Πληθαίνουν τα περιστατικά παραμέλησης παιδιών στην Κοζάνη

4 Min Read

Διευθύντρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης: Οι κοινωνικές παθογένειες αντανακλώνται στις σχολικές κοινότητες

Πληθαίνουν τα περιστατικά κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών, τα οποία φθάνουν στην ομάδα προστασίας ανηλίκων της διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Κοζάνης, όπως αναφέρθηκε από την κοινωνική λειτουργό Ανατολή Κυριαζίδου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου την Παρασκευή με αφορμή τη δράση «Πάρε ανάσα και ΜΙΛΗΣΕ».

- Advertisement -

«Ο στόχος μας είναι τα παιδιά να παραμένουν στην οικογένεια, να αποφεύγεται η ιδρυματοποίηση και να στηρίζονται με φροντίδα και συμβουλευτική» είπε η κ. Κυριαζίδου, η οποία έδωσε έμφαση στην ύπαρξη δωρεάν πρόσβασης των πολιτών στη στήριξη.

«Η βία υπάρχει, αλλά σιωπηλά» ανέφερε με τη σειρά της η αναπληρώτρια διευθύντρια κοινωνικής προστασίας, Άννα Παπαντωνίου, επισημαίνοντας ότι υπάρχει φόβος από πλευράς του κόσμου να μιλήσει για ό,τι του συμβαίνει.

Με στόχο, λοιπόν, την ευαισθητοποίηση των δημοτών δημιουργήθηκε ομάδα εργασίας από στελέχη του Δήμου Κοζάνης, της Ελληνικής Αστυνομίας και των διευθύνσεων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία προχωρούν σε σειρά δράσεων ενημέρωσης και εκπαίδευσης.

«Οι κοινωνικές παθογένειες αντανακλώνται στις σχολικές κοινότητες και εμφανίζονται μέσα από δισεπίλυτα προβλήματα στα σχολεία» ανέφερε από πλευράς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης η διευθύντρια Βασιλική Βόντσα. Ο Θανάσης Παπαευαγγέλου από την διεύθυνση πρωτοβάθμιας στάθηκε στις δομές που πρέπει να υπάρχουν και να ενισχύονται, με στόχο να αντιμετωπίζονται τέτοιες καταστάσεις, πάντα στην κατεύθυνση της πρόληψης.

«Το βασικό θέμα είναι η πρόληψη και να πετύχουμε το να μιλήσουν όσοι έχουν ανάγκη. Η δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε με την ακρίβεια κλπ. εντείνει προβλήματα παραμέλησης και κακοποίησης παιδιών και είναι χρέος μας να αναλάβουμε δράση» τόνισε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας.

Την πρωτοβουλία συγκρότησης ομάδας εργασίας για το θέμα στήριξε από την αρχή η Ελληνική Αστυνομία.

Τη Δευτέρα η πρώτη δράση

Η πρώτη δράση θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 12 Ιουνίου στις 10 το πρωί στην κεντρική πλατεία και θα περιλαμβάνει τη διανομή ενημερωτικού υλικού. Έχει σύνθημα «Πάρε ανάσα και ΜΙΛΗΣΕ» και απευθύνεται σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Κατά τη διάρκειά της θα μοιραστεί έντυπο ενημερωτικό υλικό (φυλλάδια και σελιδοδείκτες) που θα περιλαμβάνει χρήσιμα μηνύματα σε σχέση με τη συναισθηματική αυτό-έκφραση των παιδιών.

Μέσα από τη διανομή του συγκεκριμένου υλικού, οι διοργανωτές στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση φορέων, γονέων και παιδιών σχετικά με θέματα που άπτονται της παιδικής προστασίας και στην πρόληψη και αντιμετώπιση σχετικών περιστατικών. Στόχος είναι η ενθάρρυνση των παιδιών να εκφράσουν τα συναισθήματά τους στους γονείς, του εκπαιδευτικούς, τους σχολικούς συμβούλους και κοινωνικούς λειτουργούς, αλλά και στην Ελληνική Αστυνομία.

Τα ενημερωτικά φυλλάδια και οι σελιδοδείκτες περιέχουν πληροφορίες για το πού μπορεί να απευθυνθεί ένας ανήλικος, ένας γονιός ή εκπαιδευτικός σε περίπτωση που αντιληφθεί περιστατικό που σχετίζεται με ζητήματα παιδικής προστασίας, καθώς και τα αρμόδια τηλέφωνα επικοινωνίας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Παρόμοιες δράσεις θα πραγματοποιηθούν σύντομα και πάλι, καθώς απώτερος σκοπός είναι η πρόληψη και η αντιμετώπιση φαινομένων – περιστατικών που αφορούν στην προστασία της ανηλικότητας.

Μοιραστείτε την είδηση