Ποιος δουλεύει τους καταναλωτές με την «ρήτρα»;

3 Min Read

Είδαμε τον πρωθυπουργό, κατά την ανακοίνωση των μέτρων για την επιχειρούμενη ανακούφιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από το κύμα ενεργειακής ακρίβειας. Ένα κύμα που πλήττει την χώρα και πυροδοτεί το πιο άτιμο σαράκι των χαμηλών εισοδημάτων, τον πληθωρισμό. Και είδαμε έναν πρωθυπουργό πολύ διστακτικό, ως προς τον χειρισμό της βάρβαρης επίθεσης των παρόχων ενέργειας, από την ΔΕΗ ως τους ιδιώτες, εναντίον των καταναλωτών, που ακούει στο όνομα «ρήτρα αναπροσαρμογής». Δεν τόλμησε να ανακοινώσει την κατάργηση της. Απλώς μας υποσχέθηκε ότι την θέτει σε «αναστολή».

 

- Advertisement -

Αν την καταργούσε αναδρομικώς, δεν θα χρειαζόταν να βάλει χέρι η πολιτεία στον δημόσιο κορβανά, δηλαδή στην τσέπη των φορολογουμένων, για να καλύψει, λίαν μερικώς, ένα μέρος της δαπάνης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Οπότε, αντί να αναζητεί τρόπο πως θα φορολογήσει τα υπερκέρδη των παρόχων, αυτομάτως αυτά θα εξανεμίζονταν. Ιδίως αν υποχρεώνονταν οι εταιρίες να επιστρέψουν τα παρανόμως εισπραχθέντα.

 

Στο καλοπροαίρετο ερώτημα αν είχε περιθώριο, η κυβέρνηση, να καταργήσει την «ρήτρα», απαντούν, με καταιγισμό διαφημιστικών μηνυμάτων, ιδίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι ίδιες οι εταιρίες. Ανθολόγησα τέσσερις από αυτές, που είδαν το φως της δημοσιότητας την τελευταία εβδομάδα. Διαβάστε τις:

 

*** Τέλος στην ρήτρα αναπροσαρμογής. Volton Unique Flexi plus –  ανακάλυψε  το καλύτερο πρόγραμμα  ενέργειας. Κάνε την αίτησή σου σήμερα και πάρε ΔΩΡΟ  2 μήνες Δωρεάν ρεύμα χωρίς περιορισμούς Επιπλέον θα έχεις Την χαμηλότερη τιμή kwh στην αγορά ενέργειας, 0,055€. 50% Έκπτωση συνέπειας από τον 1ο κιόλας λογαριασμό

*** Απόκτησε τώρα τo Electicity Homhe Fixed με σταθερή χρέωση,  χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής

*** Έλα στον Ήρωνα με σταθερές χαμηλές χρεώσεις για το οικιακό σου ρεύμα όλη την ημέρα χωρίς περιορισμό στην κατανάλωση και χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής

*** Άλλαξε το ρεύμα σου σε ZeniΘ και ανακάλυψε χρεώσεις χωρίς ρήτρες και χωρίς δεσμεύσεις Xωρίς χρέωση ρήτρας αναπροσαρμογής. Με συμμετοχή στην κρατική επιδότηση. Χωρίς δέσμευση συμβολαίου.

Αφού λοιπόν οι «πάροχοι» ανακάλυψαν, οψίμως, ότι μπορούν να πωλούν το ρεύμα  «χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής»,  άρα δεν κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν από την στέρηση της, το επόμενο που περιμένουμε από την κυβέρνηση είναι τούτο το απλό. Να αφήσει τις «αναστολές» και να πει: Τέλος στη ρήτρα αναπροσαρμογής. Επιβάλλοντας είτε την άμεση επιστροφή των εισπραχθέντων, είτε, έστω, τον συμψηφισμό τους με προσεχείς λογαριασμούς.

Μοιραστείτε την είδηση