“40% των καταστημάτων εστίασης της περιοχής δεν θα ανοίξουν”- Δραματική η κατάσταση στον κλάδο

2 Min Read

Τα προβλήματα του κλάδου της εστίασης και οι δυνατότητες ενίσχυσης του τέθηκαν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας. Οι εκπρόσωποι των καταστηματαρχών έκαναν λόγο για δραματική κατάσταση με 40% των επιχειρήσεων να είναι εξαιρετικά αμφίβολο να ανοίξουν και πάλι.

Όπως ανέφερε ο Γιάννης Μπασίνας, Πρόεδρος του Σωματείου “Ερμής” της Κοζάνης η εστίαση είναι ο κλάδος που δέχτηκε  τη μεγαλύτερη πίεση και τη λιγότερη βοήθεια. “Η βοήθεια από το κράτος ήταν 1300 ευρώ στο πρώτο κύμα και το δάνειο της επιστρεπτέας προκαταβολής”.

Να σημειώσουμε πως οι καταστηματάρχες εκτιμούν πως το πρόγραμμα ρευστότητας θα αφήσει έξω το 95% των επιχειρήσεων εστίασης.

Τα αιτήματα των καταστημάτων εστίασης όπως αναφέρθηκαν είναι:

  • Νέο πρόγραμμα μη επιστρεπτέας προκαταβολής αποκλειστικά για την εστίαση χωρίς κριτήρια που οδηγούν στον αποκλεισμό πολλών ιδιοκτητών 2.000-10.000 ευρώ
  • Επιδότηση μισθολογικού κόστους για 6 μήνες μέσω κάποιου προγράμματος.

Από την πλευρά του  ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικής Ανάπτυξης Γιώργος  Βαβλιάρας τόνισε πως η Περιφέρεια κατανοεί το ζήτημα και  καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για εξεύρεση πόρων.

Ο κ. Βαβλιάρας έκανε λόγο για 110 εκ. ευρώ που έχει διαθέσει η Περιφέρεια  για την επιχειρηματικότητα και ζήτησε να μην παίζονται πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες των καταστηματαρχών. “Γίναμε μάρτυρες τοποθετήσεων λαϊκισμού όλο αυτό το διάστημα” ανέφερε χαρακτηριστικά καταλήγοντας πως γίνονται  “τιτάνιες προσπάθειες από όλους μας. Πιέζουμε σε κάθε κατεύθυνση”.

Ο Ηλίας Κάτανας, εκ μέρους της μείζονος αντιπολίτευσης  έκανε λόγο για “εικονική πραγματικότητα” που παρουσιάζει η Περιφέρεια και κατηγόρησε την Περιφερειακή Αρχή για έλλειψη στήριξης του κλάδου.

H Γεωργία Ζεμπιλιάδου έκανε λόγο για “τεράστιες ευθύνες” της Περιφερειακής αρχής κάνοντας ειδική αναφορά στο πρόγραμμα ρευστότητας, το οποίο όπως τόνισε “πετά έξω” την πλειονότητα των επιχειρήσεων του κλάδου.

Κλείνοντας ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης ανέφερε πως η Περιφέρεια ήταν πρωτοπόρος στη στήριξη των επιχειρήσεων και έχει φτάσει στα όρια τις δυνατότητες χρηματοδότησης μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων σημειώνοντας πως η Δυτική Μακεδονία είναι πρώτη κατά αναλογία ενώ εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην αντιπολίτευση για λαικισμό, ψέματα και παραπληροφόρηση.

Γιάννης Κωσταρέλλας

Μοιραστείτε την είδηση