Προβλήματα των παραγωγών της Π.Ε. Κοζάνης λόγω του Lockdown

5 Min Read

  Οι παραγωγοί της Δυτικής Μακεδονίας βιώσαμε για άλλη μια φορά το ξαφνικό κλείσιμο της λαϊκής αγοράς της οδού Αριστοτέλους στην Κοζάνη, μόλις μερικές ώρες πριν την πραγματοποίηση της.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του σκληρότερου lockdown της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, με έναρξη ισχύος από το Σάββατο 19/12/2020 και για μια εβδομάδα έως τις 26/12/2020, που αφορούσε πλην των άλλων και το κλείσιμο όλων των υπαίθριων λαϊκών αγορών και στους  πέντε δήμους της Περιφερειακής Ενότητας, έγινε την Παρασκευή 18/12/2020 και ώρα 18:30. Εν όψει της πρώτης μεγάλης εορταστικής λαϊκής αγοράς της πόλης της Κοζάνης του Σαββάτου 19/12/2020, όλοι οι παραγωγοί που δραστηριοποιούνται ως πωλητές στις λαϊκές αγορές, είχαν ήδη κάνει την συγκομιδή των προϊόντων τους και πολλοί από αυτούς προετοίμασαν τους πάγκους τους (τοποθέτηση των προϊόντων) στον χώρο της λαϊκής αγοράς.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι βρισκόμαστε εν αναμονή των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και ότι οι λαϊκές αγορές που διεξάγονται τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο είναι οι μεγαλύτερες -ως προς το αγοραστικό ενδιαφέρον- αγορές της χειμερινής περιόδου, οι τοπικοί παραγωγοί είχαν προγραμματίσει και πραγματοποιήσει την συγκομιδή μεγάλων ποσοτήτων ευπαθών προϊόντων διατροφής (ειδικότερα κηπευτικών) ώστε να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του καταναλωτικού κοινού για την διάρκεια όλης της εβδομάδας που προηγείται των εορτών (και για τις πέντε λαϊκές αγορές των Δήμων της Π.Ε. Κοζάνης).

Η συγκεκριμένη ώρα ανακοίνωσης της αναστολής λειτουργίας των λαϊκών αγορών έφερε τους τοπικούς παραγωγούς προ τετελεσμένου γεγονότος, με αποτέλεσμα την καταστροφή των ήδη συγκομισμένων ευπαθών προϊόντων τους και συνεπώς την άμεση οικονομική καταστροφή των ιδίων.

Επίσης, η χρονική στιγμή της ανακοίνωσης και της ισχύος εφαρμογής των μέτρων εγείρει σημαντικά ερωτήματα. Εφόσον το θέμα συζητούνταν από την Πέμπτη 17/12/2020 (δύο ημέρες πριν την διεξαγωγή της λαϊκής αγοράς) με την επίσκεψη του Υπουργού “Προστασίας” του πολίτη στην πόλη της Κοζάνης, γιατί δεν ανακοινώθηκαν τα περιοριστικά μέτρα από την Πέμπτη ώστε να μην απαξιωθεί ο κόπος των παραγωγών, αφού έτσι δεν θα έμπαιναν στη διαδικασία να συγκομίσουν τα προϊόντα τους; Γιατί δεν δόθηκε τουλάχιστον μια ολιγόωρη παράταση έναρξης και εφαρμογής  του lockdown ώστε να πραγματοποιηθεί έστω η λαϊκή αγορά της Κοζάνης το Σάββατο 19/12/20, η πρώτη όλης της εορταστικής εβδομάδας; Ποιές ήταν οι πιέσεις των Τοπικών Παραγόντων της Π.Ε. (Δήμος, Περιφέρεια, Βουλευτές) που συμμετείχαν στην σύσκεψη ως προς την λήψη των τελικών αποφάσεων και την ημερομηνία εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων, ώστε να στηρίξουν την τοπική οικονομία και την τοπική πρωτογενή παραγωγή;

Αν αναλογιστούμε δε ότι καθ’ όλη  τη διάρκεια του lockdown δεν σημειώθηκαν κρούσματα Covid-19 που προήρθαν από τις υπαίθριες λαϊκές αγορές λόγω αυστηρής  τήρησης των μέτρων από όλους (πωλητές και καταναλωτές), σε αντίθεση με τα Super Market τα οποία παρουσίασαν δεκάδες κρούσματα με πολύ συχνά φαινόμενα συνωστισμού, γιατί έκλεισαν οι υπαίθριες λαϊκές  αγορές και δεν έκλεισαν και τα Super Market; Το γεγονός αυτό, παραπέμπει σε ένα είδος μεροληψίας ως προς την στήριξη των μεγάλων αλυσίδων Super Market που διαθέτουν τα ίδια προϊόντα, αγνοώντας και μη στηρίζοντας τον ρόλο που μπορεί και πρέπει να παίξει ο εγχώριος πρωτογενής  τομέας στον τόπο μας.

Η οικονομική καταστροφή των τοπικών παραγωγών μετά και την αναστολή λειτουργίας όλων των λαϊκών αγορών και στους  5 Δήμους της Π.Ε. Κοζάνης για διάρκεια μιας ολόκληρης  εβδομάδας  είναι  τεράστια.

Για τους λόγους αυτούς αιτούμαστε πρώτον την άμεση και την ολική αποζημίωση των τοπικών παραγωγών, ώστε να καλυφθεί η οικονομική ζημιά που προκύπτει από την μη διάθεση των παραγόμενων προϊόντων τους σε όλες τις λαϊκές αγορές που θα πραγματοποιούνταν την εβδομάδα των περιοριστικών μέτρων και δεύτερον την επαναλειτουργία των λαϊκών αγορών της Π.Ε. Κοζάνης από την Δευτέρα 28/12/2020, ακόμη και σε παράταση του ισχύοντος lockdown, με εξαίρεση αυτών από την αναστολή λειτουργίας.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Κασαπίδη, τον Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικής Ανάπτυξης κ. Βαβλιάρα, τον Δήμαρχο Σερβίων κ. Ελευθερίου για την απορρόφηση μέρους των παραγόμενων προϊόντων τοπικών παραγωγών που θα διαθέτονταν στις λαϊκές αγορές της Κοζάνης  (ημερομηνία διεξαγωγής 18/12/20)  και των Σερβίων αντίστοιχα (ημερομηνία διεξαγωγής 21/12/20)  και την διάθεσή τους σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, καθώς και όλους όσους συνέβαλλαν και βοήθησαν στην δράση αυτή.

Οι τοπικοί παραγωγοί με δραστηριοποίηση στις λαϊκές αγορές Π.Ε. Κοζάνης

  1. Αγγελίδης Νεόφυτος
  2. Βασιλειάδης Νικόλαος
  3. Κακαλές Οδυσσέας
  4. Καραστάθης Ευθύμιος
  5. Κουρκούτα Βασιλική
  6. Κουρκούτας Παναγιώτης
  7. Παπαδόπουλος Αργύριος
  8. Παραλούκας Βασίλειος
  9. Σμαράγδας Γεώργιος
  10. Ταχτσίδης Γεώργιος
Μοιραστείτε την είδηση