Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του δήμου Κοζάνης για το 2024

5 Min Read

Στα 113 εκατομμύρια ευρώ φτάνει ο αρχικός φετινός προϋπολογισμός

Αυξημένος ο αρχικός προϋπολογισμός του δήμου Κοζάνης για το 2024 καθώς έχει την ιδιαιτερότητα πως συμπεριλαμβάνονται και τα Νομικά Πρόσωπα του δήμου τα οποία καταργήθηκαν. Ο αρχικός περσινός προϋπολογισμός ήταν στα 102 εκατομμύρια ευρώ και ολοκληρώθηκε στα 122 εκατομμύρια ευρώ με τις αναμορφώσεις και κάτι ανάλογο αναμένεται να γίνει και τη φετινή χρονιά. Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με τον κ. Κουζιάκη και την κ. Κουζιάκη να ψηφίζουν «παρών».

- Advertisement -

Τα τακτικά έσοδα του δήμου είναι στο ύψος των 23 εκατομμυρίων ευρώ, τα έκτακτα έσοδα είναι στο ύψος των 47 εκατομμυρίων ευρώ, τα έσοδα των παρελθόντων οικονομικών ετών είναι στα 2 εκατομμύρια ευρώ, οι εισπράξεις από δάνεια και απαιτήσεις από Π.Ο.Ε. είναι στα 15 εκατομμύρια ευρώ, οι εισπράξεις υπέρ του δημοσίου και τρίτων είναι στα 12 εκατομμύρια ευρώ και το χρηματικό υπόλοιπο είναι επίσης στο ύψος των 12 εκατομμυρίων ευρώ.

Γ. Κοκκαλιάρης: Θα δείτε σιγά σιγά το όραμα μας να διαμορφώνεται

Ανακουφισμένος ήταν ο δήμαρχος Κοζάνης, Γιάννης Κοκκαλιάρης για την ψήφιση του προϋπολογισμού καθώς πρόκειται για μια διαδικασία η οποία έπρεπε να έχει γίνει από την περσινή χρονιά και θα «τους λύσει τα χέρια» ώστε να μπορέσουν να δρομολογήσουν πληρωμές και να αντιμετωπίσουν τα όποια ζητήματα υπάρξουν. 

«Νομίζω πως επιτέλους θα ξεκλειδώσει ο δήμος, για να μπορέσει να προχωρήσει το επόμενο διάστημα, διότι χωρίς προϋπολογισμό είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα» σημείωσε ο κ. Κοκκαλιάρης. Αναφορά έγινε και στην Κοζανίτικη Αποκριά με τον δήμαρχο Κοζάνης να τονίζει για ακόμη μια φορά πως θα γίνουν κανονικά. 

Λ. Μαλούτας: Πριν από χρόνια η ψήφιση του προϋπολογισμού ήταν η κορυφαία πράξη του Δημοτικού Συμβουλίου

Στο ότι έχει γίνει πλέον σχεδόν μια τυπική διαδικασία καθώς πριν από λίγα χρόνια η ψήφιση του προϋπολογισμού του δήμου ήταν η κορυφαία πράξη του δημοτικού συμβουλίου, στάθηκε ο πρώην δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας και συνέχισε λέγοντας πως οι όροι με τους οποίους συντάσσεται ο προϋπολογισμός είναι εξαιρετικά αυστηροί και υπακούν σε αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες. 

Συνέχισε λέγοντας πως ο φετινός προϋπολογισμός έχει ορισμένα στοιχεία τα οποία προσδιορίζουν ένα εξαιρετικά ευνοϊκό περιβάλλον για τη νέα αυτοδιοικητική περίοδο και στάθηκε στο ότι δεν περιλαμβάνεται το τεχνικό πρόγραμμα το οποίο έχει για το 2024 περίπου 34 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδοτούμενων έργων, δεν περιλαμβάνονται επίσης το έργο του ΣΔΙΤ και το έργο των 100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων και σε ό,τι αφορά την οικονομική διάσταση ο κ. Μαλούτας επεσήμανε πως οι υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές είναι μόλις 1.800.000 ευρώ και πρόκειται για τον μικρότερο αριθμό των τελευταίων ετών ενώ για πρώτη φορά οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις του δήμου έχουν περιοριστεί και είναι κάτω από δέκα εκατομμύρια ευρώ, λόγω της ομαλής ροής της αποπληρωμής των δανείων του δήμου τα τελευταία χρόνια. «Όλα αυτά είναι προϋποθέσεις οι οποίες εξασφαλίζουν ένα αισιόδοξο μέλλον για το δήμο μας» τόνισε καταλήγοντας ο κ. Μαλούτας, ο οποίος υπερψήφισε τον προϋπολογισμό εκτός της διάταξης που έχει να κάνει με τα δημοτικά τέλη.

Χ. Κουζιάκης: Ιδιόμορφος ο φετινός προϋπολογισμός

Ως ιδιόμορφο χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό για το 2024 ο κ. Χάρης Κουζιάκης καθώς το τεχνικό κομμάτι του έχει ψηφιστεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή ενώ το τμήμα που αφορά τα δημοτικά τέλη και τα έσοδα του δήμου έχει ψηφιστεί από τη νέα δημοτική αρχή. «Πρόκειται για ένα “υβρίδιο” προϋπολογισμού που δεν ξέρουμε και εμείς πως να το αντιμετωπίσουμε. Σίγουρα δε δίνει στίγμα, σίγουρα δεν είναι κάτι που μπορεί να μας οδηγήσει εκεί που πρέπει να πάμε ως δήμος Κοζάνης και είναι πάντοτε από πάνω η “σκιά” του παρατηρητηρίου, οπότε περιορίζονται οι δυνατότητες» τόνισε ο κ. Κουζιάκης και συνέχισε λέγοντας πως ως δημοτική κίνηση καταψήφισαν και το τεχνικό πρόγραμμα και τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, επομένως ήταν δεδομένο πως δεν θα υπερψήφιζαν τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση