Ένα ακόμη περιστατικό στον Δημοτικό Κήπο Κοζάνης, όπου ένα μικρό παιδί τραυματίστηκε ελαφρά ύστερα από σύγκρουση με ποδήλατο, επαναφέρει ένα θέμα που απασχολεί εδώ και καιρό πολλούς γονείς. Το περιστατικό δεν είναι μόνο το ατύχημα αυτό καθαυτό. Είναι και η συμπεριφορά που ακολούθησε, καθώς ο έφηβος ποδηλάτης αποχώρησε χωρίς να σταματήσει για να δει αν το παιδί ήταν καλά ή να ζητήσει συγγνώμη.
Οι κοινόχρηστοι χώροι ανήκουν σε όλους. Σε πεζούς, παιδιά, ηλικιωμένους, γονείς με καρότσια, αλλά και σε όσους επιλέγουν το ποδήλατο για τη μετακίνησή τους ή την αναψυχή τους. Η συνύπαρξη, όμως, προϋποθέτει σεβασμό και υπευθυνότητα. Όταν υπάρχουν μικρά παιδιά που κινούνται απρόβλεπτα, η ταχύτητα πρέπει να μειώνεται και η προσοχή να αυξάνεται.
Εξίσου σημαντική είναι και η στάση μας μετά από ένα ατύχημα. Η ενσυναίσθηση, η ανάληψη ευθύνης και το ενδιαφέρον για τον άνθρωπο που τραυματίστηκε αποτελούν στοιχεία παιδείας και κοινωνικής συμπεριφοράς, ανεξάρτητα από την ηλικία.
Ίσως έχει έρθει η ώρα ο Δήμος να εξετάσει αν απαιτούνται παρεμβάσεις στους χώρους με μεγάλη επισκεψιμότητα, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες. Είτε με καλύτερη σήμανση, είτε με κανόνες κίνησης, είτε ακόμη και με τη δημιουργία συγκεκριμένων ζωνών για ποδήλατα, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος ατυχημάτων.
Ο δημόσιος χώρος είναι χώρος συνύπαρξης και όχι ανταγωνισμού. Η ασφάλεια των παιδιών δεν μπορεί να εξαρτάται από την τύχη. Είναι ευθύνη όλων μας.










