Πράσινη ανάπτυξη για ποιους;

3 Min Read

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης*

Στον Δήμο Αμυνταίου, παραχωρούνται χιλιάδες στρέμματα γης – περίπου 20.000 –για τη δημιουργία ενός γιγαντιαίου φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 1,5 GW, από κοινοπραξία της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» με γερμανική εταιρεία. Το έργο αυτό, που φέρει τη σφραγίδα της “πράσινης μετάβασης”, παρουσιάζεται ως επένδυση για το μέλλον του τόπου μας.

Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Πρόκειται για μια σιωπηρή λεηλασία του τόπου μας, που συντελείται με την ανοχή της Δημοτικής Αρχής. Είναι εντυπωσιακό ότι δεν έχουμε δει καμία ουσιαστική διεκδίκηση για ανταποδοτικά οφέλη. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Κανείς δεν αξιώθηκε να ενημερώσει τους πολίτες. Δηλαδή, μπροστά σε μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές στη χρήση γης στην ιστορία του Δήμου Αμυνταίου, η τοπική εξουσία απέφυγε να συγκρουστεί, να απαιτήσει, να διαπραγματευτεί. Έγινε διαχειριστής της σιωπής.

Το νέο αυτό “ενεργειακό χωράφι” θα καλύψει έκταση σχεδόν ίση με έναν μικρό νομό και σίγουρα δεν είναι ακίνδυνο! Ποιος θα μας πει υπεύθυνα πώς και πόσο θα αλλάξει το μικροκλίμα; Τι θα απογίνει η τοπική χλωρίδα και πανίδα; Πώς προστατεύεται ο γεωργικός χαρακτήρας της περιοχής και οι βιοποριστικές δραστηριότητες των κατοίκων; Αλήθεια, ποιος ωφελείται και ποιος θυσιάζεται;

Όλοι μας είμαστε θετικοί απέναντι σε έννοιες όπως «πράσινη ανάπτυξη» και «μετάβαση», με την απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρξει κάποιο όφελος για την τοπική κοινωνία. Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει «πράσινη ανάπτυξη» όταν είναι επιλεκτική και επιβαλλόμενη και σίγουρα δεν είναι «μετάβαση» όταν δεν περιλαμβάνει τους ανθρώπους της περιοχής. Είναι απαλλοτρίωση με άλλο πρόσημο.

Αν ο Δήμος δεν στέκεται δίπλα στους πολίτες, τότε ποιον εκπροσωπεί;

Αν δεν διαπραγματεύεται για το μέλλον του τόπου, ποιος θα το κάνει;


Η κοινωνία του Αμυνταίου οφείλει να αφυπνιστεί. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε χωρίς φωνή, χωρίς ανταλλάγματα, χωρίς σχέδιο για το αύριο τη μετατροπή της γης μας σε μία απέραντη έκταση με καθρέφτες.

Οφείλουμε στους εαυτούς μας και τα παιδιά μας να ζητήσουμε τώρα και χωρίς περιστροφές:

  • Διαφάνεια για τη σύμβαση και τους όρους του έργου, με άμεση και σοβαρή ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας.
  • Ανταποδοτικά οφέλη για την τοπική κοινωνία, όχι ψίχουλα.
  • Περιβαλλοντικές εγγυήσεις και δεσμεύσεις για την υγεία μας και το φυσικό περιβάλλον του τόπου μας.
  • Συμμετοχή των κατοίκων στον σχεδιασμό της ενεργειακής μετάβασης. Όχι άλλα σχέδια για μας, χωρίς εμάς.
  • Αποτροπή της οικολογικής καταστροφής που ήδη διαφαίνεται.


Πρέπει να καταστήσουμε σαφές προς κάθε αποδέκτη ότι ο τόπος μας δεν είναι ούτε αποικία, ούτε νεκρή ζώνη. Είναι ζωντανός και πολύπλοκος οργανισμός που αποτελείται από ανθρώπους, δραστηριότητες, υποδομές, ζώα, φυτά, έδαφος, υπέδαφος, νερά και αέρα. Εάν θέλουμε να διατηρηθεί στο μέλλον ο τόπος αυτός πρέπει να τον προστατέψουμε και να απαιτήσουμε σεβασμό από όλους όσους σχεδιάζουν φαραωνικά έργα με επιπτώσεις στις ζωές μας χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν.

*Μάκης Ιωσηφίδης

πρώην Δήμαρχος Αμυνταίου

πρώην Πρόεδρος Δικτύου Ενεργειακών Δήμων

Μοιραστείτε την είδηση