Πρότζεκτ Μετάβαση: Όταν οι πολίτες διεκδικούν δημιουργικά το δημόσιο χώρο

3 Min Read

«Από το ιδιωτικό στο συλλογικό και δημόσιο» ήταν ο τίτλος του πρωτότυπου πρότζεκτ «Μετάβαση», το οποίο φιλοξενήθηκε το περασμένο σαββατοκύριακο στο ιδανικό σκηνικό, το σταθμό του ΟΣΕ. Ήταν μια ιδέα που ξεκίνησε από τις Φώφη Ζαγορίτου και Σόνια Κούτσιανου ως ευκαιρία συνάντησης των τοπικών δημιουργών με τους πολίτες της Κοζάνης και εξελίχθηκε σε μια δημιουργική σύμπραξη που περιλάμβανε αυτοσχεδιασμούς, πρόβες, μουσική, φωτογραφία και θέατρο.

«Μια πρόβα, ένα πρότζεκτ σε εξέλιξη» μας είπε, μιλώντας για τη «Μετάβαση» η Φώφη Ζαγορίτου, πανευτυχής στο κλείσιμο της τρίτης βραδιάς που περιλάμβανε τη συναυλία των Tales from the Box με τίτλο «Ένα Ταξίδι στις μουσικές του κόσμου» και τους Θάνο Σταυρίδη στο ακορντεόν και Στέλλα Τέμπρελη στο βιολοντσέλο. Το ψιλόβροχο που άρχισε να πέφτει την κατάλληλη στιγμή, λίγο πριν το τέλος του τριημέρου (ακόμα και ο καιρός στάθηκε σύμμαχος), δημιούργησε την ιδανική και αρκούντως αισθαντική ατμόσφαιρα δίπλα στις γραμμές του παραμελημένου και ξεχασμένου τρένου.

Για τρεις μέρες, λοιπόν, καλλιτέχνες της πόλης συναντήθηκαν, συνομίλησαν και συνδημιούργησαν στο χώρο του ΟΣΕ, που για τις ανάγκες του πρότζεκτ μετατράπηκε σ’ ένα ανοιχτό εργαστήριο τεχνών, με στόχο την ενδυνάμωση της κοινότητας και την αναζωογόνηση του δημόσιου χώρου.

Οι επισκέπτες, που ήταν πολλοί, άλλοι περαστικοί και άλλοι με πρόγραμμα, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την εξέλιξη μίας θεατρικής πρόβας, να απολαύσουν αφηγήσεις, να γίνουν τα μοντέλα φωτογράφων, να παρακολουθήσουν τη δημιουργία ενός κοσμήματος, να ζωγραφίσουν στον τοίχο της αποθήκης του ΟΣΕ. Όλα αυτά υπό τους ήχους των μουσικών αυτοσχεδιασμών μουσικών της πόλης που συμμετείχαν στο πρότζεκτ.

Για το τριήμερο που διήρκεσε το πρότζεκτ ο σταθμός του ΟΣΕ είχε την εικόνα που πρέπει να έχει ο δημόσιος χώρος. Ήταν γεμάτος, καθαρός, γεμάτος μουσική και όμορφες εικόνες.

Επειδή και στο παρελθόν με άλλες ευκαιρίες, όπως για παράδειγμα στο πλαίσιο του Imagine the city Κοζάνη πριν από κάποια χρόνια, έγιναν όμορφες απόπειρες «ανακατάληψης» του δημόσιου χώρου από τους ενεργούς πολίτες, με την ευκαιρία του πρότζεκτ «Μετάβαση» έγινε για ακόμα μια φορά σαφές πόση ανάγκη έχει η πόλη μας αυτές τις δημιουργικές πρωτοβουλίες. Αρκεί να στηρίζονται από όλους όσοι καταλαβαίνουν πόσο σημαντικό είναι να αγαπούμε το δημόσιο, όσο και το ιδιωτικό.

Το πρότζεκτ «Μετάβαση» στήριξε ο Οργανισμός Αθλητισμού – Πολιτισμού & Νεολαίας Δήμου Κοζάνης στο πλαίσιο του Tale of X Cities, αλλά και μια σειρά συλλόγων, ομάδων και μεμονωμένων ανθρώπων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα.

Σωκράτης Μουτίδης- www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση