Πόση αγροτική γη έχει καλυφθεί από φωτοβολταϊκά;

3 Min Read

Ακριβή πραγματικά δεδομένα για το πόσο έχει καλυφθεί η αγροτική γη, οι χορτολιβαδικές εκτάσεις, καθώς και οι εκτάσεις εξόρυξης λιγνίτη, από φωτοβολταϊκά σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και ολόκληρης της Χώρας, ζητά ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, με Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων (Α.Κ.Ε.) που κατέθεσε προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Εσωτερικών, μαζί με σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Στην κοινοβουλευτική παρέμβαση παρατίθεται αναλυτικά τι ορίζει το θεσμικό πλαίσιο, τόσο ο ισχύων Νόμος όσο και η Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2022.  Εκεί, σε συνέχεια προηγούμενης Κ.Υ.Α. του 2020, καθορίστηκαν αφενός μεν το μέγιστο όριο συνολικής ισχύος φωτοβολταϊκών σταθμών εγκατεστημένης ισχύος μικρότερης ή ίσης του 1 MWσε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, αφετέρου οι ενέργειες των αρμόδιων για την τήρηση των ορίων.

«Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει ως προτεραιότητα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την Ενεργειακή Δημοκρατία, όχι υπέρ λίγων ισχυρών, αλλά με διαφάνεια και κοινωνικά δίκαιη πρόσβαση των μικρομεσαίων και των μη προνομιούχων, των αγροτών και κτηνοτρόφων, καθώς και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην παραγωγή ΑΠΕ με ανάπτυξη ενεργειακών κοινοτήτων», υπογραμμίζει ο Π. Κουκουλόπουλος, θέτοντας στην Κυβέρνηση στοχευμένα ερωτήματα.

Κατ’ αρχάς, πόση είναι αυτή τη στιγμή η χαρακτηρισμένη ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας. Περαιτέρω, όσον αφορά τους  φωτοβολταϊκούς σταθμούς (που έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία ή έχουν χορηγηθεί δεσμευτικές προσφορές σύνδεσης από τον αρμόδιο Διαχειριστή) ισχύος μικρότερης ή ίσης του 1 MW, για κάθε Περιφερειακή Ενότητα:

– Σε τι ποσοστό έχει κορεστεί (α) η αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας και (β) οι καλλιεργούμενες εκτάσεις (καλλιεργούμενη γεωργική γη και αγρανάπαυση),

– πόσα στρέμματα χορτολιβαδικών εκτάσεων έχουν καλυφθεί,

– πόσα στρέμματα έκτασης που έχει χαρακτηριστεί πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 4643/2019 ως έκταση για εξόρυξη και εκμετάλλευση λιγνίτη ακόμα και αν αυτή ήθελε χαρακτηριστεί αγροτική γη, έχουν καλυφθεί στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Φλώρινας,

πόσες αιτήσεις για εγκατάσταση και λειτουργία Α.Π.Ε. έχουν απορριφθεί λόγω υπέρβασης των μέγιστων ορίων.

Τέλος, οι Υπουργοί καλούνται να καταθέσουν στο Κοινοβούλιο τα σχετικά στοιχεία που υποχρεούνται να έχουν δημοσιεύσει ανά δύο μήνες οι Διαχειριστές (ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. και Α.Δ.ΜΗ.Ε. Α.Ε.), γιατα έτη 2021, 2022, 2023 και για το α’ δίμηνο 2024.

Αναλυτικότερα, το πλήρες κείμενο της Ερώτησης & Α.Κ.Ε. βρίσκεται εδώ: https://pasok.gr/dedomena-ana-perifereiakh-enothta-gia-thn-thrhsh-toy-megistoy-orioy-ape/

Μοιραστείτε την είδηση