Ψηφιακά Δίδυμα και Ενεργειακή Μετάβαση: Η Δυτική Μακεδονία στην Καρδιά ενός Ευρωπαϊκού Προγράμματος

3 Min Read

Στη ΖΕΠ Κοζάνης και στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποιήθηκε διήμερη συνάντηση εταίρων του ευρωπαϊκού έργου GoToTWIN, που υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Interreg IPA ADRION. Στόχος του έργου είναι η επιτάχυνση της ενσωμάτωσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή Αδριατικής–Ιονίου, μέσω της αξιοποίησης της τεχνολογίας ψηφιακών διδύμων (digital twins).

Το έργο φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα διακρατικό καινοτόμο πλαίσιο που θα ενισχύσει τον σχεδιασμό, την παρακολούθηση και τη βελτιστοποίηση ενεργειακών συστημάτων σε πραγματικό χρόνο. Πρόκειται για συνεργασία μεταξύ κορυφαίων ακαδημαϊκών και τεχνικών ιδρυμάτων από την Ελλάδα, τη Σλοβενία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Κροατία, τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, με εταίρους όπως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Ινστιτούτο “Jožef Stefan”, το Πανεπιστήμιο Ζάγκρεμπ, το Ινστιτούτο Mihajlo Pupin και άλλα.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.709.812,68 ευρώ, με ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση 1.453.340,77 ευρώ, και διάρκεια υλοποίησης 36 μηνών.

Στη διάρκεια του διήμερου εργαστηρίου (15–16 Μαΐου 2025), παρουσιάστηκε η αρχιτεκτονική του ψηφιακού διδύμου που θα υιοθετήσει το έργο, καθώς και οι υποδομές των Living Labs των εταίρων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα εμπόδια πολιτικής και τις διοικητικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι χώρες της περιοχής για την εφαρμογή τεχνολογιών ψηφιοποίησης στον ενεργειακό τομέα.

Ο επιστημονικά υπεύθυνος του έργου για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, καθηγητής Γιώργος Χριστοφορίδης, μιλώντας στον «Χ», τόνισε πως «τα ψηφιακά δίδυμα μπορούν να προσφέρουν τεράστια πλεονεκτήματα στη διαχείριση των ενεργειακών συστημάτων. Συμβάλλουν στην πρόληψη δυσλειτουργιών και στην αποφυγή κρίσεων, όπως εκείνη που πρόσφατα συνέβη στην Ισπανία. Όμως, απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και λογισμικού.»

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η Ελλάδα και συνολικά η Ευρώπη πρέπει να επιταχύνουν τις προσπάθειες, δεδομένων των ραγδαίων αλλαγών στο ενεργειακό μοντέλο. «Η αυξανόμενη διείσδυση των ΑΠΕ και η έλευση της αποθήκευσης ενέργειας δημιουργούν ένα πιο σύνθετο σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται άμεσα ενισχύσεις των υποδομών και νέες τεχνολογικές προσεγγίσεις.»

Για τη Δυτική Μακεδονία, ο ρόλος της παραμένει –κατά τον κ. Χριστοφορίδη– στρατηγικός:

«Η περιοχή συνεχίζει να αποτελεί την ενεργειακή καρδιά της χώρας. Βρίσκεται σε στρατηγικό γεωγραφικό σημείο, φιλοξενεί διασυνδέσεις με τα γειτονικά κράτη και διαθέτει υποδομές που δύσκολα μπορούν να αναπτυχθούν αλλού χωρίς τεράστιο κόστος. Αυτά είναι σημαντικά πλεονεκτήματα, τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν από την περιφέρεια για την απορρόφηση κονδυλίων αλλά και την ενίσχυση της θέσης της στον ενεργειακό χάρτη.»

Στο ερώτημα αν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας μπορεί να διαδραματίσει ευρύτερο ρόλο, ο καθηγητής είναι ξεκάθαρος: «Το Πανεπιστήμιό μας έχει αναπτύξει στενές σχέσεις με τους βασικούς φορείς της ενεργειακής μετάβασης. Αυτό του επιτρέπει να συντονίζει ή να συμμετέχει σε σημαντικές δράσεις, όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε διασυνοριακό επίπεδο. Το GoToTWIN είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Οφείλουμε –ως Περιφέρεια και ως Ίδρυμα– να διεκδικήσουμε από την κεντρική εξουσία τον ρόλο που μας αναλογεί.»

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση