«Ψίχουλα» οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ στο Μεσόβουνο για τις περσινές καταστροφές – Σε ενστάσεις προχωρούν οι παραγωγοί κερασιών

2 Min Read

«Ψίχουλα» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μεσοβούνου Γιάννης Ασφαλτίδης τις αποζημιώσεις που δόθηκαν στους αγρότες της περιοχής μετά τους περσινούς ισχυρούς παγετούς του Απριλίου που κατέστρεψαν εντελώς την παραγωγή τους.
Μάλιστα, οι παραγωγοί κερασιών θα προχωρήσουν σε ενστάσεις, προκειμένου να διορθωθούν οι αδικίες στις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ.
Το πρωί της Παρασκευής 9 Μαρτίου αντιπροσωπεία των καλλιεργητών του Μεσοβούνου με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ επισκέφθηκαν το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ και συζήτησαν με τον προϊστάμενο κ. Βρόντζο, ο οποίος δέχθηκε ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα, για τα οποία θα πρέπει να γίνει διευθέτηση με ενστάσεις.
«Κατατέθηκαν οι αποζημιώσεις, το 70% του συνολικού ποσού. Δυστυχώς οι προσδοκίες μας διαψεύστηκαν οικτρά. Οι εκτιμήσεις έγιναν κανονικά στην ώρα τους, αλλά είναι πολύ χαμηλές και αυτό οφείλεται στην απειρία των συμβασιούχων εκτιμητών του ΕΛΓΑ» λέει ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ.
Ο κ. Ασφαλτίδης εξηγεί πως στα κεράσια η μέση παραγωγή ξεπερνά τα 1000κ. ανά στρέμμα, αλλά επειδή στο Μεσόβουνο οι φυτεύσεις είναι πυκνές, οι αποδόσεις σε τονάζ είναι πάνω από 1500 κιλά, αλλά οι αποζημιώσεις αφορούν στα 500-600 κιλά. «Αυτό σημαίνει πολύ λίγα χρήματα για τους αγρότες που έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά, κάτι που κάνει πολύ δύσκολη την επιβίωση τους. Υψηλή φορολογία, ασφάλιστρα και εργατικά εφόδια στα ύψη κάνουν τα πράγματα δύσκολα, στο ξεκίνημα της νέας καλλιεργητικής περιόδου» λέει ο κ. Ασφαλτίδης.
Κοντά σε αυτά έρχεται και το 30% που πηγαίνει υπέρ ΕΛΓΑ, με αποτέλεσμα κάθε παραγωγός τελικά να παίρνει μια πολύ χαμηλή αποζημίωση προσθέτει ο κ. Ασφαλτίδης και ζητά από τον ΕΛΓΑ και το αρμόδιο υπουργείο να δει το θέμα του προσωπικού του ΕΛΓΑ με προσοχή.

Σωκράτης Μουτίδης

- Advertisement -
Μοιραστείτε την είδηση