλαια και σταθεροποίηση στις τιμές της βενζίνης.

«Όπως όλα δείχνουν φαίνεται πως θα έχουμε αυξήσεις τα επόμενα 24ωρα στα πετρέλαια. Δεδομένου ότι η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης ξεκίνησε κατά περίπου 10 λεπτά χαμηλότερη από πέρυσι και των πολεμικών εξελίξεων στην περιοχή του Ισραήλ, τα νοικοκυριά εφόσον αυτή τη στιγμή έχουν χρήματα για να βάλουν πετρέλαιο καλό θα ήταν να το κάνουν» είπε στον «Χ» ο κ. Γιάννης Χλιάπας, ιδιοκτήτης πρατηρίου καυσίμων.

Τον Σεπτέμβρη πάντως, ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, είχε δηλώσει πως η Κυβέρνηση δεν έχει στον σχεδιασμό της την επιδότηση στην αντλία μιας και πρόκειται για ένα μέτρο τεράστιου κόστους (40 εκατομμύρια ευρών τον μήνα) και έγινε λόγω των αυξήσεων που προέκυψαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Συνεχίζουμε την αυξημένη επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης, ένα μέτρο στοχευμένο για αυτούς που το έχουν περισσότερη ανάγκη. Ο προϋπολογισμός δεν έχει άλλες δυνατότητες, πέραν των μέτρων που έχουμε πει για φέτος. Αυτά τα μέτρα τα οριζόντια έχουν τελειώσει οριστικά» είπε στην «Ναυτεμπορική» ο κ. Πετραλιάς στις 19 Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά στο επίδομα θέρμανσης, η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει στις 10 Νοεμβρίου με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια μόνο, όμως, για οικογένειες με παιδιά.

  • Για άγαμους και έγγαμους παραμένουν τα ίδια με το 2022
  • Για οικογένειες με παιδιά, προσαύξηση για κάθε παιδί από 3000 ευρώ στα 5000 ευρώ.

Συγκεκριμένα:

  • 16.000 για άγαμους φορολογουμένους
  • 24.000 ευρώ για έγγαμους ή  συνάψαντες σύμφωνο συμβίωσης χωρίς εξαρτώμενα τέκνα
  • 29.000 ευρώ από 27.000 ευρώ που ήταν πέρυσι για οικογένεια με ένα παιδί
  • 34.000 ευρώ από 30.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά
  • 39.000 ευρώ από 33.000 ευρώ για νοικοκυριό με τρία παιδιά

Να σημειωθεί πως το όριο αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας για τους άγαμους δικαιούχους θα παραμείνει στα 200.000 ευρώ και για τους εγγάμους στα 300.000 ευρώ ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση