Ποιοι και πως κρίνουν τώρα το αποτέλεσμα

3 Min Read

Μπαίνουμε και επισήμως στην προεκλογική περίοδο. Για μια αναμέτρηση όπου το ζητούμενο δεν είναι ποιος θα έλθει πρώτος. Αυτό είναι δεδομένο. Τα πράγματα είναι απλά ως προς το τι θα συμβεί με τα δυο μεγάλα κόμματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει ένα μέρος ακόμη και από εκείνους που του απέμειναν στις ευρωεκλογές, καθώς κάποιοι από αυτούς γοητεύονται από την «αριστερότερη» ρητορική του Βαρουφάκη, που άφησε πίσω του Λαφαζάνη και την Ζωή. Η «Νέα Δημοκρατία», αντιθέτως, όχι μόνον δεν απειλείται από τα δεξιά, άλλα εισπράττει και κεντρώους. Από το «Ποτάμι», αλλά και το ΚΙΝΑΛ, όπως το ευτελίζει η Φώφη με τις …Μπάρμπες.
Το κρίσιμο στοιχείο που θα βγάλουν οι κάλπες στις 7 Ιουλίου είναι άλλο: Ποια θα είναι η τύχη των εσχάτων. Όσων θα μείνουν εκτός βουλής. Διότι το άθροισμα των ποσοστών, όλων αυτών των κομμάτων και κομματιών, είναι εκείνο που θα καθορίσει το αν η Νέα Δημοκρατία θα επιτύχει την αυτοδυναμία και αν η αυτοδυναμία της θα είναι οριακή ή ισχυρή.
Στις ευρωεκλογές κατέβηκαν 40 κόμματα. Με το συνολικό ποσοστό των χαμένων να ανεβαίνει στο 21%. Ρεκόρ για τα εκλογικά μας χρονικά από το 1974 και εντεύθεν. Αν συνέβαινε, τα κόμματα που θα μείνουν εκτός βουλής, να πάρουν το ίδιο ποσοστό αθροιστικώς, τότε η πορεία της ΝΔ προς την αυτοδυναμία, θα ήταν ένας απλός περίπατος σε ολάνθιστη αλέα. Άλλα, λογικώς, δεν πρόκειται να δούμε ξανά τέσσερις δεκάδες «κομμάτων».
Το πιθανότερο είναι ότι ο αριθμός των σχηματισμών θα είναι κοντά σε εκείνον που κατεγράφη στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015. Όταν είχαν μετάσχει 19 ψηφοδέλτια. Από αυτά, ήδη έχουν τεθεί εκτός μάχης δυο σχηματισμοί που τότε πήραν ποσοστό που τους εξασφάλισε την είσοδο στην βουλή: Το «Ποτάμι» και οι «ΑΝΕΛ». Το δε αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν λειτούργει ενθαρρυντικώς ως προς την εμφάνιση και άλλων κομμάτων στις βουλευτικές. Ιδίως στο χώρο προς τα δεξιά της ΝΔ, όπου θα επιχειρηθεί και πάλι μια συσπείρωση μεταξύ του ΛΑΟΣ, του Κρανιδιώτη και τινών άλλων, ιδίως πρώην βουλευτών, μιας και ο Βελόπουλος τους «έριξε πόρτα».
Αλλά και είκοσι σχηματισμοί να μετάσχουν στις εκλογές, αποσπώντας ένα συνολικό ποσοστό πάνω από 10%, την αυτοδυναμία ο Κυριάκος Μητσοτάκης την έχει «στο τσεπάκι». Με …χορηγούς τον Αλέξη και την Φώφη.

Μοιραστείτε την είδηση