Πραγματοποιήθηκαν στην Ελάτη τα εγκαίνια του «Εκθεσιακού Χώρου» του Α.Μ.Σ. «ΕΛΑΤΟΣ» Ελάτης

3 Min Read


Πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 21 Ιουλίου 2018 στην Ελάτη του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού Κοζάνης, τα εγκαίνια του «Εκθεσιακού Χώρου»

του Αθλητικού-Μορφωτικού Συλλόγου «ΕΛΑΤΟΣ» Ελάτης, παρουσία τοπικών παραγόντων, εκπροσώπων της ΑΝΚΟ και μεγάλου αριθμού κατοίκων της Ελάτης.

- Advertisement -

Ο καθιερωμένος αγιασμός τελέστηκε από τον ιερέα της τοπικής κοινότητας π. Γεώργιο και τον ηγούμενο της Ι.Μονής του Αγίου Νικάνορα Ζάβορδας αρχιμανδρίτη π. Σεραφείμ.

Πρόκειται ασφαλώς για χώρο στολίδι, τόσο ως προς την εξωτερική εμφάνιση που αναπαλαιώθηκε με επιτυχία, όσο και προς τον πλούτο του φωτογραφικού υλικού και των ιστορικών στοιχείων που παρατίθενται καλαίσθητα στον εσωτερικό χώρο, που επιμελήθηκε ο καταξιωμένος εικαστικός και δημιουργός των ανεπανάληπτων ντοκιμαντέρ της παράδοσης, των θρησκευτικών μνημείων και του πολιτισμού, Αργύρης Παφίλης. Στη θεματολογία των φωτογραφικών εκθεμάτων (σχεδόν στο σύνολό τους από το προσωπικό αρχείο του Αργύρη Παφίλη), δεσπόζουν, το μοναστήρι του Αγίου Νικάνορα στη Ζάβορδα, οι εργασίες της αρχαιολογικής σκαπάνης κυρίως στη θέση Λογκάς και οι μοναδικές φυσικές ομορφιές της Ελάτης. Στα ως άνω εκθέματα προστίθεται και η μακέτα της ευρύτερης περιοχής, από το κατηφόρισμα των Λαζαράδων μέχρι τη Ζάβορδα και το Τουρνίκι, τη σπηλιά του Γκαντάρα και τις κορυφές της Μπουνάσιας.

Ενωτικός στην ομιλία του ο πρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Τέλλιος, παρουσίασε αναλυτικά το ιστορικό της πορείας υλοποίησης του έργου και τις δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν, ξεκινώντας από το αρχικό αίτημα της διοίκησης του συλλόγου το 2014 στο Δήμο Σερβίων-Βελβεντού για παραχώρηση χρήσης του κτιρίου της πρώην Χωροφυλακής για 10 χρόνια, για τη δημιουργία Μουσείου, που εγκρίθηκε ομόφωνα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 13.6.2014.

Μετά τις σύντομες τοποθετήσεις και των υπολοίπων παραγόντων-εκπροσώπων, προβλήθηκε ντοκιμαντέρ με θέμα: «Ελάτη Κοζάνης – Το κόσμημα της Μπουνάσιας» που έχει επιμεληθεί -και αυτό- ο Αργύρης Παφίλης (ο οποίος δεν κατέστη δυνατό να παρευρεθεί στην εκδήλωση).

Το έργο, με την αρχική επωνυμία «Δημιουργία Μουσείου για την ανάδειξη της Ιστορίας της Ελάτης», ήταν ενταγμένο στο Πρόγραμμα LEADER και υλοποιήθηκε από την ΑΝ.ΚΟ./Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας με δικαιούχο τον Α.Μ.Σ. ΕΛΑΤΟΣ Ελάτης. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 140.177,00 € συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (Ε.Γ.Τ.Α.Α.) με το ποσό των 133.168,15€ (ποσοστό 95%) και από Εθνική Συμμετοχή με 7.008,85 € (ποσοστό 5%) και εκτελέστηκε -σε ποσοστό εργασιών 75%- από την τεχνική εταιρεία ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΤΕΒΕ (Μαρκογιαννάκης Γ.).

Έτσι η Ελάτη απέκτησε έναν μοναδικό εκθεσιακό χώρο, που στο μέλλον θα μπορούσε να εμπλουτιστεί με αρχαιολογικά και γεωλογικά εκθέματα, ώστε να μετεξελιχτεί σε Μουσείο Ιστορίας, όπως ήταν το αρχικό project και η επωνυμία του έργου.
ΠΗΓΗ: mikrovalto.gr

Μοιραστείτε την είδηση