Πρωτότυπες επιχειρηματικές ιδέες από φοιτητές του Πανεπιστημίου

4 Min Read

Εκδήλωση παρουσίασης 23 επιχειρηματικών σχεδίων που προέκυψαν από τη Μονάδα Καινοτομίας

Είκοσι τρία επιχειρηματικά σχέδια φοιτητών και φοιτητριών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, παρουσιάστηκαν το απόγευμα της Πέμπτης στο αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης στη ΖΕΠ. Πρόκειται για τα σχέδια των συμμετεχόντων του Εργαστηρίου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας BPLANT, το οποίο αποτελεί έναν κόμβο υποστήριξης της επιχειρηματικότητας και φιλοδοξεί να δώσει το έναυσμα στους φοιτητές να δημιουργήσουν και να καινοτομήσουν.

Οι ιδέες που παρουσιάστηκαν βασίστηκαν κατά κόρον στην τεχνολογία και είχαν βάση το διαδίκτυο. Ιστοσελίδες για τις ανάγκες των φοιτητών σε μια πόλη, εφαρμογές στα κινητά, συσκευές προειδοποίησης για καρδιακά επεισόδια, εφαρμογές στον πρωτογενή τομέα και στην οικονομία, δημιουργία ΚΟΙΝΣΕΠ ήταν μερικές από τις ιδέες που παρουσιάστηκαν. Οι συμμετέχοντες, μέσα από αυτή τη διαδικασία κλήθηκαν να ερευνήσουν την αγορά, να εντοπίσουν τα κενά που υπάρχουν και να καταρτίσουν ένα πλήρες επιχειρηματικό και κοστολογημένο σχέδιο που μπορεί να λανσαριστεί στην αγορά και να πάρει σάρκα και οστά.

Φοιτητής του ΠΔΜ παρουσιάζει την επιχειρηματική του ιδέα

Οι ομάδες παρουσίασαν μερικές πολύ πρωτότυπες ιδέες όπως το ηλεκτρονικό δοκιμαστήριο, το οποίο είναι ένας καθρέπτης με τον πελάτη του εκάστοτε καταστήματος να βλέπει προσαρμοσμένο πάνω του τα ρούχα που δοκιμάζει με μεγάλη ταχύτητα και να του προτείνει τις τελευταίες τάσεις της μόδας. Εντύπωση προκάλεσε η ιδέα αξιοποίησης των αέριων ρύπων των εργοστασίων σε… διαμάντια αξιοποιώντας την κυκλική οικονομία.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Θεοδουλίδης

«Στόχος του Εργαστηρίου είναι η καθοδήγηση και παροχή γνώσης και καθοδήγησης των φοιτητών να επιχειρήσουν και να καινοτομήσουν και να αποκτήσουν τις δεξιότητες που απαιτούνται για να υλοποιήσουν στη συνέχεια την επιχειρηματική τους ιδέα» τόνισε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό του ο Πρύτανης Θεόδωρος Θεοδουλίδης, ο οποίος είναι και ο επιστημονικά υπεύθυνος του έργου.

Η Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Ελπίδα Σαμαρά

Του Διαγωνισμού Επιχειρηματικών Ιδεών, προηγήθηκαν μαθήματα, σεμινάρια, mentoring και συζητήσεις με επιχειρηματίες, στο πλαίσιο του Εργαστηρίου. «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε στη συνέχεια έναν Πυλώνα Στήριξης Επιχειρήσεων, έναν επιταχυντή δηλαδή, για να συνεχίσουμε το έργο αυτό που ακολουθεί τον εκπαιδευτικό πυλώνα» υπογράμμισε η Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Ελπίδα Σαμαρά, η οποία μαζί με τον Παύλο Κιλίντζη είναι υπεύθυνοι υλοποίησης του προγράμματος.

Ο Δρ. Παύλος Κιλίντζης, επ. συνεργάτης ΠΔΜ

Η επιτροπή αξιολόγησης απαρτιζόταν από τους Ευφροσύνη Ντιό (Αντιπεριφερειάρχης Μεταποίησης, Επιχειρηματικότητας & Ισότητας), Ελπίδα Σαμαρά (Επίκουρη Καθηγήτρια ΠΔΜ), Ερμιόνη Λαζαρίδου (Σύμβουλος Επιχειρήσεων) και Δημήτριος Στεφανίδης (Σύμβουλος Επιχειρήσεων).

Οι νικητές

Η Επιτροπή Αξιολόγησης ανακήρυξε νικήτρια την ιδέα της δημιουργίας “ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Τυποποίησης Μελιού σε Εδώδιμες Μερίδες (JUST)”. Την ομάδα αποτελούν Αρμονία Κακιού, Αικατερίνη Πλιάτσιου και Στυλιανός  Αναστασιάδης. Το βραβείο τους είναι η χρηματοδότηση της επιτάχυνσης τους από επιταχυντή.

Οι άλλες δυο ομάδες που διακρίθηκαν είναι η ομάδα Enigma των Ελευθέριου Γκούμα, Δημήτρη Καραγεωργίου και Αλέξανδρου Σαριαννάκης και η ομάδα Adamant των Φίλιππου Ξαγοράρης, Σπύρου Χειρδάρης Γιάννη Κετρόι και Μάριου Ζιώκου.

Σωκράτης Μουτίδης-www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση