Πρόεδρος Τ. Κ. Ρυμνίου για τα ΜΑΒΕ: Εκφράστηκαν όλοι οι κάτοικοι του Ρυμνίου και είναι αντίθετοι στην δημιουργία ΧΥΤΑΜ

2 Min Read
Ύστερα από σειρά συναντήσεων με κατοίκους του Ρυμνίου και μετά την συνάντηση στις 06-03-2021, παρουσία του Κυρίου Κεχαγιά Φώτη επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Δύναμη Προοπτικής» στο Δήμο Κοζάνης,

…και του Κωστόπουλου Γεώργιου Πρόεδρο Μορφωτικού Συλλόγου Ρυμνίου καθώς και με άλλους κατοίκους συζητήθηκε το θέμα: Δημιουργία XYTAMστο Ζιδάνι.

Εκφράστηκαν όλοι οι κάτοικοι του Ρυμνίου και είναι αντίθετοι στην δημιουργία ΧΥΤΑΜ για τους ακόλουθους λόγους:

Εδώ και αρκετές δεκαετίες από το 1980 το χωριό μας έχει θρηνήσει αρκετούς ανθρώπους από καρκίνο του πνεύμονα όχι μόνο από εργαζόμενους της ΜΑΒΕ αλλά και από κατοίκους που δεν εργαζόταν διότι το χωριό βρίσκεται σε πολλή κοντινή απόσταση από το εργοστάσιο των ΜΑΒΕ.

Επίσης με την δημιουργία ΧΥΤΑΜ υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για μόλυνση των υδάτων της Λίμνης Πολυφύτου και αρκετοί συγχωριανοί μας εργάζονται ως αλιείς και συντηρούν τις οικογένειες τους. Στην περίπτωση μόλυνσης των νερών οι αλιείς θα έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές στην πώληση των προϊόντων τους. Ακόμη από τα νερά της λίμνης υδροδοτείται η πόλης της Θεσσαλονίκης.

Σε κοντινή απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από το χώρο των ΜΑΒΕ είναι το επίκεντρο που έδωσε τον μεγάλο σεισμό 6,6 της κλίμακας Ρίχτερ στις 13-05-1995 και σε περίπτωση νέου σεισμού είναι άγνωστες οι συνέπειες που θα προκύψουν.

Τέλος στο συγκεκριμένο χώρο η Πολιτεία τα τελευταία χρόνια έχει δαπανήσει για την αποκατάσταση του χώρου των ΜΑΒΕ μεγάλο χρηματικό ποσό ώστε σήμερα να έχουμε μια όμορφη εικόνα του τόπου με την δημιουργία ΧΥΤΑΜ υποβαθμίζεται ο τόπος μας.

Παρακαλούμε τους τοπικούς εκπροσώπους και την Πολιτεία προτού πάρουν οποιαδήποτε απόφαση να σεβαστούν τα νερά της λίμνης, το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες στην ευρύτερη περιοχή.

Σε περίπτωση δημιουργίας ΧΥΤΑΜ οι κάτοικοι του Ρυμνίου θα προβούν σε κινητοποιήσεις.

                                            

Ο Πρόεδρος Ρυμνίου

Θεόφιλος Ιγνατίδης

To είδαμε στο mikrovalto.gr

Μοιραστείτε την είδηση