«Πράσινο» φως για την κατασκευή του ναού της Αγίας Αικατερίνης μπροστά από το Επισκοπείο

7 Min Read

Το «πράσινο» φως  για την κατασκευή του ναού της Αγίας Αικατερίνης μπροστά από το Επισκοπείο Κοζάνης δίνεται στη Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης, μετά την έκδοση του προεδρικού διατάγματος τροποποίησης του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου στο οικοδομικό τετράγωνο 267. Την ενημέρωση για την εξέλιξη του θέματος έκανε με ανάρτησή του ο βουλευτής Γιώργος Αμανατίδης.

Πρόκειται για μια ιστορία με πολλά… επεισόδια και κόντρες μεταξύ Μητρόπολης και Δήμου Κοζάνης κατά το παρελθόν και με βάση το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος χώρος ήταν χαρακτηρισμένος με προεδρικό διάταγμα από το 1934 ως κοινόχρηστος και για πολλά χρόνια θέση του δήμου ήταν να μην οικοδομηθεί το συγκεκριμένο σημείο.

Να θυμίσουμε πως τον Απρίλιο του 2021 είχε εγκριθεί κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου για το Οικοδομικό Τετράγωνο 267 με τον αποχαρακτηρισμό του από Κοινόχρηστο Χώρο και τη ρύθμιση του σε Δομήσιμο προκειμένου να ανεγερθεί ο Ιερός Ναός της Αγίας Αικατερίνης.

Η ιστορία του συγκεκριμένου οικοπέδου ξεκινά από το μακρινό 1932 όταν με Προεδρικό Διάταγμα είχε επιβληθεί η δημιουργία Κοινοχρήστου Χώρου στην αυλή του Επισκοπείου. Το 1938 το Επισκοπείο χαρακτηρίσθηκε ως Διατηρητέο Μνημείο.

Το 2009 με απόφαση του Υπ. Πολιτισμού »), που εκδόθηκε με την ομόφωνη γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Δυτικής Μακεδονίας εγκρίθηκε η ανέγερση Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης στο Ο.Τ. 267 εντός του χώρου του Επισκοπείου στην Κοζάνη,  αρχικά με παρατηρήσεις, η ανέγερση του μικρού αυτού  Ι. Ναού  της Αγίας Αικατερίνης στα νοτιοδυτικά, αφού η οικοδομική δραστηριότητα, κατά νόμο, επιτρέπεται πλησίον αρχαίου και εντός αρχαιολογικού χώρου, με τις προϋποθέσεις βέβαια και τις διαδικασίες, που προβλέπονται και σήμερα για τα εκκλησιαστικά ιδρύματα και τους Ιερούς Ναούς.

Το 2010 το θέμα τέθηκε στο τότε Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά στην κατασκευή του Ναού.

Η Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης προσέφυγε για την ανάκληση  αυτής της απόφασης καθώς η πολιτεία δεν ολοκλήρωσε ποτέ την απαλλοτρίωση με την καταβολή της αποζημίωσης στη Μητρόπολη, προσφυγή η οποία έγινε δεκτή από 2015 από το τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Κοζάνη ζητώντας την εκ νέου ρύθμιση του πολεοδομικού καθεστώτος.

Στη συνέχεια, μετά από αίτημα της Ι. Μητροπόλεως (816/30-10-2017) προς το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Δυτικής Μακεδονίας, εγκρίθηκε οριστικά η αρχιτεκτονική μελέτη του Ι. Ναού της Αγίας Αικατερίνης στη νέα της θέση, νοτιοανατολικά (ΥΠΠΟΑ/ΓΔΠΚ/ΕΦΑΚΟΖ/510819/05662/14-12-2017), στην οποία ζητείται σήμερα η ανέγερση.

Η  θέση αυτή, είχε εγκριθεί προηγουμένως –ομόφωνα- από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού.

Ζητήθηκε, επίσης, και ελήφθη έγκριση με θετική γνωμοδότηση επί της Αρχιτεκτονικής μελέτης του υπό ανέγερση Ιερού Ναού (παρεκκλησίου) της Αγίας Αικατερίνης, στον προαύλιο χώρο του ιστορικού Μητροπολιτικού Μεγάρου (Επισκοπείου) Κοζάνης, από το Κεντρικό Συμβούλιο Εκκλησιαστικής Αρχιτεκτονικής (ΚΕ.Σ.Ε.Α.) της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, αν και υπήρχαν εγκρίσεις της Αρχιτεκτονικής μελέτης και από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Η Μητρόπολη έχοντας τις θετικές γνωμοδοτήσεις από τις αρμόδιες επιτροπές του Υπουργείου Πολιτισμού, ζήτησε από το Δήμο Κοζάνη το 2019 την  εκ νέου τη ρύθμιση  του χώρου που πλέον είναι στην ιδιοκτησίας της  σε Δομήσιμο.

Όπως σημείωσε σε ανακοίνωση της η Μητρόπολη  τον Ιούλιο του 2020 το αίτημα προς το Δήμο Κοζάνης λαμβάνει υπόψη όλες τις προστατευτικές διατάξεις για το περιβάλλον και ιδίως για τις αρχαιότητες (Ν. 3028/2002).

«Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, η όποια ενέργεια ή αποδοχή ρυμοτόμησης και αποκοπή τμήματος του περιβάλλοντα χώρου του Μνημείου επιφέρει βλάβη και αλλοίωση της μορφής του, αφού διαρρηγνύει την ιστορική, αισθητική και λειτουργική ενότητα αυτού, αποτελεί πράξη φθοράς και παράνομη παρέμβαση σε αρχαιολογικό χώρο, που απαγορεύεται και τιμωρείται από τον νόμο.

Στο τοπογραφικό διάγραμμα της εν λόγω πρότασης τροποποίησης οριοθετούνται, δι’ ερυθράς με διαγράμματα κάλυψης, το κτίσμα του ιστορικού μνημείου του Επισκοπείου, με τα βοηθητικά του προσκτίσματα, το νέο κτήριο Γραφείων, με το Κειμηλειαρχείο και η θέση του υπό ανέγερση παρεκκλησίου της Αγίας Αικατερίνης, έτσι ώστε να περιορίζεται η δόμηση στο οικόπεδο, πάνω στα διαγράμματα κάλυψης».

Το θέμα έφτασε στις αρμόδιες επιτροπές του Δήμου, με την Κοινότητα Κοζάνης να γνωμοδοτεί αρνητικά ενώ θετικές ήταν οι εισηγήσεις της Επιτροπής Σχεδίου και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και έτσι έφτασε στο Δημοτικό Σύμβούλιο.

Το θέμα είχε προκαλέσει μεγάλη ένταση στο Δημοτικό Συμβούλιο   με χαρακτηριστική την τοποθέτηση τότε του Προέδρου Μάρκου Φλώρου πως «ο Δήμος πάντα είχε μια καθαρή άποψη. Να μην γίνει ο Ναός της Αγίας Αικατερίνης στην αυλή του Επισκοπείου και προσωπικά πιστεύω δεν προσφέρει τίποτα. Οι Κοζανίτες ξέρουν πως δεν υπήρχε ναός παρά ένα εκκλησάκι μέσα στη Μητρόπολη. Η αρχαιολογική επιτροπή  αποφάσισε να εξαιρεθεί από την αναπαλαίωση και έμεινε έτσι. Η Δημοτική αρχή ήταν διαχρονικά  κατά της ανέγερσης».

Η απόφαση ήταν κατά πλειοψηφία  με τις αρνητικές ψήφους των κ.κ. Φλώρου και Μάρα, των συμβούλων της Δημοτικής Κίνησης και της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Λευτέρης Ιωαννίδης: Θυσιάστηκε ένας ακόμα κοινόχρηστος χώρος σε ένα από τα πιο ιστορικά σημεία τη Κοζάνης.

Για το θέμα πήρε θέση ο πρώην Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης.

«Πρέπει να αναφερθεί ότι: το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης διαχρονικά ήταν αρνητικό στην επιδίωξη της Μητρόπολης να οικοδομηθεί το συγκεκριμένο σημείο της πόλης, αυτή η θέση δυστυχώς άλλαξε επί θητείας Μαλούτα, Μιχαηλίδη και Σημανδράκου» σημείωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως «η  θέση μου για το συγκεκριμένα θέμα, όπως και της παράταξης μας (Δημοτική Κίνηση Κοζάνη Τόπος να ζεις) είναι πάγια και σταθερή, ότι δηλαδή το συγκεκριμένο σημείο, εντός της αυλής του Ιστορικού Επισκοπείου Κοζάνης, δεν θα πρέπει να χτιστεί, αλλά να μετατραπεί σε ανοιχτό, σε πολίτες και επισκέπτες, κοινόχρηστο χώρο προς όφελος της πόλης και των πολιτών. Σεβόμενοι δε, το αίτημα για την ανέγερση του παρεκκλησίου της Αγίας Αικατερίνης, προτείναμε άλλη θέση οικοδόμησης.

Εν τέλει, θυσιάστηκε ένας ακόμα κοινόχρηστος χώρος σε ένα από τα πιο ιστορικά σημεία τη Κοζάνης.

Αλλά, εκλογές έρχονται».

 

Μοιραστείτε την είδηση