Ψηφίζεται σήμερα η παράταση κατά ένα έτος των εκλογών στα Επιμελητήρια

3 Min Read

Υπέρ της παράτασης ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης Γιάννης Μητλιάγκας

«Κλείδωσε» η παράταση των Επιμελητηριακών εκλογών κατά ένα χρόνο, αφού η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να «απεμπλέξει» τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις Ευρωεκλογές με την εκλογική διαδικασία στα Διοικητικά Συμβούλια των Επιμελητηρίων. Οι γνώστες του θέματος αναφέρουν στον «Χ» πως περισσότερη λογική θα είχε η παράταση ενός εξαμήνου και όχι ενός έτους, αφού το ζήτημα δημιουργείται όταν κάποιος/α υποψήφιος/α θα διεκδικούσε ψήφους για δυο εκλογές (αυτοδιοικητικές και Επιμελητηριακές) και όχι για Ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Χ» την Πέμπτη 27 Ιουλίου ψηφίζεται η τροπολογία για την παράταση των εκλογών στα Επιμελητήρια κατά ένα χρόνο. Αυτό σημαίνει πως οι εκλογές θα γίνουν στις αρχές του Δεκέμβρη 2024 και όχι από 3 έως 5 Δεκεμβρίου 2023 όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Υπέρ της παράτασης της θητείας κατά ένα έτος τάσσεται ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης Γιάννης Μητλιάγκας. Μιλώντας στον «Χ» εξέφρασε τον προβληματισμό του για το τι σύγχυση μπορεί να προκληθεί στο εκλογικό σώμα εφόσον κάποιος είναι υποψήφιος για το Επιμελητήριο και ταυτόχρονα είναι και υποψήφιος είτε στην Περιφέρεια είτε σε Δήμο. «Φανταστείτε να αναζητήσει κάποιος ψήφους τον Σεπτέμβρη γιατί διεκδικεί να εκλεγεί δημοτικός ή περιφερειακός σύμβουλος τον Οκτώβρη. Και με το που τελειώσει και ο δεύτερος γύρος των εκλογών να συνεχίσει να αναζητά ψήφους για την εκλογή του στο Επιμελητήριο. Αφενός οι δεξαμενές ψηφοφόρων που απευθύνεται είναι διαφορετικές, αφετέρου υπάρχει θέμα γιατί δεν είναι και ότι καλύτερο αυτή η συνεχής αναζήτηση. Πιο πολύ περιπλέκει τα πράγματα. Γι’ αυτό και κατά την άποψη μου είναι θετική η παράταση απλά θεωρώ πως θα μπορούσε να δοθεί για μικρότερο χρονικό διάστημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητλιάγκας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΕΒΕ Κοζάνης είναι καθόλα έτοιμο να διεξάγει εκλογές τον Δεκέμβρη του 2023 σε περίπτωση που δεν δοθεί παράταση. «Είμαστε έτοιμοι και ως διοίκηση και ως φορέας ακόμη και παραταξιακά να πραγματοποιήσουμε εκλογές άμεσα. Κάναμε όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται από τη νομοθεσία αλλά και προετοιμάσαμε και τον συνδυασμό μας. Είμαι σε θέση να γνωρίζω πως τα περισσότερα Επιμελητήρια της χώρας είναι και αυτά έτοιμα για εκλογές τον Δεκέμβρη σε περίπτωση που δεν δοθεί παράταση» συμπλήρωσε ο κ. Μητλιάγκας.

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση