Πολλά τα προβλήματα που αναφέρουν στον κλάδο τους οι οικοδόμοι

3 Min Read

Στην πανελλαδική απεργία συμμετείχε το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Κοζάνης

Απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης, στην κεντρική πλατεία της πόλης, από το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων του Νομού Κοζάνης, στα πλαίσια της Πανελλαδικής – Πανοικοδομικής απεργίας.

- Advertisement -

Οι συγκεντρωμένοι διεκδικούν αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων, μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, κήρυξη ως υποχρεωτικής της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), έκτακτο επίδομα για τους πλημμυροπαθείς οικοδόμους και τους εργαζόμενους στα συναφή επαγγέλματα και υπογραφή εργοταξιακών συμβάσεων εργασίας σε εργοτάξια και χώρους δουλειάς με αυξήσεις σε όλα τα μεροκάματα.

Αναφορά έγινε και στο μεγάλο κόστος θέρμανσης, γενικότερα στην ενέργεια αλλά και συγκεκριμένα στο ζήτημα της τηλεθέρμανσης, ρίχνοντας τις ευθύνες στην κυβέρνηση, την ΔΕΗ αλλά και την ΔΕΥΑΚ καθώς δεν υπήρχε μέριμνα και πρόβλεψη ώστε να μην παγώσουν τα σπίτια του λαού, τονίζοντας πως το σχεδιαζόμενο κλείσιμο τους ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, θα έχει τραγικές συνέπειες για το λαό, καθώς είτε θα μείνει χωρίς θέρμανση, είτε θα την πληρώνει πανάκριβα. Ενώ για τους ανθρώπους που ζουν στα χωριά, το κόστος κάλυψης των θερμικών αναγκών μιας οικογένειας, ξεπερνά ετήσια τα 2.000 στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Ένα ακόμη πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, είναι πως χιλιάδες εργαζόμενοι δεν μπορούν να αναπληρώσουν τα ένσημα που χάθηκαν την περίοδο της μεγάλης ανεργίας στον κλάδο τους, με αποτέλεσμα να βρίσκονται «στην κόψη του ξυραφιού» για να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης, αλλά και όσοι τελικά καταφέρουν να πάρουν σύνταξη, αυτή δεν θα ξεπερνά τα κατώτερα όρια, λόγω των κενών ασφάλισης. 

Επίσης, το πρόβλημα της «κλοπής» των ενσήμων τους είναι ένα τεράστιο θέμα που μέχρι τώρα καμιά κυβέρνηση και κανένας ελεγκτικός μηχανισμός του ΕΦΚΑ δεν έχουν δώσει λύση. «Οι συνθήκες δουλειάς έχουν εντατικοποιηθεί, τα μέτρα υγείας και ασφάλειας είναι ανύπαρκτα, όπως ανύπαρκτοι είναι και οι έλεγχοι από τις επιθεωρήσεις εργασίας» τόνισαν οι συγκεντρωμένοι.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Κοζάνης κ. Κώστας Χατζηδαμιανός, η δουλειά στον κλάδο τους μπορεί να έχει αυξηθεί κατακόρυφα, τα προβλήματα τους όμως οξύνονται και το μεροκάματό τους «εξανεμίζεται» από την μεγάλη ακρίβεια. Ενώ ένα ακόμα ζήτημα το οποίο τους θλίβει είναι  το ότι από την αρχή της χρονιάς, έχουν χάσει τη ζωή τους 18 άνθρωποι, στη «μάχη» του μεροκάματου. Τέλος, απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο την ερχόμενη Τετάρτη, για το αυξημένο κόστος θέρμανσης.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση