Πόσο κοστίζει η ενοικίαση των δημοτικών εγκαταστάσεων στο Δήμο Κοζάνης

7 Min Read

Αναλυτικά όλες οι χρεώσεις

Σε καθορισμό της τιμολογιακής πολιτικής παραχώρησης των δημοτικών εγκαταστάσεων για το 2024 προχώρησε ο Δήμος Κοζάνης και δημοσίευσε τα ποσά που θα χρεώνονται οι ιδιώτες για τη χρήση των χώρων αυτών. Τα ποσά ενοικίασης φτάνουν έως και τις 2.500 ευρώ ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η παραχώρηση των χώρων θα γίνεται εντελώς δωρεάν.

- Advertisement -

Όπως αναφέρθηκε στη δημοτική επιτροπή της 3ης Ιουνίου, η παραχώρηση δημοτικών υποδομών, όπως αθλητικά στάδια, υπαίθρια θέατρα, αίθουσες και άλλες παρόμοιες εγκαταστάσεις, αποτελεί σημαντικό μέσο προώθησης της πολιτιστικής και αθλητικής δραστηριότητας. Στόχος είναι να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση σε αυτές τις υποδομές για όλους τους πολίτες και φορείς, ενώ ταυτόχρονα να εξασφαλιστεί και η συντήρηση και βελτίωσή τους με βάση τις ανάγκες των πολιτών, των φορέων και των συλλογικοτήτων της πόλης. 

Με γνώμονα την ορθολογική διαχείριση και παραχώρησή τους σε φορείς που επιθυμούν τη χρήση τους για συγκεκριμένες εκδηλώσεις, εισηγήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά. Όπως αναφέρθηκε, οι χρεώσεις θα είναι διαφανείς και δίκαιες για όλους τους χρήστες, χωρίς διακρίσεις ή προνομιούχες μεταχειρίσεις. Θα υπάρχουν προγράμματα εκπτώσεων ή δωρεάν παροχής για ομάδες ή συλλόγους και οργανώσεις με αποδεδειγμένη κοινωνική ή φιλανθρωπική δράση, προκειμένου να υποστηριχθεί και διευκολυνθεί το έργο τους. 

Η διαδικασία αιτήσεων για χρήση των υποδομών θα είναι απλή και αποτελεσματική, με γρήγορη ανταπόκριση στα αιτήματα των φορέων ή ιδιωτών. Οι χρεώσεις θα συμβάλλουν στη συντήρηση και βελτίωση των υποδομών, ώστε να διασφαλιστεί η μακροχρόνια βιωσιμότητά τους. Η πολιτική θα είναι ευέλικτη ώστε να λαμβάνει υπόψη τις ειδικές ανάγκες ή τις εκδηλώσεις που μπορεί να προκύψουν στην κοινότητα. Η χρέωση των φορέων ή ιδιωτών για τη χρήση των δημοτικών υποδομών θα γίνεται βάσει των κριτηρίων αυτών, λαμβάνοντας υπόψη τον τύπο της εκδήλωσης, τη διάρκεια της χρήσης, την προοριζόμενη χρήση και άλλους σχετικούς παράγοντες. Μέσω αυτής της τιμολογιακής πολιτικής, στοχεύουν στη διασφάλιση της αποτελεσματικής και βιώσιμης χρήσης των δημοτικών υποδομών, προωθώντας την κοινωνική συνοχή και την πολιτιστική ζωή του Δήμου.

Οι χρεώσεις

Για το Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Κοζάνης η χρέωση σε επαγγελματικές μουσικές παραγωγές θα είναι 500 ευρώ ανά ημέρα, παράσταση ή εκδήλωση, 300 ευρώ για επαγγελματικές θεατρικές παραγωγές, 150 ευρώ για επαγγελματικές θεατρικές παραγωγές με παιδικές παραστάσεις, 100 ευρώ για γυμναστήρια, σχολές χορού, συλλόγους και κέντρα ξένων γλωσσών και δωρεάν για τα ΔΗΠΕΘΕ της χώρας, σχολεία, συλλόγους ΑμΕΑ, συλλόγους κοινωφελούς χαρακτήρα και φιλανθρωπικές δράσεις (έπειτα από εμπεριστατωμένη αιτιολόγηση στο Δ.Σ.) και δημόσιους φορείς (χωρίς ιδιώτη συνδιοργανωτή).

Για το ΔΑΚ Κοζάνης οι επαγγελματικές παραγωγές (μουσικές, θεατρικές κ.α.) από ιδιώτες θα χρειαστεί να καταβάλουν το ποσό των 2.500 ευρώ ανά ημέρα, παράσταση ή εκδήλωση ενώ για συλλόγους ΑμΕΑ, συλλόγους κοινωφελούς χαρακτήρα και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, ο χώρος θα παραχωρείται δωρεάν.

Για το κλειστό γυμναστήριο του ΔΑΚ Κοζάνης «Ιωάννης Σκαρκαλάς», η χρέωση σε επαγγελματικές παραγωγές θα είναι 150 ευρώ και δωρεάν για γυμναστήρια, σχολές χορού, συλλόγους, κέντρα ξένων γλωσσών, συλλόγους ΑμΕΑ, συλλόγους κοινωφελούς χαρακτήρα και φιλανθρωπικές δράσεις. 

Για το ΔΑΚ Λευκόβρυσης «Χρήστος Φλέγκας», σε επαγγελματικές παραγωγές, μουσικές, μουσικοθεατρικές και μπαλέτα, θα υπάρχει χρέωση 2.500 ευρώ και επιπλέον κάλυψη θέρμανσης (πετρέλαιο) 800 ευρώ. Για θεατρικές επαγγελματικές παραγωγές από ιδιώτες η χρέωση θα είναι 1.000 ευρώ συν 800 ευρώ για το πετρέλαιο ενώ για συλλόγους ΑμΕΑ, κοινωφελούς χαρακτήρα και φιλανθρωπικές δράσεις θα είναι δωρεάν.

Για την Αίθουσα Τέχνης του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης η παραχώρηση του χώρου σε ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες του Δήμου Κοζάνης μέχρι δύο παραστάσεις το χρόνο, για φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, που δεν έχουν εισιτήριο, συλλόγων και φορέων της Δυτικής Μακεδονίας και για εκδηλώσεις φορέων του Δήμου Κοζάνης όπως είναι το Δημοτικό Ωδείο, η «Πανδώρα», ο ΟΑΠΝ και η Βιβλιοθήκη, θα είναι δωρεάν. Ωστόσο για ερασιτεχνικές ομάδες του Δήμου Κοζάνης πέρα των δύο παραστάσεων ανά έτος και όλες τις ερασιτεχνικές ομάδες της Δυτικής Μακεδονίας καθώς και τις δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Κοζάνης, η χρέωση θα είναι 150 ευρώ. Όλες οι εκδηλώσεις ομάδων, συλλόγων, ιδιωτών κλπ του Δήμου Κοζάνης που δεν συμπεριλαμβάνονται στις προηγούμενες περιπτώσεις θα καταβάλουν το ποσό των 200 ευρώ. Και τέλος, θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις κλπ που δεν συμπεριλαμβάνονται στις ανωτέρω περιπτώσεις, το τίμημα ενοικίασης του χώρου θα ορίζεται από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ με ποσοστό επί των εισπράξεων, αλλά σε κάθε περίπτωση το ελάχιστο ποσό δεν μπορεί να είναι λιγότερο από τα 250 ευρώ. Όλα τα ανωτέρω ποσά είναι το ελάχιστο κόστος για μια παράσταση ή εκδήλωση και για πρόβα ή προετοιμασία την ίδια ημέρα. Για κάθε επιπλέον ημέρα που θα χρειαστεί ο χώρος για πρόβα ή τεχνική προετοιμασία, το κόστος είναι 35 ευρώ.

Για την Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη, ο Δήμος Κοζάνης, οι Δημόσιοι φορείς, τα Δημόσια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τα σχολεία του Δήμου, όταν χρειαστεί να πραγματοποιήσουν τις σχολικές τους εορτές καθώς δε διαθέτουν αίθουσα εκδηλώσεων, η παραχώρηση του χώρου θα γίνεται χωρίς κάποιο αντίτιμο. Στο αμφιθέατρο της βιβλιοθήκης, για παρουσίαση βιβλίων θα υπάρχει το αντίτιμο των 50 ευρώ συν δωρεάν αντίτυπο του βιβλίου και για άλλες δράσεις που θα διαρκούν έως 4 ώρες, η παραχώρηση του χώρου θα γίνεται έναντι 100 ευρώ ενώ η χρήση του αμφιθέατρου έως 12 ώρες θα χρεώνεται 150 ευρώ. Όσοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν το φουαγιέ της βιβλιοθήκης και την αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, για εκθέσεις και εκδηλώσεις τις ώρες λειτουργίας της βιβλιοθήκης (8:00 – 20:00), για χρήση έως 10 ημέρες θα καταβάλλουν το ποσό των 300 ευρώ και επιπλέον 30 ευρώ για κάθε εργάσιμη ημέρα που θα προστεθεί. Τέλος, το αμφιθέατρο, το φουαγιέ και η αίθουσα περιοδικών εκδηλώσεων θα παραχωρούνται δωρεάν για εκδηλώσεις φιλανθρωπικού σκοπού. Τα αντίτιμα για τη χρήση των χώρων θα προκαταβάλλονται και σε περίπτωση συνδιοργάνωσης δράσης με το Δήμο Κοζάνης ή άλλο Δημόσιο φορέα, το τίμημα θα το πληρώνει ο ιδιώτης.

Για την αίθουσα συνεδριάσεων «Κοβεντάρειο» η χρέωση θα είναι 100 ευρώ και για το θεατράκι του Αγίου Δημητρίου η παραχώρηση του χώρου θα γίνεται δωρεάν σε κάθε ενδιαφερόμενο. 

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση