Πρωταθλητές πανηγύρεων και …μνημοσύνων

3 Min Read

Το έχω ξαναγράψει. Τείνουμε να καταστούμε έθνος πανηγύρεων και μνημοσύνων. Με την Αριστερα να σέρνει πρώτη τον χορό. Εδικώς από τότε που οι νικητές του θλιβερού μας εμφύλιου σπαραγμού, έπαυσαν, μεταδικτατορικώς, να επιδίδονται σε εκείνες τις εορτές, ιδίως της 29ης Αυγούστου, για την τελική τους νίκη, στην σπαρμένη από άψυχα κορμιά οροσειρά του Γράμμου.

Ασφαλώς, είναι ανάγκη να θυμόμαστε. Όχι όμως μόνον για να στήνουμε κομματικές εορτές και μνημόσυνα. Αλλά για να διδασκόμαστε, να προβληματιζόμαστε. Ιδίως δε, προκειμένου για γεγονότα-ορόσημα, που μας θυμίζουν ότι υπήρξαμε αδελφοκτόνοι, για να δίνουμε τώρα το μήνυμα της ενότητας που είναι απολύτως αναγκαία στους δύσκολους καιρούς.

- Advertisement -

Δικαίως η Αμαλιάδα ετίμησε το τέκνο της, τον αδικοχαμένο Νίκο Μπελογιάννη, τον «άνθρωπο με το γαρύφαλλο», που εκτελέσθηκε μέσα από μια άτιμη διαδικασία. Ως πράξη επιβολής ξένων και εντοπίων θελήσεων, αναθέτων προς όσα περί γαληνεύσεως προσπαθούσε να προωθήσει, τότε, ο νόμιμος πρωθυπουργός της χώρας Νικόλαος Πλαστήρας.

Από κει και πέρα οι παράτες κομμάτων και πολιτικών σε αυτή την εκδήλωση μου προκαλούν αλλεργία. Ιδίως μου προκαλεί κλαυσίγελο η δίκη σας εμφάνιση κ. Πρόεδρε. Με το γαρύφαλλο στο χέρι. Ποιο ήταν το σημειολογικό μήνυμα, από το οποίο ελπίζουν οι επικοινωνιολόγοι σας ότι θα αποκομίσετε πολιτικά οφέλη; Ότι ταυτίζεσθε, είτε εσείς, είτε ο σύντροφος Κουτσούμπας του ΚΚΕ, με τον Μπελογιάννη; Ότι είσθε, αμφότεροι, οι γνήσιοι πολιτικοί κληρονόμοι του;

Έτυχε να συμπορευθώ, στην ΕΔΑ, με την επίσης καταδικασμένη σε θάνατο σύντροφο του Μπελογιάννη, την αξέχαστη Έλλη Παππά. Που γλύτωσε την εκτέλεση μόνον επειδή κυοφορούσε το παιδί τους. Αυτού του οποίου τις δηλώσεις, για την πολιτική καπηλεία της μνήμης του πατέρα του, λογόκρινε αγρίως η «Αυγή». Εκείνη λοιπόν, που γνώριζε καλύτερα από κάθε άλλον τις απόψεις του, απέκλειε κάθε πιθανότητα ο σύντροφος της να ακολουθούσε, αν ζούσε, την πορεία των «δογματικών» του Περισσού. Προφανώς και την δίκη σας, ως αριστοτέχνη «κόφτη».

Ποιο είναι το μήνυμα σας επιτέλους; Ότι σήμερα, τηρουμένων των αναλογιών, κάνετε και εσείς …ανταρτικό εναντίον της ξένης επιβολής; Ε, θα τρίζουν πολλά κόκκαλα επί τη εμφανίσει σας, μετά από όσα έχετε υπογράψει, όσα έχετε αποδεχθεί και όσα ακόμη πρόκειται να εφαρμόσετε.

 

 

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

Μοιραστείτε την είδηση