«Πλημμύρισε» ταλέντο η σκηνή του υπαίθριου δημοτικού θεάτρου

4 Min Read

Η Ηλέκτρα του Σοφοκλή η οποία ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα με διθυραμβικά σχόλια στις αποσκευές της, ήρθε και στην πόλη της Κοζάνης την Παρασκευή το βράδυ, κάνοντας μια στάση στο υπαίθριο δημοτικό θέατρο, αποσπώντας το θερμότερο χειροκρότημα.

Η παράσταση που απέσπασε εξαιρετικά σχόλια από κοινό και κριτικούς, καταγράφεται ήδη ως ένα κορυφαίο καλλιτεχνικό γεγονός του καλοκαιριού, με την Λένα Παπαληγούρα στο ρόλο της Ηλέκτρας να διεκδικεί μια από τις πλέον δυναμικές ερμηνείες των τελευταίων ετών. Μαζί της  ένα σύνολο με επικεφαλής την Ελισάβετ Μουτάφη , τον Ιωάννη Παπαζήση, τον Στρατή Χατζησταματίου, την Εριέττα Μανούρη, τον Δαυίδ Μαλτέζε, τον Πάρη Λεόντιο, σε σκηνοθεσία της Λίλλυς Μελεμέ. Πρόκειται για μια μεγάλη παραγωγή της Ars Aeterna σε συνεργασία με το Θέατρο του Νέου Κόσμου, που έχουν ήδη παρακολουθήσει χιλιάδες θεατές.

Τα πρόσωπα του έργου είναι η Ηλέκτρα (το κεντρικό πρόσωπο, η κόρη του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας), η Κλυταιμνήστρα (η οποία στα δέκα χρόνια που απουσίαζε ο Αγαμέμνονας στον τρωικό πόλεμο είχε συνάψει σχέσεις με τον εξάδελφό του, τον Αίγισθο, μαζί με τον οποίο και τον δολοφόνησε στο λουτρό του όταν γύρισε), ο Αίγισθος, η Χρυσόθεμις, αδελφή της Ηλέκτρας, ο αδελφός τους ο Ορέστης, ο φίλος του Πυλάδης και ο παιδαγωγός του.

Η Ηλέκτρα ζει στο Άργος θρηνώντας τον πατέρα της, Αγαμέμνονα, και κατηγορώντας ανοιχτά τη μητέρα της, Κλυταιμνήστρα, και τον άντρα της, Αίγισθο, για τη δολοφονία του. Η αδελφή της, η Χρυσόθεμις, συμμερίζεται τη στενοχώρια της Ηλέκτρας και εύχεται και αυτή να επιστρέψει ο αδελφός τους, ο Ορέστης, και να εκδικηθεί, αλλά φέρεται με πολύ πιο συμβατικό τρόπο αποδεχόμενη την κατάσταση, καθώς βλέπει ότι δεν μπορεί να κάνει αλλιώς.

Ο Ορέστης, με σύμβουλο τον παιδαγωγό του και με βοηθό τον φίλο του, Πυλάδη, επιστρέφει από τη Φωκίδα (όπου τον μεγάλωσε ο παιδαγωγός του, για να τον σώσει από τους δολοφόνους του πατέρα του) με σκοπό να εκδικηθεί τον θάνατο του πατέρα του και να πάρει τη θέση του ως Βασιλιά. Προκειμένου να πλησιάσουν στο παλάτι χωρίς να κινδυνέψουν, εμφανίζεται πρώτα ο παιδαγωγός, για να αναγγείλει στην Κλυταιμνήστρα ότι ο Ορέστης έχασε τη ζωή του σε ιππικό αγώνα, και έπειτα ο ίδιος ο Ορέστης με τον Πυλάδη κουβαλώντας ένα αγγείο που υποτίθεται πως περιείχε τις στάχτες του Ορέστη.

Στο άκουσμα του θανάτου του αδελφού της και έχοντας χάσει πια κάθε ελπίδα η Ηλέκτρα θρηνεί τόσο σπαρακτικά, ώστε ο Ορέστης συγκινημένος από τον θρήνο της αναγκάζεται να αποκαλύψει την πραγματική του ταυτότητα. Στη συνέχεια μπαίνει στο σπίτι και σφάζει τη μητέρα του, την Κλυταιμνήστρα. Βγάζει το σώμα της έξω σκεπασμένο με ένα σεντόνι και όταν έρχεται ο Αίγισθος, του δείχνει το σώμα λέγοντάς του ότι είναι το σώμα του Ορέστη. Όταν αυτός το αποκαλύπτει και αντιλαμβάνεται ότι είναι το σώμα της Κλυταιμνήστρας, ο Ορέστης του λέει ότι ήλθε να εκδικηθεί και τον οδηγεί μαζί με τον Πυλάδη στο ανάκτορο για να τον σκοτώσει.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση