Πως θα σωθεί το κοριτσάκι;

3 Min Read

Για πολλούς, ίσως, το πρώτιστο είναι πως θα μάθουν ποιοι είναι «ανακατεμένοι» στο σκάνδαλο του Κολωνού. Και, κυρίως, τι επαγγελματικές και κοινωνικές δραστηριότητες έχουν.  Θα γίνει σιγά-σιγά και αυτό. Αλλά για μένα δεν είναι το πρώτιστο. Για μένα, κάθε παππού, κάθε γονιό, κάθε άνθρωπο με ειλικρινή αισθήματα, το προέχον –και εξαιρετικώς επείγον μάλιστα- είναι το πώς θα σωθεί το κοριτσάκι. Και χαίρομαι που επιτέλους αντέδρασε η ΕΣΗΕΑ και ζήτησε να αποφεύγεται η επαναθυματοποίηση του παιδιού από κάποια όρνεα της «ενημέρωσης». Αλλά δεν αρκεί μόνον αυτό.

Είναι δυνατόν, επί σχεδόν ένα μήνα, κατά τον οποίο «σέρνεται» αυτή η δυσώδης υπόθεση, από τότε που έγινε η πρώτη καταγγελία, το 12χρονο θύμα να μένει στο ίδιο σπίτι, στο ίδιο οικογενειακό περιβάλλον και στην ίδια ατμόσφαιρα, σαν να μην έχει συμβεί τίποτα; Να εξακολουθεί να συμβιεί με έναν τοξικομανή πατερά που συνελήφθη και αυτός προχθές; Πρωτίστως δε με την μητέρα που επίσης συνελήφθη, όχι διότι έκλεψε κανένα καφάσι μήλα, για να ταΐσει τα παιδιά της, αλλά διότι κατηγορείται για άσκηση διακεκριμένης σωματεμπορίας σε βάρος αυτού ακριβώς του παιδιού;

Δεν αρκεί το ότι του «παρέχεται πλήρης ψυχολογική υποστήριξη από ειδικευμένο προσωπικό», όπως υποστηρίζει η υφυπουργός κ. Δόμνα Μιχαηλίδου. Επιβάλλεται και άμεση αλλαγή περιβάλλοντος. Με φιλοξενία σε αληθώς προστατευτικό περιβάλλον. Όπως π.χ. το «Χαμόγελο του Παιδιού». Και όχι μόνο για το συγκεκριμένο παιδί-θύμα, αλλά και για τα αδέλφια του. Διότι κανένα από αυτά τα οκτώ παιδιά, που έχει προλάβει να αραδιάσει, από δυο σχέσεις, η εν λόγω 37χρονη μητέρα, δεν είναι ενήλικο. Όλα χρήζουν ειδικής προστασίας.

Είναι δυνατόν να υποβάλλεται σε συνεχή ανακριτική διαδικασία, αυτό το ανήλικο θύμα κακοποίησης κατά παράβαση του διεθνώς αποδεκτού κανόνα της μιας και μοναδικής ανάκρισης; Κάτι που «προκαλεί επιμόλυνση της μνήμης» όπως είχε πει χαρακτηριστικά η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης, Όλγα Θεμελή; Και επιτρέπεται αυτή η διαδικασία να γίνεται στα γραφεία της ΓΑΔΑ  και όχι σε ένα από τα ειδικώς διαμορφωμένα γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό “Σπίτια του Παιδιού”;

Κάποιος σε ανώτατο δικαστικό η πολιτικό επίπεδο, πρέπει να δώσει «νέα γραμμή», στην ανακριτική διαδικασία: Υπεράνω όλων η σωτηρία του παιδιού.

Μοιραστείτε την είδηση